Välkommen till fotograf Sara Flodin Jisfälts site med arbetsprover.
Lördagen den 9 december 2023 - klockan 03:02

Bygger sitt eget hundsim


Text & Foto/©: Sara Flodin Jisfält 2021-01-29

Bild: © Sara Flodin, Tidningen Hundetablissemanget

Sara Nyberg Hansson förverkligar sin dröm om att ha ett hundsim för sitt egna intresse och den kommande veckan beräknas poolbygget vara klart.

– Tiden var rätt, barnen är äldre och jag har pengar för att kunna genomföra det här nu, förklarar Sara Nyberg Hansson för Tidningen Hundetablissemanget.


<span>Sara Nyberg Hansson i sin kommande hundpool.</span>
Bild: © Sara Flodin, Tidningen Hundetablissemanget
Sara Nyberg Hansson i sin kommande hundpool.

För tio år sedan började Sara träna inför vattenprov med sin Portugisiska vattenhund och för sex, sju år sedan började en tanke gnaga om en egen pool för att kunna träna på hemmaplan.

 

– Vattensäsongen i Sverige är kort så jag funderade på hur jag skulle kunna underhålla träningen även under vintertid, berättar Sara som ofta kört sexton mil, tur och retur, för att simma hundarna på närmaste hundsim i Gävle.

 

Tidningen Hundetablissemanget har listat Sveriges hundsim & de flesta finns i Stockholm och i de södra delarna av landet, klicka HÄR för att se listan.

 

Det var speciellt ett moment i vattenprovet som krävde träningstid i bassängen. 

 

– Det finns tre nivåer i vattenprovet och i klass två ligger apporten längre ner under ytan, vilket innebär att hunden måste ta ett simtag ner. Det tog ett tag för mig att klura ut hur jag skulle lära hunden det, erkänner Sara. 

 

Sara bor i Falun, i Dalarna, vars närområde saknat hundsim under lång tid.

 

– Om jag har en pool kanske även andra vill komma och träna sina hundar. Annars står ju poolen ofta oanvänd, berättar Sara att hon resonerat.


<span>Saras hundar Ginja ”Ana-Faro's Ginja Da Fazenda Amorosa” & </span>Uva ”Västanbäcks Vilda Matilda” kommer snart få möjlighet att simma på hemmaplan.
Bild: © Sara Flodin, Tidningen Hundetablissemanget

Saras hundar Ginja ”Ana-Faro's Ginja Da Fazenda Amorosa” & Uva ”Västanbäcks Vilda Matilda” kommer snart få möjlighet att simma på hemmaplan.Budget

Sara har en enskild firma och arbetar med bokföring åt ett litet företag. Hon har försökt göra en budget inför bygget, men tror att det är lättare att göra en säkrare budget om något år.

 

– Om jag har räknat rätt, vilket är svårt att göra, antar jag att poolen ska vara betald om två till tre år, säger Sara och påtalar att bassängen inte får kosta mer än 200 000.

 

Budgeten är beräknad på tre kunder per vecka, men en tjej som haft hundsim i området trodde Sara kunde få in fem hundar om dagen, lågt räknat. Sara har dock inte tänkt driva hundsim på heltid.

 

Sara har satt ett pris på 300 kr per gång, 2700 kr för tio-kort och 1425 kr för fem gånger. Driftskostnaderna uppskattar hon kommer gå på 250 kr per månad. 

 

Renoverat uthus

Poolen byggs i ett av uthusets rum som familjen tidigare använt till så skilda ändamål som förråd, stall och som extra rum för ungdomarna. Rummet är cirka 70 kvadratmeter.

 

Många gör ett hundträningsrum i hemmet. Klicka HÄR för att läsa en text med några som gjort detta.

 

Förutom eldragningen har Sara gjort det mesta av rummets renovering. Hon har rivit en vägg och en firma flytspacklade golvytans betong som hon sedan målats med en tvåkomponentsfärg avsedd för våtutrymme. Väggarna har Sara klätt med nya gipsplattor och fuktspärrat dessa enligt anvisningar från hantverkare och försäkringsbolag.

 

– Jag lägger stor vikt vid att poolen ska vara så stabil och korrekt utförd som möjligt för att undvika läckage och vattenskador. Elen ska vara rätt dragen och godkänd för våtutrymme.

 

Försenat bygge

Enligt planen skulle poolen redan stå klar, men på grund av pandemin försenades leveransen av de impregnerade plywoodskivor som skall monteras på insidan av stommen. Denna vecka har dock hantverkare äntligen fått möjlighet att börja bygga poolen. Magnus Eriksson är snickare som specialiserat sig på att bygga pooler och berättar att kunden kan få precis den storlek som önskas. 

 

– Den här är lite unik eftersom den blir rektangulär. Det vanliga är att de byggs åttkantiga eller runda. Då blir konstruktionen lite lättare, tycker Magnus som nu bygger det fjärde hundsimmet. 

 

– Jag måste gå tillbaka till min ”egotripp” och vad jag vill ha poolen till. Min dröm är att få träna mina hundar  på mitt sätt hemma och då är den här storleken bäst, konstaterar Sara.

 

Fjärilar i magen

Bassängen blir 2,5 x 5 meter invändigt och 1,20 meter djup. Magnus tycker att det är en fördel att bassängen är placerad i ett externt hus och inte i bostadshuset. Han garanterar att poolen kommer hålla runt 20 års tid.– Poolen håller väl, men hur länge håller rummet? Och hur länge håller intresset från de som kommer hit? Det är många fjärilar i magen och funderingar på hur detta ska gå, erkänner Sara. 

 

Poolen placeras mot rummets kortsida för att få plats med en del som hålls torrare med trimhörna, hundbadkar med dusch samt en vibbplatta om kunderna efterfrågar detta. 

 

Klicka HÄR för att läsa mer om fördelen med att simträna hunden & vad du ska tänka på.

 

Instruktör & domare

Sara är utbildad instruktör inom valp- och allmänlydnad via SBK och snart färdig rallylydnadsinstruktör. Hon leder kurser via Falu Brukshundklubb. Hon har dock inte något intresse av att bli hundfysioterapeut, men är utbildad domare i den Portugisiska vattenhundens särskilda vattenprov som hålls inofficiella.


<span>Sara började träna och tävla vattenprov för cirka 10 år sedan med den Portugisiska Vattenhunden Morris, \
Bild: Privata
Sara började träna och tävla vattenprov för cirka 10 år sedan med den Portugisiska Vattenhunden Morris, "Ana-Faro's Barreiro O Verao Do Amor". Han är nu en pigg och glad 12,5 åring som fortfarande är den enda hunden i Sverige som nått upp till nivå 3 i vattenprov för portugisisk vattenhund.

– Jag hoppas att det finns fler med Portugisisk vattenhund som jag skulle kunna hjälpa att utbilda till det deras hund är avlad för, att jobba i vatten.

 

Portugisisk vattenhund

En Portugisisk vattenhund skulle vakta båten, hämta saker som fallit överbord, plocka upp nät, simma in med prylar från båten och in till land, eller vice versa. 

Klicka HÄR för att läsa den Portugisiska Vattenhundens vattenprovsregler.

– Det sägs också att de apporterade fisk som smitit ur nätet, men det vet jag inte om det stämmer, men de har jagat både fågel och hare så det är en väldigt allsidig hund som brukar gilla vatten.


De flesta Portugisiska Vattenhundar tycker liksom Morris, \
Bild: Privat
De flesta Portugisiska Vattenhundar tycker liksom Morris, "Ana-Faro's Barreiro O Verao Do Amor" om vatten.

Det finns även ett vattenprov för New Foundlands, Landseer och Leonberger. Klicka HÄR för att läsa ett reportage & se ett Webb TV-inslag om provet & träningen.

Sprider ryktet

Att Sara bygger pool börjar sprida sig ryktesvägen bland hennes vänner och bekanta.

 

– Jag har hört att många är intresserade. Vissa, som tränar mycket hund, är intresserade har börjat fråga om poolen är klar.

 

Sara kommer dock rekommendera den som har en skadad hund att få ett rehabiliteringsprogram innan den tränas i poolen, men ser en stor nytta med simning även utanför friskvårdsdelen. 

 

– Det är bra för äldre hundar som är stela och behöver mjuka upp lederna och få lite motion. Eller för att göra något roligt med en ung hund som samtidigt blir miljötränad. Du kan även underhålla konditionen hos en jakthund med simning.

 

Vatten i bassängen

När bassängbygget är klart återstår att fylla den med femtom kubik vatten. För att inte familjens brunn ska sina kommer vattnet levereras från en tankbil. Därefter skall vattnet filtreras för att få rätt PH-värde och bli klorerat innan det är dags för Ginja och Uva att få hoppa i plurret och få simma mer kontinuerligt även vintertid.

 

– Jag hoppas att det blir så ofta som jag tänkt, i alla fall en dag per vecka och att det inte blir som för ”skomakarns barn”, säger Sara och skrattar.


Skriv utCopyright: TidningenHundetablissemanget