Söndagen den 25 februari 2018 - klockan 10:43
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Kritik ställde in domarutbildning


2017-09-03


Efter att Nose Work blev en officiell sport har antalet utövare ökat. Person och hund på bilden är utövare av Nose Work, men har inget med själva artikeln att göra.
Bild: Sara Flodin
Efter att Nose Work blev en officiell sport har antalet utövare ökat. Person och hund på bilden är utövare av Nose Work, men har inget med själva artikeln att göra.

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.


Efter att Nose Work blev en officiell sport har antalet aktiva ökat markant. Många vill tävla, men arrangörer av tävlingar har svårt att få tillgång till domare. Just nu finns 32 godkända domare och enligt Svenska Nose Work-klubbens styrelse finns det behov av ytterligare 20-30 stycken tävlingsdomare. 

Domarutbildningen är krävande och tar tid men genom att erbjuda en förkortad utbildning till de som redan är domare och har stor erfarenhet av att bedöma hoppades klubben minska den brist många upplever idag.

 
Under sommaren informerade Svenska Nose Work-klubbens styrelse sina medlemmar om att Svenska Brukshundklubbens bruksdomare med särskilda meriter skulle få möjlighet att utbilda sig till domare inom Nose Work. Dessa särskilda meriter var att de sökande skulle vara SBK domare 1b med stor erfarenhet av sökarbete.


Planen var att ett 10-tal Bruksdomare skulle utbildas till Nose Work-domare. Nu ställer Svenska Nose Work-klubben in denna utbildning som skulle avhållits i mitten av september. 

 
– Inbjudan gick ut till utvalda SBK distrikt och då i första hand till de områden av Sverige där vi har brist på domare, säger Bo Edoff som är Nose Work-klubbens ordförande, och lägger till att även doftprovsdomare och SNWK instruktörer var välkomna att söka denna förkortade utbildning om de hade SBKs domarutbildning.


Det var den 18 augusti som det beslutades att utbildningen skulle ställas in och det offentliggjordes två dagar senare. 


För den som vill arrangera Nose Work-tävling kan det i nuläget vara svårt att få tag på domare.
Bild: Sara Flodin 12720
För den som vill arrangera Nose Work-tävling kan det i nuläget vara svårt att få tag på domare.

 
– Orsak till att utbildningen ställdes in var att några av de uttagna valde att hoppa av på grund av den onyanserade kritik som förekom på sociala media där deras kompetens starkt ifrågasattes. Ett av grundkraven för att utbildningen skulle genomföras var att den skulle vara kostnadsneutral för klubben. Jag tycker personligen att det är mycket tråkigt med den onyanserade kritik som förekommit även om vi varit något otydliga i vår information. Men SBK-domarna har en stor kunskap och vana i att bedöma hund, de har dessutom mycket stor kunskap om regelverk och tolkningar av desamma och jag hoppas att vi får fler med SBK bakgrund som söker till kommande utbildningar, säger Bo Edoff och lägger till att Nose Work-klubbens tävlings- och utbildningskommitté  arbetar på att uppdatera utbildningsplanen för domare. De kommer ta stor hänsyn till de erfarenheter nuvarande domare har gjort och skall även att tas upp i samband med domarkonferensen som avhålls i höst.

Ny domarutbildning är planerad till våren 2018 och Bo förklarar att alla som uppfyller de krav som då ställs är välkomna att söka till utbildningen. 


Tidningen Hundetablissemanget har tidigare gjort en podd med en insatt Nose Work-instruktör som inte fick chansen att utbilda sig till domare. Hör henne berätta i podd-radion. Klicka HÄR!


Nose Work-klubben har gjort ett  förtydligande på sin hemsida som går att läsa HÄR!


Skriv utPodd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Siccaro, Work in team
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Facebook
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
75 % rabatt
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Nyheter, webb-TV


Inte bara vackra Pudlar

På Pudelnationalen har Pudlar ställts ut, men även tävlat i lydnad, agility och rally. Utställningsdomaren Bruno Nodalli från Italien konstaterade att Pudlarna höll hög kvalité.

Läs mer
Podd-radio

Mediumvinnaren om agilityvinsten


Lyssna på Alice Abramsson som vann mediumklassen med mellanpudeln Svea. Hon håller med om att de nya SM-reglerna var till hennes fördel.

Läs mer
Nyheter


VM-vinnare knep guldet

En av helgens vinnare blev Emma Svensson och hennes Malinois Magi som tog hem segern i högsta klassen på lördagens mondioringtävling.

Läs mer
Nyheter

Årets Pudelnational


Mellan onsdag och torsdag pågår Pudelnationalen. Då tävlar 220 hundar om att bli Sveriges vackraste pudel 2017. Dessutom koras årets pudel i olika dicipliner.

Läs mer
Reportage


Flydde stan till lugnet

Isabelles hundar var stressade i Stockholm. Därför flyttade hon och hennes pojkvän med hundarna till Skinnskatteberg. Nu är alla mer harmoniska.

Läs mer

Resultat från VM

Finland vann i år VM i lydnad som avgjordes i Belgien i helgen. Sveriges lydnadslandslags prestationer räckte till en sjunde plats för laget.

Läs mer
Nyheter

Agilityns mästerskap

I helgen har SM i agility avgjorts och här kan du läsa vilka som hamnade på prispallen individuellt och vilka lag som tog hem guld-medaljerna.

Läs mer
Helgtips!

Mondioring till Sverige

Denna helg kör Enköpings brukshundklubb Sveriges första Mondioringtävling. Tävlingsformen innehåller skyddsmoment, lydnad och hopp, men nästan allt kan hända.

Läs mer
Nyheter

Skotsk Terrier vinnare


Den Skotska Terriern från Ryssland blev utnämnd till Nordisk Vinnare på MyDog.

Läs mer
Nyheter:

Årets SBK-hund utsedd

SBKs lista med årets hundar är utsedd och kallas nu för Årets SBK-hund.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget