Torsdagen den 13 december 2018 - klockan 00:17
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

En till Svensk hundklubb


Sara Flodin 2017-07-14

Bild: Sara Flodin

<span>Marieanne Brunnström och Jan-Lennart Andersson på trappen till en av stugorna intill Sågarbo Herrgård med Border Terriern Nutte och Schäfertiken Ixy.</span>
Bild: Sara Flodin
Marieanne Brunnström och Jan-Lennart Andersson på trappen till en av stugorna intill Sågarbo Herrgård med Border Terriern Nutte och Schäfertiken Ixy.

<span>Emilia Ryd tränar på lägret med sin mormors hund Kiwi. Kiwi tycker både om att träna sök och mysa i knät på Emilia. </span>
Bild: Sara Flodin

Emilia Ryd tränar på lägret med sin mormors hund Kiwi. Kiwi tycker både om att träna sök och mysa i knät på Emilia. <span>Sofia Andersson, 13 år, tränar sök med sin Jack Rusell-hanne Cingo på Svenska Hundklubbens läger, men gillar agility mest. Mamma </span><span style=\
Bild: Sara Flodin

Sofia Andersson, 13 år, tränar sök med sin Jack Rusell-hanne Cingo på Svenska Hundklubbens läger, men gillar agility mest. Mamma Annica Andersson är också med på ett hörn. <span>Cavalier King Charles Spanieln Hugo får träna sök på sin ettårsdag med husse Gustaf Sima som visar vart figuranten finns. </span>
Bild: Sara Flodin
Cavalier King Charles Spanieln Hugo får träna sök på sin ettårsdag med husse Gustaf Sima som visar vart figuranten finns. 

På Svenska Hundklubbens <span style=\
Bild: Sara Flodin
På Svenska Hundklubbens utställningar får endast rasrena hundar ställas ut. Blandraser är dock välkomna på alla andra aktiviteter, prov och tävlingar. 

<span>Frida Arnlunds hund Best är av rasen Americansk Bulldog som inte är godkänd av SKK, men däremot Svenska Hundklubben. </span>
Bild: Sara Flodin
Frida Arnlunds hund Best är av rasen Americansk Bulldog som inte är godkänd av SKK, men däremot Svenska Hundklubben. 


Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

De små röda stugorna är för tillfället övergivna på Sågarbo herrgård i Älvkarelby utanför Gävle. Det är Svenska Hundklubben som hyrt stugorna men alla är för tillfället är ute på förmiddagens träningspass.

Marie Svenberg tillbringade hela dagarna i sökskogen under lägret. Först för att träna sin egen hund och sedan som sökinstruktör.
Bild: Sara Flodin
Marie Svenberg tillbringade hela dagarna i sökskogen under lägret. Först för att träna sin egen hund och sedan som sökinstruktör.

Klubbens lokalavdelningar från Uppsala- och Södertälje ordnar ett tredagars-läger för alla medlemmar i Svenska Hundklubben. 

Historia
Svenska Hundklubben (SHK) bildades 1912, men hette då Svenska Sällskapshundklubben och uppstod genom en utbrytning från Svenska Brukshundklubben. Först 1984 bytte föreningen namn för att markera att klubben är till för alla hundägare. Nu består klubben av cirka 800 medlemmar. 

När Tidningen Hundetablissemanget anländer till Sågarbo är bara Marieanne Brunnström på plats. Hon befinner sig i stora herrgården från 1600-talet och rör i en kycklinggryta som står på spisen. Marieanne berättar att hon varit med i klubben närmare 30 år. Hon blev kvar i klubben på grund av att hon blev så väl mottagen och tycker att det var så trevligt.

Marieanne Brunnström tycker det är viktigt att de som tränat hund får god mat.
Bild: Sara Flodin
Marieanne Brunnström tycker det är viktigt att de som tränat hund får god mat.

– Fördelen med oss är att vi tar emot alla hundraser. Denna mångfald tycker jag om, betonar Marieanne. 

Lunchtid närmar sig och hungriga medlemmar strömmar in i herrgården för att äta Marieannes gryta. Förmiddagen har ägnats åt viltspår föremålssök och tävlingslydnad. Efter lunch fortsätter träningspassen med personsök och spår.

Kort beslutsväg
Föreningen har fem olika lokalklubbar. SHK Västerås, Eskilstuna, Uppsala, Södertälje och Västra Sörmanland/Närke, men Carina Björsell som just anlänt från skogen berättar att klubben tidigare funnits på fler ställen och varit betydligt större. 

Carina och Marie Svenberg är sök-instruktörer. På förmiddagen har de tränat sina egna hundar i skogen och på eftermiddagen är de instruktörer. 

– Några har kurser på förmiddagen och sedan är de lediga på eftermiddagen. Detta för att vi även skall kunna aktivera våra egna hundar, förklarar Marie som är vice ordförande. 

– Jag började med min egen hund på "valp" och sedan "vardag". Därefter började jag med personsök. Sedan frågade styrelsen om jag ville vara med där. Jag började som suppleant och nu är jag vice ordförande, berättar Marie. 

Både Marie och Carina tycker det är en stor fördel att tillhöra en mindre hundklubb.

– I en liten klubb har man stora möjligheter att påverka. Det är kort väg mellan idé och beslut och efter några år känner man alla som är aktiva, förklarar Carina. 

Dubbla pass
Lunchtimmen är över och det är dax för gänget att sticka iväg. En av de som åker ut i sökskogen är Emira Joulak. Hon är på sitt andra läger och tycker att det första lägret som hon var med på gav mersmak både för hundträning och för Svenska Hundklubben.

Emira Joulak och hennes Australian Cattledog Lizzy är på sitt andra läger via Svenska Hundklubben.
Bild: Sara Flodin
Emira Joulak och hennes Australian Cattledog Lizzy är på sitt andra läger via Svenska Hundklubben.

Emira har nu en Australian Cattledog, men har tidigare haft en Schäfer. Hon berättar att hon var på olika hundcenter och Brukshundklubbar och tränade med den hunden.

– Det var jättebra, men när jag köpte min nuvarande hund kände jag att jag ville testa lite nya grenar och se vad hon och jag tycker är kul. Då fick jag höra att jag inte skulle åka till brukshundklubben "för dit ska du bara åka om du har tävlingsambitioner", sa folk. Det vet jag inte, utan jag vill först se vad vi tycker om. Då blev jag rekommenderad Svenska Hundklubbens läger där man kan få prova på allting, förklarar Emira som tycker gemenskapen i klubben är "underbar".

Amerikansk Bulldog
Till sökskogen anländer även Frida Arnlund med sin Amerikanska Bulldog Best. När han skickas ut på ett sök sticker han iväg som skjuten ur en kanon och hittar den gömda personen snabbt. American Bulldog är en av de raser som tillhör Svenska Hundklubben.

Best är ivrig att få springa ut i skogen och leta rätt på figuranten som Carina styr via komradion. Den hund som skall göra Svenska Hundklubbens prov skall ha en skynke där det står SHK.
Bild: Sara Flodin
Best är ivrig att få springa ut i skogen och leta rätt på figuranten som Carina styr via komradion. Den hund som skall göra Svenska Hundklubbens prov skall ha en skynke där det står SHK.

– Svenska Kennelklubben erkänner inte automatiskt de raser som Hundklubben erkänner, men vi erkänner de raser som SKK erkänner. Vi har egen stambokföring och är en väldigt parallell organisation med kennelklubben, förklarar Carina mellan ett par sökskick och betonar att de hundraser de godkänner framförallt måste vara funktionella. 

Best matte Frida förklarar varför hon fastnade för rasen:

– Jag ville ha en boxer men ändå inte, och rottweiler är lite för mycket rottweiler.  Jag snubblade över rasen och den är lite som båda men ändå inte. Det är en ganska stor variation inom rasen. Den hundfamilj som jag "ramlat över" är ganska brukshundslik. Det finns de individer som är nöjda med att vara familjehund, men mina hundar är bäst familjehundar när de fått "jobba av sig" lite.

I Svenska Hundklubben får enbart renrasiga hundar delta på klubbens utställningar. Eftersom Best tillhör en ras som godkänts av SHK får även han tävla om meriter där.

– Det blir lite roligare eftersom vi kan ställa ut våra hundar på SHKs utställningar och det är trevligt att rasen är erkänd, men eftersom alla kan vara med i SHK så blir det ju ingen skillnad för provverksamhet och kursdeltagande. Bruksproven får vi inte göra på SBK då det enbart är FCI-erkända raser som är registrerade i SKK och som får delta där. Där är det tävlingslydnad, nose work, viltspår och IPO som är öppet för blandraser, och vår ras får vara med på allt som är öppet för blandraser.

Enklare sökprov
Sökträningen fortsätter och många olika typer av hundar visar gott anlag att bli duktiga sökhundar. Jack Russellhannen Cingo, King Charles spanieln Hugo och Golden Retrivertiken Kiwi uppskattar alla träningen.

<span>Cavalier King Charles Spanieln Hugo får träna sök på sin ettårsdag med husse Gustaf Sima som visar vart figuranten finns. </span>
Bild: Sara Flodin

Cavalier King Charles Spanieln Hugo får träna sök på sin ettårsdag med husse Gustaf Sima som visar vart figuranten finns. Reglerna för sökprovet upplevs lättare än det traditionella bruksöket. I den enklaste klassen, startprov, skall hunden ta en lösrulle hos den utlagda figuranten och behöver alltså inte ta den egna fastrullen. Däremot får den tävlande inte använda sig av den egna lösrullen, utan en som tillhandahålls av arrangören. Den ruta hunden skall söka av är endast 25 meter gånger 100 meter i enklaste klassen. Alltså endast halva storleken jämfört med brukssökets apellklass. 

– SBKs första prov (apellklass) motsvarar vårt bronsprov. För att göra SBKs prov måste man ha tränat ganska länge om man vill lägga en ordentlig grund. På Svenska Hundklubben kan vi gå ut och göra ett prov men ändå lägga en ordentlig grund, betonar Carina fördelen med deras enklare startprov.

<span>Carina Björsell är en av instruktörerna i personsök. </span>
Bild: Sara Flodin

Carina Björsell är en av instruktörerna i personsök. Svenska Hundklubbens sökträning utgår från Anita Leander Mellin bok "sök och räddningshunden". En av övningarna som hundarna får göra kallar de för "trestegsraket". Då skickas hunden ut mot en figurant som först ligger på 20 meter. Därefter hämtar föraren hunden och skickar den på samma ställe igen, men nu mot en figurant som ligger 40 meter bort. Det sista steget blir att skicka hunden från samma plats mot en figurant på 60 meters djup. 

Marieanne Brunnström, som är utbildad sök- och lydnadsdomare via Svenska Hundklubben, berättar vad klubben lägger fokus på under sökproven. 

– För oss är det viktigaste att hunden snabbt hittar människorna som ligger gömda och att hundarna kan tala om för föraren vart människorna ligger gömda någonstans.

Marieanne blev instruktör då hon kom till hundklubben eftersom hon hade lång erfarenhet av hundar. Hon hade då ägt både Boxer och Rottweiler. Nu är hon även på väg att utbilda sig till utställningsdomare via Hundklubbens egna utbildningssystem. 

Prov
Svenska Hundklubben arrangerar prov i spår, personsök och föremålssök. Dessa prov är till för både medlemmar men också de som inte är medlemmar. Dessa prov har fem olika nivåer: start- järn-, brons-, silver- och guldprov. I dessa prov kan man enbart få godkänt eller icke godkänt resultat. Proven innehåller ingen lydnad och är därför perfekta för de bruksintresserade som avskyr det momentet eller för den som kanske inte ännu hunnit träna in alla apellmoment. 

Om SHKs sökprov är något enklare är SBKs sök passar deras spårprov den som vill ha en större utmaning. Dessa gå över mer avancerad terräng eftersom terrängen skall variera mellan skogsmark, öppenterräng samt hårt underlag (max 30 m) i guldklass, den mest avancerade klassen. I den klassen skall hunden markera fem föremål i spåret. Dessa kan vara av olika typer av material som trä, tyg, läder, skinn, gummi, garn och jutematerial. Spåret skall ligga minst fem timmar innan hunden släpps på. Den som vill kan även anmäla sig till klubbens lydnadstävlingar.

Bild: Hundetablissemangets grafik

Klicka på länkarna nedan för att komma direkt till Svenska Hundklubbens regelverk i de olika tävlingar och prov de arrangerar:
Sökprov
Spårprov
Föremålssök
Tävlingslydnad
Hundtest
Utställning

Lydnad
Även lydnadsklasserna är fem. Dessa är "rookie", klass 1, 2, 3 och dessutom finns en veteranklass för den hund som är över sju år. Den som börjar tävla lydnad på SHKs tävlingar får själv välja den klass som är lämplig. Efter att ekipaget genomfört en tävling har denna inte längre rätt att tävla i en lägre klass.

– De som kommer till oss är inte lika tävlingsinriktade, utan de vill göra en aktivitet ihop med sina hundar, förklarar Marieanne.

Marieanne Brunnström och Jan-Lennart Andersson på trappen till en av stugorna intill Sågarbo Herrgård med Border Terriern Nutte och Schäfertiken Ixy.
Bild: Sara Flodin
Marieanne Brunnström och Jan-Lennart Andersson på trappen till en av stugorna intill Sågarbo Herrgård med Border Terriern Nutte och Schäfertiken Ixy.

Hennes man Jan-Lennart Andersson har bland annat varit med och skapat Svenska Hundklubbens spårprov. Vi sitter i ett av rummen i stugbyns små stugor med rymliga rum. De är utrustade med pentry (?), egen toalett och dusch. Hund får tas in i alla stugor. Parets Schäfer och Border Terrier myser på sängarna medan Jan-Lennart förklarar att klubben är mån om att medlemmarna känner sig välkomna och han hoppas att klubben ska växa. 

– Personligen tycker jag att vi har så mycket bra saker att jag unnar fler vara med i Svenska Hundklubbens verksamhet för det kommer vara berikande för dem och deras hundar, tror Jan-Lennart. 

SHK-anda
Trots detta påtalar Jan-Lennart att det faktum att föreningen är liten gör att det skapas en speciell anda, han kallar den för SHK-andan, vilken han tycker är viktig. Han förklarar att föreningens provverksamhet och lydnadstävlingar inte är det viktigaste utan att de flesta som kommer till klubben behöver hjälp med allmänlydnaden på sina hundar. 

 – De flesta som kommer till oss vill ha hjälp med vardagslydnad. Vi siktar på att ha väldigt bra vardagslydnadskurser och vi har utvecklat det en hel del de senaste åren.  På många klubbar är kurserna fokuserade på tävlingslydnad. Vardagslydnad, enligt de allra flesta, innebär att hunden ska kunna gå i koppel, möta andra hundar utan att göra utfall, vänta på ett ställe och sådana enkla grejer. Detta håller vi på att utveckla och kommer bli bättre på inom kort, avslöjar Jan-Lennart. 

Aliance canine wordwide
Svenska Hundklubben ingår i Aliance canine nordic, en nordisk sammanslutning av den internationella "Aliance canine wordwide". Klicka på länken för att läsa mer: ACW, Aliance canine wordwide

– För oss var det viktigt att få en internationell samarbetspartner för att värderingen av utställningsmeriterna då höjs. Helt plötsligt få vi utställningsdomare från väldigt många länder, kompetens och olika influenser, menar Jan-Lennart. 

– Vi vill främja en sund avel med renrasiga hundar, men alla hundar är välkomna på våra kurser, prov och tävlingar, betonar Marieanne som tycker Blandis Rix sköter sin verksamhet bra med utställning för alla raser, även blandraser. (Läs gärna Tidningen Hundetablissemangets reportage från en av Blandis Rix utställningar. Klicka HÄR!)

Eftermiddagen har förvandlats till kväll och medan ett gäng trötta hundar sover i stugorna passar Svenska Hundklubben på att avrunda dagen med samkväm runt grillen för sina medlemmar. Kommande dag är sista dagen på lägret och sista chansen för gänget att träna lite innan hemfärd.

Detta år var första året som Svenska Hundklubb arrangerade sommarlägret i Sågarbo utanför Gävle. I en av stugorna bodde <span style=\
Bild: Sara Flodin
Detta år var första året som Svenska Hundklubb arrangerade sommarlägret i Sågarbo utanför Gävle. I en av stugorna bodde Carina Björsell med sin hund Doffen.


Skriv utNyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Facebook
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Maria Brandel


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Tipsruta
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget