Onsdagen den 16 januari 2019 - klockan 22:23
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Deklarera för hunden


Sara Flodin 2018-05-03


Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket berättar om  hur du går tillväga om du inser att du inte deklarerat rätt.

Många säger att "jag har det endast vid sidan av" eller "det är bara en hobbyverksamhet", men vad är det som egentligen gäller och när är du enligt lag skyldig att betala skatt? Skatteverkets rättsliga expert Yngve Gripple klargör det hela.

Hobbyverksamhet
Hobby är när man bedriver verksamheten utan vinstsyfte och har hund/hundar som familjehund eller för egen jakt, men använder den för avel vid enstaka tillfällen.

Yngve Gripple är <span>rättslig expert på Skatteverket.</span>
Bild:Jeanette Andersson
Yngve Gripple är rättslig expert på Skatteverket.

– Man bedriver näringsverksamhet om näringskriterierna är uppfyllda, det vill säga, om verksamheten sker yrkesmässigt och med vinstsyfte. Om man gör det mer sporadiskt eller utan vinstintresse kan det ses som hobby, förklarar Yngve.

En vanlig missuppfattning är att vissa tror att de får tjäna 10 000 utöver sin vanliga lön eller pension utan att skatta för pengarna. 

– Nej, detta stämmer inte, man måste redovisa (betala skatt på) varje intjänad krona. Man får tjäna upp till 19 000 under året utan att lämna deklaration och skatta för inkomsten. Det gäller oftast ungdomar för de flesta tjänar ju mer än så under ett år och det är den sammanlagda årslönen man skattar för, konstaterar Yngve.

Spara alla kvitton
Yngve poängterar vikten av att du sparar alla kvitton på omkostnader som du har i samband med din verksamhet. Vinsten är den summa som du får kvar när du betalt alla kostnader och har verksamheten gjort vinst skall summan redovisa för myndigheten. Många uppfödare ser sin kennel som hobbyverksamhet, men trots att de går med förlust bör alla kvitton som rör verksamheten sparas. Om hobbyverksamhet sedermera gör vinst skall denna redovisas för Skatteverket, och då kan även äldre kvitton ge avdrag (upp till fem år).

– Om man gör en vinst ska den alltid redovisas till Skatteverket, antingen man bedriver näringsverksamhet eller hobbyverksamhet, men den som bedriver hobbyverksamhet behöver inte bokföra enligt bokföringslagen, påtalar Yngve. 

Yngve betonar att de granskar all sorts verksamhet, men kan inte kommentera hur just hundbranschen granskas.

Uppfödare
Det krävs ingen F-skatt för att föda upp hundar, men oavsett om du är uppfödare eller hundtränare i företag eller som privatperson skall du alltid skatta på den vinst som du gör.

Det är inte ovanligt att uppfödare får en kull på 10 hundar och att valpar säljs för 15 000 kronor styck. Då har uppfödaren tjänat in 150 000 kronor under åtta veckor. Naturligtvis finns även utgifter, men vad händer om personen inte sparat kvitton på alla utgifter?


– Då är det givetvis svårare att få avdrag, men man kan ändå förklara och beräkna vilka utgifter man haft så görs en bedömning. Hur stor skatten blir beror på vilka övriga inkomster man har, och man får även betala egenavgifter på hobby och näringsverksamhet, enligt Yngve.Avdrag
Det finns ingen lista med ”godkända avdrag” för olika branscher utan avdrag medges generellt för ”utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster”. 


– Det är upp till den som vill göra ett avdrag att förklara varför en utgift varit motiverad. Men bedriver man uppfödning så är det ju naturligt att avdrag kan medges för avelsdjur, foder, försäkring, trimverktyg, veterinär, vaccinering, halsband, resor vid inköp och avel, bilbur och liknande, menar han. 

Om förtagaren även har privata hundar vid sidan av avelsverksamheten skall utgifterna fördelas, t.ex. för foder och bilbur, så att avdraget i deklarationen bara avser den hund som hör till kennelverksamheten. 

– Är man osäker på ett avdrag ska man ange detta i deklarationen, påtalar Yngve.

Medlemsavgifter
Medlemsavgifter är generellt inte avdragsgilla. Det är dock ett krav att vara medlem för att till exempel ansöka om kennelnamn för att få registrera valpar hos Svenska Kennelklubben. 

– Man får inte avdrag för medlemsavgifter, däremot kan man få avdrag om man betalar för tjänster som direkt hör till verksamheten, till exempel registrering som är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten, svarar Yngve. 

Tidningen Hundetablissemanget har även talat med Helena Siren på Svenska Kennelklubbens juridiska avdelning. Hon påtalar att betald medlemsavgift är en förutsättning för att registrera ett kennelnamn.

– Kennelnamnet är en registrering av ett prefix, vilket är ett krav i vår värld. Enligt SKKs regler måste du registrera ett kennelnamn vid registreringen av din tredje kullförklarar Helena. 

SKK har dock ingen siffra på hur många som bedriver hunduppfödning i näringsverksamhet.

Moms
Moms på försäljning av en hund beror på säljaren. Moms ska bara tas ut om försäljningen görs inom en ekonomisk verksamhet. 

– Om säljaren är en kennel med många avelstikar och som säljer många kullar varje år, ja då bedriver kenneln antagligen en ekonomisk verksamhet och ska betala moms på sin försäljning av hundar. En privatperson som har hundar som sällskapsdjur ska däremot inte betala moms när hen säljer en hund, förklarar Yngve. 

Försäljning av privata sällskapsdjur eller avkomma till dem räknas inte som en ekonomisk verksamhet.

Lokal
När det gäller verksamhetslokaler kan avskrivning av en tillgång ske med olika procentsatser beroende på om tillgången ses som byggnad, inventarium eller om den ska dras av genom direktavdrag, det vill säga, hela avdraget görs direkt.


Hundinstruktör
Kostnader för grundutbildning, som att till exempel bli hundinstruktör, godkänns inte som avdrag. 

– När det gäller kurskostnader så medges inte avdrag för kurser för att bli instruktör eller vidareutbildning för att få högre behörighet och liknande. Däremot kan man, om man har motsvarande inkomster i sin verksamhet, få avdrag för kurser för att upprätthålla sin kompetens.


Det är vanligt att hundinstruktörer använder de egna hundarna för att visa övningar på kurs. Hunden behövs ju även för att synliggöra instruktören på SM och liknande och vilka kostnader kan då vara avdraggilla?

– Här gäller samma principer, att avdrag enbart medges för de utgifter som varit nödvändiga och motiverade för de inkomster man haft som instruktör. Har man haft enstaka och mindre inkomster anses utgifterna för hunden främst vara privata och enbart ett mindre avdrag kan göras. Om man däremot haft regelbundna och högre inkomster kan ett högre avdrag medges.


Däremot kan avdrag för fikakostnader till deltagare medges om detta ingår i kursavgiften.


Tjänstehund & Ledarhund
Inom polismyndigheten utgår en ersättning till hundförare. Ersättningen uppgår för närvarande till 1 520 – 1 760 kr/månad och summan är skattepliktig. Läs mer om polishundar, Klicka HÄR!


Enligt Skatteverket har artiklar i Svenska Brukshundklubbens medlemstidning Brukshunden och Jägareförbundets tidskrift Svensk jakt felaktigt informerat om möjligheten att göra avdrag för hundar som används inom försvaret och eftersök av trafikskadat vilt. Läs mer, Klicka HÄR!

– Endast de merutgifter som är direkt hänförliga till uppdraget, exempelvis kostnader för resor som inte ersatts av uppdragsgivaren, medges som avdrag, konstaterar Yngve.


Det finns inte heller några generella avdrag för assistanshundar och ledarhundar, såvida det inte finns några motsvarande inkomster. Däremot går det att söka ersättning från försäkringskassan för inkomstbortfall för den som har tilldelats ledarhund och skall köra in den.

Rättelse
Om du upptäcker att du missat delge skatteverket uppgifter och inkomster kan sända in en komplettering med de rätta beloppen. 

– Då slipper man risken att få skattetillägg om Skatteverket upptäcker felet först, tipsar Yngve.


Skriv utNyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Facebook
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Tipsruta
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget