Onsdagen den 22 november 2017 - klockan 06:32
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Älgjakt i hela landet


Sara Flodin 2017-10-08

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>
Bild: Sara Flodin
Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med Norsk Älghund Svart.

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Från och med måndag vecka 41 är det premiär för älgjakt i de mellersta och södra delarna av Sverige och därmed tillåts nu älgjakt i hela landet fram till sista januari. 

En som skall gå med hund i jakten är Peter Hermansson. Peter har jagat under 39 år. Tidigare med Jämthund men nu med Norsk Älghund Svart.

– Med tanke på rådande omständigheter har jag släppt löshundsjakten och går nu med ledhund, alltså hunden i band, förklarar Peter.

Jakthundar som hålls i band går ej lika nära älgen, vilket är en förutsättning för att jaga i de vargtäta områden som Peter jagar i. 

– Om man jagar med lös hund blir det bara ett upptag och sedan sticker älgen, de är så stressade att de inte kan stå stilla när en jakthund skäller på dem. Det är varg i markerna konstant och älgen är numer medveten om att den är jagad och får fly för sitt liv i stort sett varje dag. Det känns inte rätt att släppa lös en jakthund i ett vargrevir. 

Att de hundar som jagar i band inte behöver vara lika självständiga som lösjaktshundarna håller Peter med om. 

– De ska veta vad de vill, men de får inte låta någonting. Hundarna jobbar i vinden och tar älg på upp till 700 meters avstånd. Desto närmare älgen de kommer desto saktare går de och när hunden vet var älgen är så går den inte ett steg till utan står still och markerar, berättar Peter och tillägger att detta inte är inlärt utan att hundar är avlade till beteendet.

Eftersom denna vecka är årets mest intensiva jaktperiod bör hundägare och hundar som inte ingår i jakten undvika att vistas i skogen.

– Det är ju inte tabu att vara i skogen bara för att det är jakt. Det finns alltid plats, men vet man att jakt pågår får man åka någon annanstans om man vill gå i skogen. Det är inte så att jägarna rår om skogen fram till sista januari, alla får plats, menar Peter och rekommenderar den som vill vistas i skogen att ta kontakt med ansvarig jaktledare för området för att ta reda på var och när jaktlaget skall jaga.

Skriv utReportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Facebook
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Testa att synas
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utställningshunden.

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Nyheter, webb-TV


Inte bara vackra Pudlar

På Pudelnationalen har Pudlar ställts ut, men även tävlat i lydnad, agility och rally. Utställningsdomaren Bruno Nodalli från Italien konstaterade att Pudlarna höll hög kvalité.

Läs mer
Podd-radio

Mediumvinnaren om agilityvinsten


Lyssna på Alice Abramsson som vann mediumklassen med mellanpudeln Svea. Hon håller med om att de nya SM-reglerna var till hennes fördel.

Läs mer
Nyheter


VM-vinnare knep guldet

En av helgens vinnare blev Emma Svensson och hennes Malinois Magi som tog hem segern i högsta klassen på lördagens mondioringtävling.

Läs mer
Nyheter

Årets Pudelnational


Mellan onsdag och torsdag pågår Pudelnationalen. Då tävlar 220 hundar om att bli Sveriges vackraste pudel 2017. Dessutom koras årets pudel i olika dicipliner.

Läs mer
Reportage


Flydde stan till lugnet

Isabelles hundar var stressade i Stockholm. Därför flyttade hon och hennes pojkvän med hundarna till Skinnskatteberg. Nu är alla mer harmoniska.

Läs mer

Resultat från VM

Finland vann i år VM i lydnad som avgjordes i Belgien i helgen. Sveriges lydnadslandslags prestationer räckte till en sjunde plats för laget.

Läs mer
Nyheter

Agilityns mästerskap

I helgen har SM i agility avgjorts och här kan du läsa vilka som hamnade på prispallen individuellt och vilka lag som tog hem guld-medaljerna.

Läs mer
Helgtips!

Mondioring till Sverige

Denna helg kör Enköpings brukshundklubb Sveriges första Mondioringtävling. Tävlingsformen innehåller skyddsmoment, lydnad och hopp, men nästan allt kan hända.

Läs mer
 

Förstoring i julklapp

En förstoring levereras i storlek 20x30 cm, görs på ett proffslabb och kostar endast 120 kronor inklusive moms och frakt.

Att sätta ett fotografi av hunden på väggen blir ett unikt blickfång. Hundetablissemangets bilder går att beställa & blir en perfekt julklapp till vännen.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Facebook

Poddannons

Instagram

Annons

Grön spaltannons

Annons:

Blinkande annons2

Blinkande annons3
Mest lästa
Copyright: TidningenHundetablissemanget