Välkommen till fotograf Sara Flodin Jisfälts site med arbetsprover.
Lördagen den 9 december 2023 - klockan 01:44

En hundhall till klubben


Sara Flodin 2019-02-22

Bild: Sara Flodin

Ingemar Elfström kom på idén att Fagersta Brukshundklubb skulle bygga en egen hundträningshall. Ingermar tillsammans med sin Schäferhanne Liston, \
Bild: Sara Flodin
Ingemar Elfström kom på idén att Fagersta Brukshundklubb skulle bygga en egen hundträningshall. Ingermar tillsammans med sin Schäferhanne Liston, "Wilse's Liston".

Fagersta Brukshundklubb byggde 2012 en egen hundhall som bidragit till en stark ekonomi, ökat medlemsantal och framtidsplaner. Ingemar Elfstöm tipsar den klubb som vill bygga en egen hall.

Ingemar Elfström var drivande för att bygga Fagersta Hundcenter. Idén fick han en kväll när han var i Västerås och tränade sin hund på en av stadens fotbollsplaner.

Se Tidningen Hundetablissemangets Webb-TV-inslag från Fagersta Brukshundklubb: 




– Jag fick reda på att de tänkte byta ut mattan och kom då på att vi skulle köpa den och lägga ut här för att träna på vintertid, utan hall, som på en fotbollsplan. När jag sedan åkte hem tänkte jag att jag skulle höra med styrelsen om vi inte kunde bygga en hall, förklarar han upprinnelsen till sin idé. 

Ingemars förslag togs emot positivt både från styrelsen och klubbens medlemmar. 

 

– Förutsättningen var att medlemmarna kunde ställa upp och bygga och det var inga problem, minns Ingemar. 

 

Lån & ekonomi

Ingemar anser att den stora svårigheten med att bygga en hundhall är att få lån.

 

– Det kan vara svårigheten för en brukshundklubb, men för oss var det inga problem. Klubben måste ha en fastighet som har ett värde för att få låna. Det flesta brukshundklubbar arrenderar av kommunen och äger ingen fastighet själva, som vi har gjort under lång tid.  

 

För att banken skulle bevilja lånet begärde de att klubbmedlemmarna röstade för hallen på två medlemsmöten.


Tidningen Hundetablissemanget har listat alla Sveriges hundhallar. Klicka HÄR för att läsa reportaget!


Byggstart

Bygget startade nästan omedelbart. Ingemar bidrog själv med grävmaskiner och i klubben finns även de som har byggfirma. Utöver klubbens medlemmar anlitades en byggherre för konsultation. I augusti 2012, tre månader efter byggstart, var hallen klar att användas. På den tiden hade klubben inget belöningssystem för att gottgöra den som hjälpte till med bygget. Numer belönas instruktörerna med halltid då de har kurser. 

 

När hallen är byggd måste den även skötas påtalar Ingemar som genom åren stått för en stor del av skötseln och erkänner att hallen är hans ”skötebarn”.

 

Kurser & tävling

Tidigare fanns inte möjlighet för klubben att ha några kurser under vintertid, men tack vare hallen kan de nu ha kursverksamhet året runt. I hallen körs tävlingar i lydnad och rallylydnad vintertid. Denna säsong arrangeras fem tävlingar i lydnad. 

 

– I mars har vi så många anmälda att vi inte kan ta emot alla, konstaterar Britt-Marie Mattin-Lassei som är ordförande i Fagersta Brukshundklubb.

 

I hallen arrangeras även två tävlingar i rallylydnad denna vinter och alla klubbens doftprov.

 

Britt-Marie konstaterar att de inte märkt av någon konkurrens i form av minskad uthyrning trots ett ökat antal hundhallar i närområdet. 

 

Sommartid används inte hallen nämnvärt, men det varma klimatet förra sommarens gjorde att hundförare sökte sig dit för svalka. 

 

– Den håller tio, tolv grader även sommartid, så hallen är kall även då, lovar Ingemar.

 

Medlemsträning

Varje vecka läggs 19 timmar på klubbens egna medlemmar. De olika disciplinerna har olika träningstider och den som är medlem får då träna gratis. 

 

Ingmar erkänner att det är folk som vill bli medlemmar i Fagersta brukshundklubb på grund av hallen, men att han inte är så positiv till detta. Anledningen till detta är att han vill att folk även ska ordna tävlingar på andra klubbar.

 

– Det är bättre att de är medlemmar i sin ”hemmaklubb” och hjälper till där. De kan bli stödmedlemmar i vår klubb för 160 kronor och då blir man fullvärdig medlem och får vara med på våra medlemsträningar. 

 


Det går inte att göra någonting i atilitysammanhang utomhus på vintern så en hall är otroligt värdefull, säger Kjerstin Arnesson som är medlem i klubben. Här med Dvärgpudeln Waris, \
Bild: Sara Flodin
Det går inte att göra någonting i atilitysammanhang utomhus på vintern så en hall är otroligt värdefull, säger Kjerstin Arnesson som är medlem i klubben. Här med Dvärgpudeln Waris, "Rusch mix Vanity Fair".

Trots allt arbete måste även Ingemar hyra hallen när han vill träna. 

 

– Man kan inte ha olika för olika personer, utan det finns regler som gäller alla och som man inte får tumma på. De enda som har fördel är instruktörerna som belönas med timtid i hallen när de har kurser, konstaterar Ingemar som inte ännu hunnit hyra hallen under denna säsong. 

 

– Nu kanske det blir ett par timmar varje vecka ihop med mitt träningsgäng.

 

Hög standard

Innan hundhallar var vanliga tog många hundägare vila under vintersäsongen. Trots det stora antalet hundhallar i Sverige tror Ingemar att det är möjligt för en hundklubb att ha ekipage på höga nivåer utan en egen hall. Han har dock sett stora skillnader på tävlingsekipagen under senare år jämfört med tidigare. 

 

– Standarden på lydnad har stegrat mycket, men om det beror på hallarna eller träningsmetoderna det kan jag inte säga, funderar Ingemar som är domare i lydnad och bruks samt instruktör.

 

Kan en hund som tränar mycket inomhus bli bekväm när den inte få köra utomhus, vilket kanske ”härdar” den mer?

 

– Nej, det är inget som jag märkt något av.

Många vill ju vara inne när det regnar, vilket jag tycker är fel. Man måste vänja hundarna vid olika väder för på en tävlingsdag kan det ju regna. 

 

Ingemar tycker att hallen bidrar till att klubben har en god sammanhållning. Hallen ligger cirka 40 meter ifrån klubbstugan, vilket bidrar till klubbens sammanhållning.

 

– Vi träffas ju numer året runt, konstaterar han.

 

Klubbens ekonomi

Den första byggnaden kostade närmare en miljon och betalades av på fyra år påtalar de två. Nu har hallen byggts ut femton meter.


<span>Britt-Marie Mattin-Lassei</span>
Britt-Marie Mattin-Lassei

– Vi hade 285 000 i kassan som vi använde till utbyggnaden. Även det nya lånet kommer betalas av lika snabbt. Fram till lånen är betalda blir inte förtjänsten så hög, men ca 60-70 tusen kronor plus gör hallen varje år, förklarar Britt-Marie.

 

Även antalet uthyrningstimmar har ökat efter utbyggnaden.

 

– Framför allt på helger där man måste boka långt i förväg, säger Britt-Marie.

 

Inkomsterna för hallen ligger på cirka 250 000 kr per år. Avbetalningar på lånen kostar 130 000 kronor per år under fem år.

 

– Vi amorterar ganska mycket och därmed betalar vi in till oss själva, konstaterar Ingemar. 

 
– Ja, vi amorterar 12 500 kronor i månaden, flikar Britt-Marie in.

 

Framtidsplaner

Det är lätt att förstå att hallbyggnaden var en framgångssaga för klubben. Den uppskattas av klubbmedlemmarna och medlemsantalet ökar. Detta år har antalet ökat med 57 personer jämfört med förra året. 

 

Britt-Marie förklarar att vinsten behövs för kommande renoveringar och Ingemar drömmer om att installera solenergi och bli självförsörjande på el.

 

– Det är bra att tillhöra en brukshundklubb med stora framtidsplaner, men det ligger ett stort ansvar på alla och framförallt på styrelsen som måste ha framtidsvisioner, avslutar Britt-Marie. 

 

Ingemars tips till den som vill bygga träningshall:

 * Kolla vilken kompetens som finns i klubben

 * Inte lätt att få någon hjälp av kommuner, men möjlighet finns att söka bidrag i arvsfonder.

 * Kolla med kommunen om mattan på någon fotbollsplan ska bytas ut. 

 * Byggnadslov samt ritningar skall göras.


Skriv ut



Copyright: TidningenHundetablissemanget