Onsdagen den 16 januari 2019 - klockan 21:23
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Mästare på vallning


Sara Flodin 2017-12-10

<span> </span>
 

<span>Många förare till hundar som tränat och tävlat lydnad blir förskräckta när de ska valla och lydnaden är som bortblåst.</span>
Bild: Sara Flodin 13637
Många förare till hundar som tränat och tävlat lydnad blir förskräckta när de ska valla och lydnaden är som bortblåst.

Bill, \
Bild: Sara Flodin 13509
Bill, "Fårvallarens Lille Bill" med fåren hemma på gården i Örebro. Barbro använder sina hundar i den dagliga verksamheten.

Barbro tycker att det är viktigt att den som ska valla tar hänsyn till fåren.
Bild: Sara Flodin 13538
Barbro tycker att det är viktigt att den som ska valla tar hänsyn till fåren.

<span>Redan 2003 stod Barbro Klingborg som segrare på de Nordiska Mästerskapen, men vann först i år SM i fårvallning.</span>
Bild: Sara Flodin 13560
Redan 2003 stod Barbro Klingborg som segrare på de Nordiska Mästerskapen, men vann först i år SM i fårvallning.

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

I ett litet rött torp strax intill den asfalterade byslingan utanför Örebro bor Barbro tillsammans med sin man Jörgen och fem Border Collies samt ett femtiotal tackor. Gården omgärdas av beteshagar där deras får betar.När tidningen kommer på besök har det gått några månader sedan SM i fårvallning avgjordes. Barbro deltog i år på SM-tävlingarna för nittonde gången. Hon har ofta befunnit sig i toppen, men inte vunnit mästerskapet förrän detta år då hon tog hem tävlingen med sin tik Bill, "Fårvallarens Lille Bill".

Vann allt
– Det har varit ett fantastiskt år. Bill vann SM-kvartsfinalen som avgjordes i mitten av landet, sedan semifinalen och även finalen, vilket är unikt, förklarar Barbro som inte kan minnas att någon annan hund gjort samma bragd.

– Hela finalkonceptet ska spegla olika moment så den vinnande hunden är allround på många saker. På semifinalen vallade vi fem djur och då blev det lite mer "finlir" medan det på finalen blev tyngre och mer krävande med en större flock (20 djur) och svårare moment.


Bill, \
Bild: Sara Flodin 13509
Bill, "Fårvallarens Lille Bill" hemma på gården i Örebro. Barbro använder sina hundar i den dagliga verksamheten.

Barbro köpte sin första Border Collie, Emma, 1984. Hon hade redan då några får, men tävlade inte med den hunden som tyvärr skadade sina ledband. 1993 köpte Barbro sin tredje Border Collie, Disa; och när hon var ett par år gammal började Barbro tävla i vallning. Redan 1997 hade paret lyckats kvala in till den första SM-tävlingen i vallning. 

Gårdsarbetare
Barbro berättar att nyttan man har av en vallhund på en gård är att flytta och hämta djuren. Det kan vara att hämta hem djuren till ladugården eller att flytta dom till olika beten. Hunden kan hjälpa till att mota bort fåren så de inte är i vägen då de ska utfodras. Den kan även användas för att urskilja ett djur som ska undersökas eller behandlas och då en flock ska delas upp i mindre grupper.


Många förare till hundar som tränat och tävlat lydnad blir förskräckta när de ska valla och lydnaden är som bortblåst.
Bild: Sara Flodin 13637
Många förare till hundar som tränat och tävlat lydnad blir förskräckta när de ska valla och lydnaden är som bortblåst.

En vallhund kan användas på nöt, får och fjäderfä och Barbro anser att en bra hund fungerar på alla djurslag. Det viktiga är att hunden är tränad på det djurslag som den ska användas på.

 – Jag kan inte säga i procent hur många hundar som används på gårdar i det dagliga jobbet jämfört med hur många vallhundar som finns. Det krävs träning för att man ska ha nytta av sin vallhund.


Vallhundsprov
En Border Collie registreras hos Svenska Kennelklubben i ett eget hundregister, men ingår även i SKKs hunddatabas. Där kan de Border Collies som har föräldrar som är godkända vallhundar registreras.

– Svenska Vallhundsklubbens grundsyfte är att få fram vallhundar till gagn för får, nöt och fjäderfä. Att bibehålla Border colliens egenskaper som vallhunden är huvudsyftet. Det finns många vallhundsraser i Sverige som inte längre kan användas som vallhundar. På några generationer är det lätt att avla bort den egenskapen, säger Barbro. 

En Border Collie som ska användas i avel måste ha ett godkänt vallhundsprov. Provet används som ett avelsinstrument. På provet vill man se att hunden kan hämta djuren, driva dem och ta dem in och även ut ur en fålla samt dela av några djur från flocken.  

– Vi tycker det är fantastiskt bra att vi fått igenom detta vallhundsprov för avelsdjur. 

Border Collien är en oerhört populär ras inom alla hundsporter. Den är det eftersom den är så arbetsvillig och har mycket motor. 

Man kan syssla med allt möjligt, men problemet blir sedan i aveln om man börjar avla på Border Collien för att de är duktiga agilityhundar, brukshundar eller något annat. Då är det lätt att man tar bort de vallhundsegenskaper som utmärker rasen. 

Fåren intill
Bara några meter från boningshuset ligger hagen som betas av Barbros får. Detta är Närkes öppna slätter och fårflocken som befinner sig utspridd ses endast som små, ljusa lurvprickar mot gräset. När Bill skickas för att hämta fåren går hon i en vänsterbåge mot djuren. Fåren dras som en magnet emot varandra, men utan att bli skrämda. Sedan börjar Bill att driva djuren mot Barbro. 

