Fredagen den 23 mars 2018 - klockan 21:45
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Lös hund kan avlivas


Sara Flodin 2018-02-28

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.
Bild: Sara Flodin
Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Från och med den första mars ska hundägare ha extra stor koll på sin hund för att skydda vilda djur, men lagen innebär inte "koppeltvång" som många hävdar.

Naturvårdsverket förklarar dock att de flesta hundar behöver vara kopplade eftersom de skall hållas under kontroll och får inte avlägsna sig mer än ett par meter från sin ägare. De menar att endast de "extremt väldresserade" hundarna klarar detta. 

Dispens
Svenska Brukshundklubben har dispens gällande lagen. Detta tillstånd gäller endast under deras kurs- och tävlingsverksamhet. Den hund som ingår i deras kurser ledd av auktoriserad instruktör får vara lös i skog och mark. 

– Denna dispens gäller endast inom klubbens verksamhet och är väldigt reglerad, förklarar Regina Gentsch, vilthandläggare på naturvårdsenheten i Dalarna. 

Tillstånd krävs även för privata företag som i sin kursverksamhet har lösa hundar i skogen. 

– Man kan ansöka om tillstånd som privat aktör eller företag och det är länsstyrelsen som beslutar i varje enskilt fall. Det är svåra och strikta beslut eftersom de ej får strida emot naturvårdsverkets regler, förklarar Regina och lägger till att de måste balansera nyttan av ett undantag mot skyddet av vilda djur. 

Det är Länstyrelsens naturvårdsenhet som beviljar tillståndet och Regina betonar att den som fått dispens ska ha koll på vad som beslutats och att tillstånd även krävs av markägare samt jakträttsinnehavare. Hon betonar att stor hänsyn skall tas gentemot faunan och att även polismyndigheten ska informeras om verksamheten. 

– Detta år har en ny klubb, Swedish Gundog League, ansökt om dispens och vi har beslutat att bevilja tillstånd i ett år. Sedan krävs en redogörelse av verksamheten. Om man inte följer de villkor eller kommer in med rapporten kan det påverka framtida tillståndsgivning. 

Avliva lös hund
Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter kan en lös hund, som anträffas på område där lantbruksdjur finns och som inte låter sig infångas, dödas av den som äger eller vårdar lantbruksdjuren om det är nödvändigt för att förhindra skada på dessa. 


Om din hund förföljer vilt eller lantbruksdjur kan den i värsta fall avlivas av jakträttsinnehavaren, polis eller länsstyrelsen.
Bild: Sara Flodin
Om din hund förföljer vilt eller lantbruksdjur kan den i värsta fall avlivas av jakträttsinnehavaren, polis eller länsstyrelsen.

Den hund som vistas lös i ett område där det finns vilt har jakträttsinnehavaren eller person som företräder denna rätt att ta hand om hunden. Den skall sedan lämnas vidare till polis, alternativt länsstyrelse som i sin tur kan avliva djuret. 

Den som dödat en hund är skyldig att anmäla detta till Polisen. 

Kopplingstvång
På många ställen råder dock strikt kopplingstvång året runt. I nationalparker ska hunden vara kopplad och vissa nationalparker har hundförbud. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor. 

Tänk också på att du som hundägare har ett "strikt hundägaransvar". Du har alltså det fulla ansvaret för din hund även när någon annan är ute och rastar den.

Skriv utHelgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Siccaro, Work in team
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Facebook
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
75 % rabatt
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Nyheter, webb-TV


Inte bara vackra Pudlar

På Pudelnationalen har Pudlar ställts ut, men även tävlat i lydnad, agility och rally. Utställningsdomaren Bruno Nodalli från Italien konstaterade att Pudlarna höll hög kvalité.

Läs mer
Podd-radio

Mediumvinnaren om agilityvinsten


Lyssna på Alice Abramsson som vann mediumklassen med mellanpudeln Svea. Hon håller med om att de nya SM-reglerna var till hennes fördel.

Läs mer
Nyheter


VM-vinnare knep guldet

En av helgens vinnare blev Emma Svensson och hennes Malinois Magi som tog hem segern i högsta klassen på lördagens mondioringtävling.

Läs mer
Nyheter

Årets Pudelnational


Mellan onsdag och torsdag pågår Pudelnationalen. Då tävlar 220 hundar om att bli Sveriges vackraste pudel 2017. Dessutom koras årets pudel i olika dicipliner.

Läs mer
Reportage


Flydde stan till lugnet

Isabelles hundar var stressade i Stockholm. Därför flyttade hon och hennes pojkvän med hundarna till Skinnskatteberg. Nu är alla mer harmoniska.

Läs mer

Resultat från VM

Finland vann i år VM i lydnad som avgjordes i Belgien i helgen. Sveriges lydnadslandslags prestationer räckte till en sjunde plats för laget.

Läs mer
Nyheter

Agilityns mästerskap

I helgen har SM i agility avgjorts och här kan du läsa vilka som hamnade på prispallen individuellt och vilka lag som tog hem guld-medaljerna.

Läs mer
Helgtips!

Mondioring till Sverige

Denna helg kör Enköpings brukshundklubb Sveriges första Mondioringtävling. Tävlingsformen innehåller skyddsmoment, lydnad och hopp, men nästan allt kan hända.

Läs mer
Nyheter

Skotsk Terrier vinnare


Den Skotska Terriern från Ryssland blev utnämnd till Nordisk Vinnare på MyDog.

Läs mer
Nyheter:

Årets SBK-hund utsedd

SBKs lista med årets hundar är utsedd och kallas nu för Årets SBK-hund.

Läs mer

Livestreamat från SNWK

Svenska Nose Work klubbens årsmöte är välbesökt och cirka 13:20 startar livestreaming av mötet.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget