Torsdagen den 21 februari 2019 - klockan 12:31
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Flydde stan till lugnet


Sara Flodin 2017-06-23

Bild: Sara Flodin 12400

<span>Isabelle &Ouml;lund har privatlektion med dansk svenska gårdshunden Hugin och matte Anette. Isabelle hyrs även in av Svenska Brukshundklubben för att förbättra deras instruktörer. </span>
Bild: Sara Flodin 12407
Isabelle Ölund har privatlektion med dansk svenska gårdshunden Hugin och matte Anette. Isabelle hyrs även in av Svenska Brukshundklubben för att förbättra deras instruktörer. 

Innan lektionen går Isabelle igenom det som hundägaren vill träna på och gör en plan för dagen. Isabelle säger att hon aldrig hade flyttat till Skinnskatteberg om hon inte fått jobb på Lerkulan.
Bild: Sara Flodin 12404
Innan lektionen går Isabelle igenom det som hundägaren vill träna på och gör en plan för dagen. Isabelle säger att hon aldrig hade flyttat till Skinnskatteberg om hon inte fått jobb på Lerkulan.

Isabelles dagar består mest av hundträning men hon gillar även att odla, heminredning och att göra fint.
Bild: Sara Flodin 12406
Isabelles dagar består mest av hundträning men hon gillar även att odla, heminredning och att göra fint.

Isabelles hundar var stressade i Stockholm. Därför flyttade hon och hennes pojkvän med hundarna till Skinnskatteberg. Nu är alla mer harmoniska.

Isabelle Ölund är född och uppvuxen i Stockholm. Det är även där de flesta av vännerna finns. 2012 blev Isabelle färdigutbildad hund-psykolog, -instruktör och -frisör. Därefter fick hon fast halvtidsanställning som instruktör på Hundens Hus. En tjänst hon drygat ut med att jobba på olika hunddagis. Trots allt detta valde hon att flytta till landet för att hennes hundar skulle få en bättre vardag. 

– Neo har varit väldigt stressad i stadsmiljö, han passar inte där. Ingen av våra hundar gillar hundmöten och vi bodde i ett hundtätt område i Haninge. Det blev alltid något slags stresspåslag. Två av hundarna vallar bilar så jag promenerar inte gärna intill vägar och bor man i Stockholm går man i princip alltid i närheten av bilar. Bara vi skulle gå ut så var hundarna negativt laddade. De var alltid på helspänn, berättar Isabelle som nu sitter lugnt tillbakalutad på parets veranda medan hundarna busar på tomten.

Isabelles hundar känner sig trängda då de tvingas till kopplade hundmöten. I skinnskatteberg behöver de inte utsättas för detta lika ofta och hundarna mår därmed mycket bättre.
Bild: Sara Flodin 12411
Isabelles hundar känner sig trängda då de tvingas till kopplade hundmöten. I skinnskatteberg behöver de inte utsättas för detta lika ofta och hundarna mår därmed mycket bättre.

Att flytta ifrån Stockholm var dock ingen självklarhet. Redan för ett par år sedan försökte Isabelles kollega Lotta Nilsdotter övertala henne att flytta för att jobba på Lerkulans Hundcenter i Skinnskatteberg. Isabelle var då övertygad om att hennes sambo, Marcus Åhs, ville bo kvar i Stockholm och hon ville inte flytta ensam, men för ungefär ett år sedan började flyttprocessen då tanken att bo på landet även slog Marcus. 

– Jag var först negativ till att flytta och ville inte alls lämna Stockholm, men Isabelle tjatade och tog med mig hit på semester. När vi varit här under ett par veckor så kände jag att jag blev så mycket lugnare inombords. Då tänkte jag att det kanske inte var en så dum idé. När jag sedan kom tillbaka till Stockholm och bilköerna tänkte jag "vad fan håller jag på med" och bestämde mig för att testa, säger Marcus som inte alls saknar Stockholm.


Parets vita putshus ligger i ett villaområde intill Nedre Vättern i Masbo. Grannens barn leker ute på tomten intill och deras glada skratt blandar sig med hundarnas skall, som även de leker och jagar varandra på gräsmattan. Isabelle tycker att mycket är annorlunda här.

– I Stockholm måste allt vara så perfekt, här är det mer avslappnat och det känns som att man inkluderar hunden mer i sitt familjeliv. Det gör inte så mycket om en hund skäller eller drar lite i kopplet. Man säger hej, hej och skrattar lite åt att hunden gapar. I Stockholm få hunden inte störa någon. Hunden får inte vara hund. Jag tycker det är ett problem när vi gör dem till robotar. De får inte ha känslor. De får inte vara för glada. De får inte hoppa, håra eller kissa inne och så ska de ligga stilla. De får absolut inte vara arga eller morra. Samtidigt ska de vara sociala och hälsa på alla hundar. Det är jättehårda krav redan på små valpar. Många lägger väldigt stort ansvar på hunden, mycket för att de inte har tid att träna sin hund eftersom det är så stressigt. Det gäller även mig själv. Här har jag tid för mina hundar, men det hade jag inte i Stockholm för det fanns så mycket annat att göra där, erkänner Isabelle och berättar hur en dag på landet kan se ut.

Lotta Nilsdotter driver Lerkulans Hundcenter i Skinnskatteberg där Isabelle arbetar.
Bild: Sara Flodin 12405
Lotta Nilsdotter driver Lerkulans Hundcenter i Skinnskatteberg där Isabelle arbetar.

Isabelle och chihuahuan Liam, <span>Prince and Princess bamse,</span> som blivit mycket lugnare efter flytten till Skinnskatteberg.
Bild: Sara Flodin 12402
Isabelle och chihuahuan Liam, Prince and Princess bamse, som blivit mycket lugnare efter flytten till Skinnskatteberg.

– Jag och Lotta träffas på morgonen, går powerwalk och badar hundarna. Sedan vallar vi en eller ett par timmar. Därefter åker vi till jobbet en stund. Jag har mellan två till fem kurser i veckan och på helgerna är det ofta läger och tävlingar. Om jag har kurs på kvällarna tränar vi lydnad någon timme innan. Jag tränar dem betydligt mer nu. Här har jag bra träningskompisar och många möjligheter. Jag kan valla i princip så mycket jag vill, vilket jag inte kunde göra i Stockholm. Där tränade jag kanske två timmar i veckan och nu cirka sju timmar i veckan, försäkrar Isabelle och Marcus håller med om att hon numer inte gör annat än att träna hund.

Isabelle tränar lydnad, vallning, nose work och som här agility med sina hundar.
Bild: Sara Flodin 12409
Isabelle tränar lydnad, vallning, nose work och som här agility med sina hundar.

Parets border collie Neo har varit osäker inför människor, chihuahuan Liam har vaktat, medan bc:n Iris är jättesocial och älskar människor, vilket har lett till en "krock" då hela flocken mött folk.

– När Iris har reagerat positivt på en människa har Liam börjat vakta och Neo gått in i osäkerhet. Det är bara Iris som gillar att möta folk, men ingen utav dem gillar hundmöten i koppel, menar Isabelle som tycker att hundarna mår mycket bättre nu.

<span>Isabelle med hundarna Iris, \
Bild: Sara Flodin 12410
Isabelle med hundarna Iris, "Lerkulans Raffinerade Iris", Liam, "Prince and Princess bamse" och Neo, "sven-sniken".

– Neo är inte alls lika stressad och vi har kommit jättelångt i vår träning. Det går mycket bättre med människor. Hundmöten är fortfarande jobbigt, men vi möter inte hundar varje dag så han mår inte dåligt som han gjorde i Stockholm. Liam är mycket lugnare. I dag har Liam till och med legat och sovit med öppen bildörr bland en massa hundar. De känns nöjda, leker och njuter mer här. Jag kan ge dem så mycket mer. I Stockholm kunde de inte springa lösa varje dag, vilket de kan göra här. Det ger dem mer livskvalité. Vi får inte så mycket bakslag i träningen nu, utan kommer väldigt mycket mer framåt, tycker Isabelle. 

Isabelle flyttade till huset i september 2016 & Marcus flyttade efter i mars 2017. Paret funderar nu på att leta efter ett annat hus mer avskilt i skogen.

– Jag tänkte att det här var ett bra hus för att "känna på" att bo i hus, då det blir en väldig omställning, men vill inte längre ha grannar "direkt inpå", erkänner Marcus som trots allt tycker det var en bra start att bo i villaområde efter att ha bott i lägenhet.

Isabelle tror inte att hon kommer flytta tillbaka till Stockholm och kommer inte riktigt ihåg när hon var i Stockholm senast medan Marcus berättar att han inte ens åkt dit sedan han flyttade till Skinnskatteberg i mars.

– Det är alldeles för mycket stress och "armbågar utåt", sammanfattar Isabelle, som hellre bor i en mindre stad.

Isabelle gillar att vara ute i skogen använder den för avslappning och motion. Under tiden hon bott i Skinnskatteberg har hon endast mött någon enstaka person.
Bild: Sara Flodin 12412
Isabelle gillar att vara ute i skogen använder den för avslappning och motion. Under tiden hon bott i Skinnskatteberg har hon endast mött någon enstaka person.
Skriv utPoddradio:


Rånad på valpar

Den 9 januari rånades Eivor Nilsson på fem av sina valpar. I Hundetablissemangets radiopodd berättar hon om händelsen. Även kommisarie Tommy Börjesson & Hans Rosenberg på SKK uttalar sig om de stulna hundarna.

Läs mer
Facebook
Nyheter:

Stulna valpar funna

Efter en stor polisinsats har polisen funnit några av Eivor Nilssons stulna hundar, enligt Kristianstadsbladet. 

Läs mer
Webb-TV & Reportage:


Bäst på räddning

En räddningshund är utbildad att söka rätt på människor i rasmassor. Mia Lindbloms Putte är räddningshundarnas svenska mästare.

Läs mer
Nyheter

Utbilda räddningshund

Den som vill ingå i den nationella räddningsstyrkan kan nu utbilda sin hund till räddningshund, men får vara beredd på mycket träning & hårda prov.

Efter en tid där Sverige varken haft nationella eller internationella räddningshundar finns nu chans att utbilda sin hund till nationell räddningshund.

Läs mer
Nyheter:

Inga slädhundar på SVT

Angelica Saur tog täten på combinedtävlingarnas masstart under SM-veckan 2017. Sedan trasslade det till sig. Se nedan, på Tidningen Hundetablissemangets Webb-TV-inslag, vad som hände under loppet. Angelica kommer även tävla på årets SM-vecka, men då i lina eftersom varken släde eller combinedtävlingar kommer avgöras då.

Under SM-veckan i Sundsvall kommer SVT:s sändningar sakna slädhundar. Samma helg tävlar nämligen Sveriges främsta ekipage på VM i Frankrike.

Läs mer
Nyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Tipsruta
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen

Länk till SVT:s dragsändning

SM i Nose WorkTill VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of DogsOrmen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst
Facebook
Drag SMCopyright: TidningenHundetablissemanget