– Hennes styrka är hennes djurkänsla. Att läsa djuren och kunna behandla dem på ett juste sätt. Hon är duktig på att hämta och driva djur. 

Räddare i nöd
Barbro berättar att hon brukar hjälpa fårägare som inte har någon egen hund och börjar berätta om ett speciellt tillfälle.

– En man ringde och ville ha hjälp. Han hade hämtat alla sina får från bete, men fick inte med en av tackorna. Han försökte själv få tag i henne men misslyckades. Han var rädd hon skulle försvinna och bad oss om hjälp.

Barbro bad mannen köra dit några fler får till tackan, men då stack hon iväg ännu längre bort eftersom hon hade blivit mer stressad av att vara själv. 

– Men jag tar Bill och puttar fåren mot den skrämda tackan i lagom hastighet. Hon gör det så snyggt! Tackan försöker springa åt olika håll, men Bill håller ihop flocken och tar dem till oss. Det jobbet gör hon helt för egen maskin och jag har ingen suck att hinna med att hjälpa till och styra henne. På tävling blir det ibland mycket styrning av föraren men här måste Bill styra och parera helt själv. När man ser hunden klara en svår uppgift alldeles själv så förstår man vilken underbar förmåga de har.

Instinkt & inlärning 
Barbro håller med om att den egenskap som finns i generna hos en hund med vallegenskaper är att hålla ihop flocken. Denna förmåga varierar mellan olika individer. Förmågan att urskilja enskilda djur är dock något hunden tränas till. 

– När hunden delat av en grupp djur skall den lära sig att hålla ihop den grupp som man har delat av. Vissa hundar har svårt att släppa de andra djuren då. Det blir en inlärningsfråga att lära hunden jobba med en viss grupp får.

Även lydnad
Barbro berättar att vallningen även innehåller lydnad.  Det är viktigt att träna inkallning och att hunden kan stanna innan den presenteras för fåren. Lydnaden måste även tränas ihop med fåren. 

– Många som tränar sin hund på lydnad blir alldeles förskräckta när de börjar valla och lydnaden är som bortblåst. Det som är skillnaden mot mycket annat är att hunden har motivationen till vallningen. Du som förare skall se till att hunden sköter detta på ett schysst sätt. Att det inte går för fort och att det hela sker med en god djurhantering. Hunden ska hela tiden jobba för dig. Den får inte själv bestämma hur det ska gå till, men jag nyttjar egenskaperna den har. Jag har inte en suck att vara med och styra när en tacka vill springa iväg. Då måste hunden själv känna av, parera och hålla ihop flocken.

Börja valla
Barbro tycker att det är jätteviktigt att den som ska valla med sin hund har ett bra förhållande till densamma. 

– Du och din hund måste ha ett bra samarbete och du måste vara tydlig. Hunden måste lyssna på dig. Jag brukar säga till mina elever att det är taskigt att inte tala om för hunden vad den ska göra. Är du inte tydlig tycker hunden att den måste klara av allt själv. Det är det som de flesta förare har svårt med. 

Om du inte har kontroll på hunden får du ta till hjälpmedel. Barbro tycker det kan vara bra att ha en lina på nybörjarhunden för att få kontroll på den.

– Du har linan som ett hjälpmedel. Det är inte fåren som har bett om att vara med om det här och de ska behandlas på ett juste sätt. Hunden får inte jaga fåren när den släpps in i hagen.

Väcka intresset
Barbro berättar att vissa vallhundar har ett intresse av att valla från att de är åtta veckor, men att det kan vara väldigt olika på olika individer. En del tänder inte till förrän de är runt året. 

– Jag brukar säga att de ska vara ett år innan man börjar träna en vallhund, men man kan testa dem några gånger innan för att kolla av hur de agerar mot djuren. Det kallar jag inte träning utan man ser om "det" finns eller om "det" inte finns där. Jag kollar vad den har för intresse samt förhållningssätt och känsla mot djuren. 

Barbro brukar börja med att se om hunden har ett intresse av djuren och kan driva dem. Att valla med en hund utan intresse blir inte lätt, men Barbro menar att det går att få igång det på olika sätt. 

– Man kan göra så att fåren rör på sig så det händer mycket och man kan använda en annan hund tilldet, tipsar Barbro.

Tre parter
Det första vallhunden får lära sig är att hämta och driva djur. Barbro berättar att hon står nära djuren och hunden får gå runt dem. Hon ser till att allt sker på ett juste sätt. Sen får hunden träna på att lägga sig bakom djuren och även föra dem till föraren. 


Barbro tycker att det är viktigt att den som vallar visar hänsyn till fåren.
Bild: Sara Flodin 13538
Barbro tycker att det är viktigt att den som vallar visar hänsyn till fåren.

– Jag tror att de flesta upplever det svåra med vallning att du har tre parter; dig själv, hunden och djuren och så ska du hålla ordning på alltihop. Du ska befinna dig på rätt ställe, hålla ordning på din hund och vart fåren är. Det är rätt stressande för nybörjare eftersom vallning inte är något man "torrtränar" utan får, säger Barbro och skrattar. 

Barbro tycker att drivet i hunden är viktigt, men att hon personligen vill att hunden skall ha ett naturligt hämt, vilket den linje som hon jobbar med har. 

– Jag tycker att jag har egenskaper i den här linjen som passar mig avslutar Barbro för att sedan ta sig an en tjej som väntar på att hennes hund ska få ett första möte med Barbros får. 


Läs mer om hur vägen till SM i fårvallning går till, Klicka HÄR!

Skriv utNyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Facebook
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Tipsruta
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget