Onsdagen den 16 januari 2019 - klockan 22:22
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Diplomathund till hjälp


Sara Flodin 2018-12-07

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 
Bild: Sara Flodin

Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och Tage en tre år gammal Beagle. En diplomathund är en hund som är specialutbildad på att kunna jobba med andra hundars sociala utveckling. Tidningen Hundetablissemanget följde med Kicki Fellstenius och hennes diplomathundar på ett träningspass. 

 

Webb-TV: Möt Anna Sondén som tränar sin ledarhund Rex acceptera andra hundar.Kicki Fellstenius som är hundpsykolog, hundbeteendevetare samt instruktör öppnar bilens burgrind och hennes två hanhundar hoppar ut. Hon har åkt till Jakobsberg för att träffa Anna Sondén som tränar sin ledarhund Rex att bli mer bekväm vid hundmöten. Kicki berättar om nyttan en diplomathund gör:


– Det är alltifrån att man jobbar med valpar för att ge dem en bra start i livet till att man jobbar med hundar som av någon anledning tycker att det är jobbigt med andra hundar. De kan vara reaktiva, arga, osäkra, rädda eller bara översociala.


Kicki träffar först Anna och Rex utan sina hundar för att planera dagens träningspass. Träningen anpassas utefter individen och fast de har en plan att utgå ifrån krävs även i bland viss improvisation. – Första gången jag träffar en hund och ägare pratar vi alltid igenom vad de vill ha hjälp med. Vi går igenom problemen och hur ägaren vill utveckla hunden. Sedan börjar vi jobba utifrån det. Vi lägger aldrig upp träningen så att vi provocerar fram något. Det centrala är att mötet ska ske lugnt och harmoniskt, förklarar Kicki.

 
Avståndet minskar

Rex första träningspass skedde på långt håll från diplomathundarna, men avståndet har nu minskat.


 – Vi ökar svårighetsgraden så att vi till slut når målet som man vill att hunden ska klara av, fortsätter Kicki. 

 För Rex del innebär träningen att han successivt närmar sig diplomathunden och medan han tittar på den andra hunden äter han godis för att ändra hans känsla för andra hundar. Vid denna träff har Kicki och Anna tränat honom cirka en gång i månaden under ett halvår och denna gång genomförs bland annat en lyckad och lugn session så nära som ett tiotal meter från diplomathunden. Under träningspasset, som sker på torget i Jakobsberg, dyker plötsligt en Irish softcoated wheaten terrier. Hunden skäller mot den tidigare lugna Rex som snabbt svarar upp och gör ett utfall.


Motgångar
Anna förklarar att de även tidigare stött på motgångar under perioden de jobbat med problemet och att det kan kännas tufft. 

 

 – Kicki har förvarnat om att det kommer bakslag och det förstår jag. Det gör det ju i all träning. Förnuftmässigt visste jag om det, men lite besviken blir jag när det händer, erkänner Anna, men lägger till att hon aldrig känt att hon vill ge upp utan tar nya tag.

– För att lyckas med den här typen av träning behöver man ha tålamod. Hunden gör små framsteg och det är därför viktigt att ha delmål för att känna att det ändå går framåt. Det är också viktigt att vara förberedd på att det kommer bakslag, förklarar Anna. 

Kicki förklarar att miljön är i svåraste laget, men att de valt att lägga dagens träningspass på gågatan eftersom han och Anna går där dagligen till och från jobbet.

– Vi försöker undvika plötsliga möten, men ibland blir det inte som planerat. Rex lugnade sig dock snabbt efter det oplanerade mötet och jobbade vidare med Anna, samanfattar Kicki händelsen. 

Samla möten
Den som släpper sin hund i en hundrastgård med okända hundar löper en risk att ge sin hund negativa upplevelser enligt Kicki. 


– Du har inte kontroll över de mötena. Har du tur får du bra möten och då utvecklar du din hund, men har du otur råkar du ut för hundar som inte är så bra för din hund, vilket leder er i negativ riktning. 


Kicki sammanfattar det hela med att man ska samla på så många bra hundmöten som möjligt och undvika dåliga.


– Man får varken vara för rädd för att låta hunden  träffa andra hundar eller låta hunden träffa alla. Är du för rädd att låta din hund träffa andra hundar får du inte heller rätt positiva vikter i vågskålen. Om din hund då råkar ut för en dålig upplevelse så blir det den enda upplevelsen av andra hundar. Varje positivt möte din hund får blir som en framtida vaccination mot dåliga möten. Så försök att söka dig till situationer där din hund får träffa hundar som är bra för den. 


Många hundpsykologer använder sina egna hundar i jobbet och tar med dem som ”figuranthundar”. Diplomathunden har fått en aktiv utbildningsplan och gått igenom en certifiering på Hundens Hus som bevis på att de klarar av jobbet. 

 
– Jag kan ju inte lära hunden hundspråk så träningen handlar mycket om att jag arrangerar och tillrättalägger situationer med möten där rätt egenskaper kommer fram hos hunden. Har jag till exempel en alldeles för intensiv hund med hög energinivå försöker jag få till många lugna möten. 


Samarbete

Eftersom arbetet med en diplomathund är ett  samarbete mellan hund och förare certifieras endast ekipagen tillsammans. 

– Jag försöker läsa hunden hela tiden och har ett stort ansvar för att även min hund är trygg i situationen, informerar Kicki. 

 Hon påtalar att en diplomathund ska vara trygg i sig själv och vara intresserad av att ha ett socialt umgänge med andra hundar. 


– De ska i alla fall inte tycka att det är jobbigt att vara nära och umgås med andra hundar. 


Variation
Kicki menar att det behövs variation på diplomathundarna och att det inte är någon specifik ras som passar bättre än någon annan.– Det behövs stora, små, intensiva och lugna diplomathundar. Faktum är att de som ser lite mer ”konstiga” ut ur hundens perspektiv i förhållande till urhundens utseende; intryckta nosar, prickiga eller mycket pälsade hundar är de som andra hundar oftast behöver träna på att hantera. Den hund som tycker att reaktiva hundar är jobbigt kanske är jättebra på att jobba med valpar eller rädda hundar.  


Kicki har upptäckt att vissa hundar har lättare för Oskar och andra för Tage och att det är omöjligt att veta på förhand. 

– Jag brukar börja med den hund som är lättast för den tränade hunden att hantera. Sen tar jag in den andra som en lite större utmaning. Vissa tycker att Oskar är en utmaning för han är större och andra hundar tycker Tage eftersom han är yngre och ”yvigare” med mer intensiv energi.Varumärket "Diplomathund" är registrerat av Cilla Danielsson, ägare av Hundens Hus, på Patent- och registreringsverket (PRV).
(Information från PRV: Den som är innehavare av varumärket har ensamrätt till lydelsen i relation till de kurser med mera som varumärket gäller för. En annan person kan använda ordet ändå, så länge som det inte används som ett kännetecken för en liknande vara eller tjänst.)

Utbildningen till diplomathund ingår i Hundens Hus Hundbeteendevetare-utbildning.

Skriv utNyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Facebook
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Tipsruta
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget