Måndagen den 24 juni 2019 - klockan 14:36
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Diplomathund till hjälp


Sara Flodin 2018-12-07

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 
Bild: Sara Flodin

Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och Tage en tre år gammal Beagle. En diplomathund är en hund som är specialutbildad på att kunna jobba med andra hundars sociala utveckling. Tidningen Hundetablissemanget följde med Kicki Fellstenius och hennes diplomathundar på ett träningspass. 

 

Webb-TV: Möt Anna Sondén som tränar sin ledarhund Rex acceptera andra hundar.Kicki Fellstenius som är hundpsykolog, hundbeteendevetare samt instruktör öppnar bilens burgrind och hennes två hanhundar hoppar ut. Hon har åkt till Jakobsberg för att träffa Anna Sondén som tränar sin ledarhund Rex att bli mer bekväm vid hundmöten. Kicki berättar om nyttan en diplomathund gör:


– Det är alltifrån att man jobbar med valpar för att ge dem en bra start i livet till att man jobbar med hundar som av någon anledning tycker att det är jobbigt med andra hundar. De kan vara reaktiva, arga, osäkra, rädda eller bara översociala.


Kicki träffar först Anna och Rex utan sina hundar för att planera dagens träningspass. Träningen anpassas utefter individen och fast de har en plan att utgå ifrån krävs även i bland viss improvisation. – Första gången jag träffar en hund och ägare pratar vi alltid igenom vad de vill ha hjälp med. Vi går igenom problemen och hur ägaren vill utveckla hunden. Sedan börjar vi jobba utifrån det. Vi lägger aldrig upp träningen så att vi provocerar fram något. Det centrala är att mötet ska ske lugnt och harmoniskt, förklarar Kicki.

 
Avståndet minskar

Rex första träningspass skedde på långt håll från diplomathundarna, men avståndet har nu minskat.


 – Vi ökar svårighetsgraden så att vi till slut når målet som man vill att hunden ska klara av, fortsätter Kicki. 

 För Rex del innebär träningen att han successivt närmar sig diplomathunden och medan han tittar på den andra hunden äter han godis för att ändra hans känsla för andra hundar. Vid denna träff har Kicki och Anna tränat honom cirka en gång i månaden under ett halvår och denna gång genomförs bland annat en lyckad och lugn session så nära som ett tiotal meter från diplomathunden. Under träningspasset, som sker på torget i Jakobsberg, dyker plötsligt en Irish softcoated wheaten terrier. Hunden skäller mot den tidigare lugna Rex som snabbt svarar upp och gör ett utfall.


Motgångar
Anna förklarar att de även tidigare stött på motgångar under perioden de jobbat med problemet och att det kan kännas tufft. 

 

 – Kicki har förvarnat om att det kommer bakslag och det förstår jag. Det gör det ju i all träning. Förnuftmässigt visste jag om det, men lite besviken blir jag när det händer, erkänner Anna, men lägger till att hon aldrig känt att hon vill ge upp utan tar nya tag.

– För att lyckas med den här typen av träning behöver man ha tålamod. Hunden gör små framsteg och det är därför viktigt att ha delmål för att känna att det ändå går framåt. Det är också viktigt att vara förberedd på att det kommer bakslag, förklarar Anna. 

Kicki förklarar att miljön är i svåraste laget, men att de valt att lägga dagens träningspass på gågatan eftersom han och Anna går där dagligen till och från jobbet.

– Vi försöker undvika plötsliga möten, men ibland blir det inte som planerat. Rex lugnade sig dock snabbt efter det oplanerade mötet och jobbade vidare med Anna, samanfattar Kicki händelsen. 

Samla möten
Den som släpper sin hund i en hundrastgård med okända hundar löper en risk att ge sin hund negativa upplevelser enligt Kicki. 


– Du har inte kontroll över de mötena. Har du tur får du bra möten och då utvecklar du din hund, men har du otur råkar du ut för hundar som inte är så bra för din hund, vilket leder er i negativ riktning. 


Kicki sammanfattar det hela med att man ska samla på så många bra hundmöten som möjligt och undvika dåliga.


– Man får varken vara för rädd för att låta hunden  träffa andra hundar eller låta hunden träffa alla. Är du för rädd att låta din hund träffa andra hundar får du inte heller rätt positiva vikter i vågskålen. Om din hund då råkar ut för en dålig upplevelse så blir det den enda upplevelsen av andra hundar. Varje positivt möte din hund får blir som en framtida vaccination mot dåliga möten. Så försök att söka dig till situationer där din hund får träffa hundar som är bra för den. 


Många hundpsykologer använder sina egna hundar i jobbet och tar med dem som ”figuranthundar”. Diplomathunden har fått en aktiv utbildningsplan och gått igenom en certifiering på Hundens Hus som bevis på att de klarar av jobbet. 

 
– Jag kan ju inte lära hunden hundspråk så träningen handlar mycket om att jag arrangerar och tillrättalägger situationer med möten där rätt egenskaper kommer fram hos hunden. Har jag till exempel en alldeles för intensiv hund med hög energinivå försöker jag få till många lugna möten. 


Samarbete

Eftersom arbetet med en diplomathund är ett  samarbete mellan hund och förare certifieras endast ekipagen tillsammans. 

– Jag försöker läsa hunden hela tiden och har ett stort ansvar för att även min hund är trygg i situationen, informerar Kicki. 

 Hon påtalar att en diplomathund ska vara trygg i sig själv och vara intresserad av att ha ett socialt umgänge med andra hundar. 


– De ska i alla fall inte tycka att det är jobbigt att vara nära och umgås med andra hundar. 


Variation
Kicki menar att det behövs variation på diplomathundarna och att det inte är någon specifik ras som passar bättre än någon annan.– Det behövs stora, små, intensiva och lugna diplomathundar. Faktum är att de som ser lite mer ”konstiga” ut ur hundens perspektiv i förhållande till urhundens utseende; intryckta nosar, prickiga eller mycket pälsade hundar är de som andra hundar oftast behöver träna på att hantera. Den hund som tycker att reaktiva hundar är jobbigt kanske är jättebra på att jobba med valpar eller rädda hundar.  


Kicki har upptäckt att vissa hundar har lättare för Oskar och andra för Tage och att det är omöjligt att veta på förhand. 

– Jag brukar börja med den hund som är lättast för den tränade hunden att hantera. Sen tar jag in den andra som en lite större utmaning. Vissa tycker att Oskar är en utmaning för han är större och andra hundar tycker Tage eftersom han är yngre och ”yvigare” med mer intensiv energi.Varumärket "Diplomathund" är registrerat av Cilla Danielsson, ägare av Hundens Hus, på Patent- och registreringsverket (PRV).
(Information från PRV: Den som är innehavare av varumärket har ensamrätt till lydelsen i relation till de kurser med mera som varumärket gäller för. En annan person kan använda ordet ändå, så länge som det inte används som ett kännetecken för en liknande vara eller tjänst.)

Utbildningen till diplomathund ingår i Hundens Hus Hundbeteendevetare-utbildning.

Skriv utPodd-radio:

Överlägsna segrare i SM


Hör Åsa Skog berättar om rallymästerskapet i Hundetablissemangets podd-radio. Hon blev årets vinnare av SM i rally. Tidningen har även talat med lydnadsvinnaren Sarah Karlsson.

Läs mer
Facebook
Nyheter:


Starkt Blågul på SM

Kennel Blågul tog fem kvalplatser till rally-SM. Uppfödaren Hanna Nilsson hade själv kvalat in tre hundar och vann kvaltävlingen med full pott.

Läs mer
Webb-TV:


Färre BC på lydnads-SM

På SM för lydnadshundar är Border Collien den vanligaste rasen, men har i år tappat 11% jämfört med övriga raser. Den Australiensiska Kelpien är uppstickaren som stärkt sin position.

Läs mer
Nyheter, Poddradio:


Ledarhundens framtid

Internationella ledarhundsdagen uppmärksammas den sista onsdagen i april. Möt ledarhundsföraren Annika Östling i podd-inslaget där hon även kommenterar regeringens...

Läs mer
Reportage & Webb-TV:


Hundkramaren var rädd

Förut gick Mia Wallerud en omväg när hon såg en hund. Nu kallas hon för "hundkramaren" & vill hälsa på alla hundar hon möter.

Läs mer
Reportage:

Bota din hundfobi


Kattis Eriksson är legitimerad sjuksköterska och jobbar som terapeut på Kbt-verkstan. Hennes tips hjälper den som har hundfobi att komma över sin rädsla.

Läs mer
Tipsruta
Nyheter:

SM i rally & lydnad 2019


I år avgörs 2019 års SM i lydnad och rallylydnad på Alléhallens idrottsplats i Hallsberg.

Läs mer
Recension:

Enkelt med hund


Cilla Danielsson är huvudperson i föreställningen "Det ska vara enkelt med hund"  Ingela Andersson har recenserat föreställningen som visas på olika ställen i landet. 

Läs mer
Nyhetsreportage:


Sveriges hopp på Crufts

Selma Mårtensson representerar Sverige på Crufts tävling i juniorhandling. Läs om Selma och ta del av hennes utställningstips.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:


En hundhall till klubben

Fagersta Brukshundklubb byggde 2012 en egen hundhall som bidragit till en stark ekonomi, ökat medlemsantal och framtidsplaner.


Ingemar Elfstöm & klubbens ordförande tipsar den klubb...

Läs mer
Guide:

Sveriges hundhallar listade


Antalet hundhallar ökar och numer ser många hundägare det som en självklarhet att träna sin hund i en behaglig miljö även under vintertid. Tidningen Hundetablissemanget har kartlagt Sveriges hundhallar.

Läs mer
Nyheter:


Talangfull hund på TV4

Lisa Browaldh och Schapendoestiken Kummin tävlar med ett freestylenummer på Talang i årets första semifinal.


Kummin har även blivit utsedd till 2018 års Freestylehund....

Läs mer
Nyheter:

Årets Brukshund utsedd

Svenska Brukshundklubben utser varje år den hund som under året tävlat sig till de sammanlagda högsta meriterna. Årets hund vann även förra året.

Läs mer
Nyheter:

DNA-prov gav träff

En av de stulna hundarna.

Ett DNA-prov bekräftar att en av valparna Polisen funnit kommer från den uppfödare som rånades i Önnestad den 9 januari.

Läs mer
Poddradio:


Rånad på valpar

Den 9 januari rånades Eivor Nilsson på fem av sina valpar. I Hundetablissemangets radiopodd berättar hon om händelsen. Även kommisarie Tommy Börjesson & Hans Rosenberg på SKK uttalar sig om de stulna hundarna.

Läs mer
Nyheter:

Stulna valpar funna

Efter en stor polisinsats har polisen funnit några av Eivor Nilssons stulna hundar, enligt Kristianstadsbladet. 

Läs mer
Webb-TV & Reportage:


Bäst på räddning

En räddningshund är utbildad att söka rätt på människor i rasmassor. Mia Lindbloms Putte är räddningshundarnas svenska mästare.

Läs mer
Panel:

Tidningens panel


Tidningen Hundetablissemanget presenterar här första medlemmen av tidningens panel. Ingela Andersson är först ut och en av tidningens recensenter av böcker. Första boken hon recenserat är "Bäst Var-Dag".

Läs mer
Nyheter:

Utbilda räddningshund

Den som vill ingå i den nationella räddningsstyrkan kan nu utbilda sin hund till räddningshund, men får vara beredd på mycket träning & hårda prov.

Efter en tid där Sverige varken haft nationella eller internationella räddningshundar finns nu chans att utbilda sin hund till nationell räddningshund.

Läs mer
Nyheter:

Inga slädhundar på SVT

Angelica Saur tog täten på combinedtävlingarnas masstart under SM-veckan 2017. Sedan trasslade det till sig. Se nedan, på Tidningen Hundetablissemangets Webb-TV-inslag, vad som hände under loppet. Angelica kommer även tävla på årets SM-vecka, men då i lina eftersom varken släde eller combinedtävlingar kommer avgöras då.

Under SM-veckan i Sundsvall kommer SVT:s sändningar sakna slädhundar. Samma helg tävlar nämligen Sveriges främsta ekipage på VM i Frankrike.

Läs mer
Nyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.


Årets Svenska Mästerskap i fårvallning...

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter:


Deklarera för hunden

Det börjar bli dax att lämna in Årets deklaration. Yngve Gripple på Skatteverket ger information till hundbranschen.


Texten har uppdaterats med nya siffror & information 12...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen

2019 års vinnare av SM i lydnad & rally


Vidare i lydnadsfinal


Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget