Välkommen till fotograf Sara Flodin Jisfälts site med arbetsprover.
Lördagen den 9 december 2023 - klockan 02:37

Förbättra era hundmöten


Text & Foto/©: Sara Flodin Jisfält 2021-03-19

Bild: © Sara Flodin, Tidningen Hundetablissemanget

Tycker du att det är svårt att hantera situationen när du och din hund möter en annan hund? Hundinstruktör Emma Lundgren ger tips på hur du kan förbättra dessa möten.

Omplaceringshunden Chessie har bott hos hundinstruktör Emma Lundgren i drygt sex år och ”tvingat” henne att förkovra sig angående hundmöten. 

 

– Hon hade jättestora problem och gjorde utfall när hon såg en hund på 75 meters håll, minns Emma. 

Klicka HÄR för att läsa en enkät där några personer svarar på hur deras hundar reagerar på hundmöten.

Blygerinstruktör

Emma hade inte tänkt arbeta med djur över huvud taget innan hon skaffade Chessie, men 2017 utbildade hon sig till hundinstruktör.


Det var spanska Chessie som fick matte Emma Lundgren att utbilda sig till hundinstruktör.
Bild: © Sara Flodin, Tidningen Hundetablissemanget
Det var spanska Chessie som fick matte Emma Lundgren att utbilda sig till hundinstruktör.

I filmen nedan visar Emma och Chessie hur motbetingning går till.
Bild: © Sara Flodin, Tidningen Hundetablissemanget
I filmen nedan visar Emma och Chessie hur motbetingning går till.

– Intresset växte eftersom jag var tvungen att läsa på så mycket för att kunna hjälpa henne. Då bodde vi i Stockholm och hon ville inte ens lämna vår lägenhet. Hon var rädd för allt, säger Emma och betonar ”allt”.

 

Emma har nu gått Jessica Manns utbildning till ”Blygerhundsinstruktör” och haft hundmöteskurser kontinuerligt under två års tid. Metoden Emma använder innebär att hunden ska skvallra när den får syn på en annan hund.

 

– I slutändan är det skvallerträning, men träningen börjar med motbetingning, vilket är ”förstadiet”.

 

Se ett WebbTV-inslag där Emma visar hur träningen går till:



Motbetingning v/s avledning

Träningen går ut på att ändra hundens känsla inför andra hundar och handlar om att betinga om hundens hjärna för att få hunden att uppleva mötena positiva.

 

– Detta åstadkommer vi genom att ge hunden godis. När hunden tittar på en annan hund klickar jag eller säger ett belöningsord, sen får hunden sin belöning. Så småningom byggs en förväntan upp och när en annan hund dyker upp tänker min hund ”nu kommer jag få godis av matte”. 

 

Gör du detta förstadie tillräckligt noggrant kommer din hund börja förvänta sig en godis när den titta på en annan hund försäkrar Emma. I det läget väntar du med att ge godis och då kommer hunden ta kontakt med dig för att påminna om att få sitt "gottis". 

 

– Det är det som är ”svallerträning” och passar både den hund som är rädd eller vill fram. Har du en hund som reagerar på människor kan du träna på exakt samma sätt, informerar Emma.

 

Denna träning ska inte blandas ihop med att endast avleda hunden.

 

– Avledning är en nödlösning, men ingen träningsform, påtalar Emma. 

 
Kicka HÄR för att läsa mer om motbetingning i 2020 års adventskalender.
 

Långt avstånd

Svårigheten med träningen är att det krävs ett långt avstånd  till den andra hunden eftersom en hund som är i upplösningstillstånd inte kan fokusera på att äta godis. 

 

– I ena änden på ”skalan” äter hunden godis som när den är hemma och i den andra sidan av skalan äter den inte alls. Vid denna träning ska du hålla dig någonstans i mitten, tipsar Emma.

 

Ägare som skäms

Sättet som vi lever på gör att den hund som vill undvika andra hundar tvingas att möta dessa på alltför trånga utrymmen.

 

– Många hundar hade inte gått så nära om de varit lösa, men de har inget att välja på och den som inte kan fly får istället försvara sig. Ganska ofta handlar det om att skrämma bort den andra hunden.

 

Hundägaren mår ofta minst lika dåligt som hunden vid dessa hundmöten.

 

– Många skäms när folk tittar och mår dåligt när hunden har det jobbigt, vilket ger dåligt samvete. Jag lider med alla som har problem med detta.

 

Ovanpå detta vittnar Emma om att hon stött på personer som varit taskiga mot henne. 

– Jag har fått höra att jag gör fel och förstör min hund. Att det är mitt fel att hon är rädd. Teoretiskt borde jag inte ta åt mig, men det är klart att det svider.

 

Emma berättar att hon fått stövlat ut "off road” i terrängen med finskor när hon varit på väg till jobbet.

 

– Jag vill att min hund ska slippa må dåligt. Visst, det är jobbigt för hundägaren att hålla på och gå omvägar, men hur jobbigt är det inte för hunden? Vem är det egentligen som lider mest av situationen, frågar sig Emma.

 

Förebyggande träning

Alla kan tjäna på att träna motbetingning med sin valp och unghund för att förebygga kommande problem vid hundmöten. Emma har även en kurs för den som vill träna förebyggande. Då får hundägaren verktyg att jobba med innan hundmöten blivit ett problem.

 

– Många gånger har det nog inte gått så bra eftersom folk inte märker att det går dåligt förrän det går jättedåligt. Det är först då hunden börjar kasta sig i kopplet och låta mycket som folk fattar att de har ett problem, påpekar Emma och drar en parallell med att hundar sällan biter ”utan förvarning”, som vissa påstår.

 

– Det är bara så att många inte kan ”läsa hund” och ser inte tecknen i tid, vilket är synd.

 

Det syns tydligt hur nära Chessie är ett utfall, enligt Emma. 

 

– Svansen åker rätt upp, öronen åker fram och jag tror att hon reser ragg, men det syns inte eftersom hon har så tufsig päls och så lägger hon tyngdpunken på sina främre ben. Man brukar tala om ”cobrasvans” när svansen står rätt upp och hunden viftar med den sidledes. Då kan man snart räkna med att hunden kommer göra ett utfall.

 

Undvik att hälsa

Emma tycker att även den som inte har fått några problem bör undvika att hunden hälsar på andra mötande hundar.

 

– Jag vill inte bygga in en förväntan hos hunden att den ska få hälsa på de hundar som vi möter. Då är risken att hunden drar i kopplet mot alla hundar som vi möter och börjar skälla och hoppa på grund av glädje. Den förstår inte varför den helt plötsligt inte får hälsa på en hund. Det är lika besvärligt eftersom det är samma typ av beteende, fast av en annan orsak, men det är lika jobbigt för den som håller i kopplet, fastslår Emma och att hon rekommenderar att även denna typ av hund tränas med motbetingning.

 

Stora hundar

De stora hundarna blir ofta ett större problem för ägaren. 

 

– Chessie kan jag lyfta upp och ta under armen, om det krisar. Man ska ha respekt för dem som har större hundar, de har ett helt annat praktiskt problem att hantera hunden, konstaterar Emma.

 

Hundmöteskurs

Emma kör sina hundmöteskurser vid fyra tillfällen och med fysiska träffar varannan vecka.

 

 – Den pågår länge jämfört med en vanlig kurs för att deltagarna ska hinna träna praktiskt och få återkoppling om de får problem. Folk måste förstå att det här tar tid. Framförallt om de bor så att de möter väldigt få hundar på promenaderna. De måste tränar praktiskt, samtidigt är inget hundmöte bättre än ett dåligt hundmöte, konstaterar Emma. 

 

Emma försöker vara tydlig med att problemet inte går över efter endast en genomgången kurs på fyra tillfällen.

 

– Om det gått så långt att en person söker hjälp så brukar det inte gå att ordna efter en månad.

 

Dålig dag

Emma brukar säga till kursdeltagarna att de ska undvika att möta andra hundar om de har en dålig dag. Har du eller din hund en dålig dag eller är du trött och glömt godiset. Då är Emmas tips att du ska byta håll och gå en omväg.

 

– Det har aldrig hänt mig, att jag går mot en annan hund med känslan att det inte kommer gå vägen och så går det magiskt bra av sig självt. Det händer typ aldrig.

 

Emma tycker att det är viktigt att minimera antalet dåliga hundmöten så mycket som möjligt.

 

– För varje gång en hund gör ett utfall ökar sannolikheten för att den ska göra det även vid nästa tillfälle den ser en annan hund.

 

– När hunden väl gjort ett utfall är det för sent. Då kan du inte få ut något av det hundmötet eller träna i det.

 

Slutmålet

Emma kan inte säga hur lång tid det tar att komma tillrätta med problemet. 

 

– Det är individuellt, men generellt tar det längre tid än många tror. Det är ju inte för evigt om du lägger tid och energi på träning, lovar Emma som slitit ”häcken” av sig och tycker nu att det fungerar ”tillräckligt bra” för Chessie. 

 

Den som har problem vid hundmöten behöver fundera igenom vad slutmålet ska bli. 

 

– Många säger att de inte vill att deras hund ska bry sig över huvud taget. Jag har svårt att förstå varför och kan ifrågasätta folks idéer över ”hur det ska vara”. Alla mål är inte alltid realistiska. Jag tror att det är väldigt få hundar som inte bryr sig över huvud taget i andra hundar, även bland de som inte har några större problem. Därför bör det finnas delmål för annars kan det bli att kännas lite hopplöst, uppmuntrar Emma.


Skriv ut



Copyright: TidningenHundetablissemanget