Onsdagen den 16 januari 2019 - klockan 22:08
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Exklusiv tävling på slott


Sara Flodin 2018-07-04


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

För drygt ett och ett halvt år sedan blev Nose Work en sport under Svenska Kennelklubben och har sedan dess genomgått en stor utveckling. Nu har de första tävlingarna i klass tre offentliggjorts och i nuläget ser det ut som att den första tävling i NW3 kommer att arrangeras i Noraström, Kramfors kommun. En tävling skall ansökas tre månader i förväg, men möjligheten finns att få dispans från regeln vilket innebär att någon annan kan bli första arrangör av Sveriges första NW3-tävling.

Barbro Ekenberg är anordnare av klass 3-tävlingen som arrangeras på Vadstena slott.
Bild: Beatrice Bergquist
Barbro Ekenberg är anordnare av klass 3-tävlingen som arrangeras på Vadstena slott.

I februari arrangeras en NW3-tävling för 7 ekipage i Vadstena slott & klosterhotell.
Bild: Barbro Ekenberg
I februari arrangeras en NW3-tävling för 7 ekipage i Vadstena slott & klosterhotell.

I klass tre, den högsta klassen, kommer hunden söka alla tre hydrolatdofterna; eucalyptus, lagerblad samt lavendel och kombinationsdofter av dessa. Det kan förekomma noll till tre gömmor och föraren vet inte i förväg hur många doftgömmor sökområdet innehåller. 

– I klass tre krävs mycket mer samarbete. Föraren kommer vara tvungen att vägleda sin hund, men ändå låta den jobba så självständigt som möjligt och säkerställa att den sökt överallt. Det är nummer ett för att hunden ska ha en chans att klara av det, säger Adam Hübinette som är auktoriserad domare för klass tre i Nose Work och tidigare tjänstgjort på Tullverkets hundenhet. 

Vadstena slott
Adam kommer döma den klass tre i samtliga moment som Barbro Ekenberg "Crazy Dog Lady" anordnar i februari för SNWK på Vadstena slott. Han menar att en klass tre-tävling visserligen påminner om klass två-tävling som också har höga, djupa samt tillgängliga gömmor, men tror att ovissheten med att inte i förväg veta hur många gömmor som finns kan komma att ställa till det för förarna. Därför måste de säkerställa att hunden varit i hela sökområdet.

Adam tror inte att det endast blir det översta skiktet av ekipage som kommer lyckas i klass tre.

<span>Adam H</span><span>übinette </span>
Adam Hübinette 

 – Det är svårt att säga, men de som närmar sig klass tre är av alla typer. Det är inte den supersnabba hunden, utan den som lärt sig jobba självständigt, vara uthållig och hitta uppåt och neråt. Det krävs endel träning och det tar olika lång tid för hunden att komma dit. De flesta kan nå dit, men kanske inte alla klarar av det rent fysiskt, tror Adam och konstaterar sedan att det inte kommer avgöras av hur snabb hunden är, utan att även en långsammare hund kan klara av att tävla i klassen. Hundarna måste klara av att föraren lägger sig i mer.

Adam ser mycket fram emot att döma klassen:

– Fantastiskt mycket! Jag ser fram emot att se ekipagens samarbete. Föraren ska stötta hunden när det behövs och backa undan när det inte behövs. Det är en ganska svår avvägning. Man måste förstå att det krävs mycket uthållighet hos hunden då det kan bli långa sök. Tanken är att utmaningen ska vara stora utrymmen som kräver uthållighet i stället för supersvåra gömmor.

Tävlingen Adam skall döma i februari har endast plats för sju personer och anmälningsavgiften ligger på 700 kronor. Tidningen Hundetablissemanget intervjuade tävlingens anordnare, Barbro Ekenberg och frågade om Nose Work nu kommer bli en sport för ett fåtal välbärgade personer. Hör hennes svar i podden & lyssna på planerna för tävlingen HÄR:


Första NW3

Nose Work Norr blir troligvis anordnare av Sveriges första tävling i klass 3. De är en förening som bildats av sex personer för att arrangera läger och tävlingar i Nose Work. Kicki Löf är en av dem. 

– Vi har haft klass ett och två-tävlingar och tänkte, vad ska de som tagit sina diplom i klass två göra? De har ju ingenting att se fram emot! Vi måste ordna en klass tre-tävling, förklarar Kicki anledningen till att de nu anordnar denna tävling och säger att det inte finns någon prestige inblandad.

Kicki Löf
Kicki Löf

– Jag började med att boka Michael Hedman som domare. Han kunde i september och då bokade jag honom. 

Nose Work Norr har ej bestämt om tävlingen skall köras på Nordviks naturbruksskola eller i en ishall. Anordnaren har plats för 40 tävlande, men att så många kommer till start är inte troligt med tanke på det antal som kvalificerat sig till klassen. 

– Kommer fem personer så kör vi på fem personer, men kommer bara en får vi fundera säger Kicki och lägger till att de frågat SNWK om det är tillåtet att fylla upp tävlingen med ekipage som är med på tävlingen och tävlar inofficiellt, som på en träningstävling.

Tidningen Hundetablissemanget gjorde reportage på den första officiella Nose Work-tävlingen under SKK som arrangerades i Sverige. Se reportaget genom att klicka på bilden:

Bild: Sara Flodin
Första söket avklarat på Sveriges första officiellanose work-tävling. Bobbo markerar tydligt och matte Emma Wallin kan pusta ut, men det återstår tre sök innan tävlingen är avgjord.


Skriv utNyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Facebook
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Tipsruta
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget