Söndagen den 25 februari 2018 - klockan 10:45
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Rasläger för riesen


Sara Flodin 2017-07-19

Bild: Sara Flodin 12650

<span>Två riesenlägerdeltagare med sina hundar. Anette Wennström med sin Engelska Springer Spaniel \
Bild: Sara Flodin 12651
Två riesenlägerdeltagare med sina hundar. Anette Wennström med sin Engelska Springer Spaniel "Mountjoy Xweet Xaffie" och Björn Rosenberg med "Rapport's Hera". 

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

En av instruktörerna på riesenlägret är SM-aktuella Eva Rosborg. Hon har tränat inför bruks-SM med sin hund Kinneh denna vecka. Titta på webb-TVn där Eva berättar om sina upplevelser om lägret, sök-träning och hennes filosofi om hundträning. 


Lägret som är Sveriges största rasläger invigdes på söndagskvällen och pågår hela veckan till på söndag. Deltagarna kommer från sju olika länder i år och lägret har sin bas i Kopparbo. Under veckan tränas hundarna i lydnad, nose work, sök, spår, IPO, räddning, bevakning och rapport. Det finns även en grupp för valpar och för allmänbruks. Under torsdagen håller Per Jensen ett föredrag om "den missuppfattade hunden" på lägret. 

Det finns inget krav att ha en riesenschnauzer för att vara med. Det enda kravet för att få anmäla sig till lägret är att vara medlem i riesenschnauzerklubben. Två som är på lägret är Björn Rosenberg och Anette Wennström från Upplands Väsby. Anette har varit med på tolv läger och för Björn är det sjätte gången han är med, trots att de inte äger någon riesenschnauzer.

<span>Två riesenlägerdeltagare med sina hundar. Anette Wennström med sin Engelska Springer Spaniel \
Bild: Sara Flodin
Två riesenlägerdeltagare med sina hundar. Anette Wennström med sin Engelska Springer Spaniel "Mountjoy Xweet Xaffie" och Björn Rosenberg med "Rapport's Hera". 

– När jag köpte en riesen talade min uppfödare om det här lägret. Då blev jag nyfiken och åkte hit. När jag såg schemat ville jag vara med och göra allt, berättar Anette, som tidigare haft en Kelpie, men är nu ägare till en Engelsk Springer Spaniel.


Björn har däremot aldrig levt med riesenschnauzer. 

 
– Schäfern ligger närmast mitt hjärta och jag känner att jag hittat min ras. Jag har kommit hit på ett bananskal. Anette tvingade hit mig och nu tycker jag att det är jätteskoj. Många tycker det är lite roligt att jag är här med en annan ras.

Att det är skillnad mellan riesen och andra raser håller Anette med om. 


– Skillnaden är att riesen är en stor kärleksfull ångvält. Den rammar allt i sin väg. Träningsmässigt är riesen mer "förlåtande", med en Kelpie kan man inte göra fel. Min Springer spaniel är också "förlåtande" men hon har inte samma motor som de flesta riesen. De sätter på on-knappen och kör. Andra raser är inte lika envisa som en riesenschnauzer, de tror att de kan allt bäst, betonar Anette som är en av gruppledarna för de som går allmänbruks. Hon säger att hon är tydlig med att förklara för deltagarna att hon haft riesen så de förstår att hon har kunskaper om rasen. 


– Jag älskar riesen, anledningen till att jag inte har riesen är att de är för stora och tunga för mig. Min kropp fixar inte det. Skulle schnauzern vara som en riesen så skulle jag ha en sådan. 

Redan nu har Anette och Björn planerat att åka till lägret 2018. De tycker det är ett toppenarrangemang där de får träna för bra gruppledare på fantastiska marker med andra roliga och trevliga människor.

Bilden nedan är från ett äldre reportage från riesenlägret. Vill du läsa detta reportage kan du klicka här!


Anette Nordahl som gömt sig  i sökskogen belönar riesenhannen ”Viggo”, Up Shots Viggo, när han hittat henne.
Bild: Sara Flodin
Anette Nordahl som gömt sig  i sökskogen belönar riesenhannen ”Viggo”, Up Shots Viggo, när han hittat henne.


Skriv utPodd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Siccaro, Work in team
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Facebook
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
75 % rabatt
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Nyheter, webb-TV


Inte bara vackra Pudlar

På Pudelnationalen har Pudlar ställts ut, men även tävlat i lydnad, agility och rally. Utställningsdomaren Bruno Nodalli från Italien konstaterade att Pudlarna höll hög kvalité.

Läs mer
Podd-radio

Mediumvinnaren om agilityvinsten


Lyssna på Alice Abramsson som vann mediumklassen med mellanpudeln Svea. Hon håller med om att de nya SM-reglerna var till hennes fördel.

Läs mer
Nyheter


VM-vinnare knep guldet

En av helgens vinnare blev Emma Svensson och hennes Malinois Magi som tog hem segern i högsta klassen på lördagens mondioringtävling.

Läs mer
Nyheter

Årets Pudelnational


Mellan onsdag och torsdag pågår Pudelnationalen. Då tävlar 220 hundar om att bli Sveriges vackraste pudel 2017. Dessutom koras årets pudel i olika dicipliner.

Läs mer
Reportage


Flydde stan till lugnet

Isabelles hundar var stressade i Stockholm. Därför flyttade hon och hennes pojkvän med hundarna till Skinnskatteberg. Nu är alla mer harmoniska.

Läs mer

Resultat från VM

Finland vann i år VM i lydnad som avgjordes i Belgien i helgen. Sveriges lydnadslandslags prestationer räckte till en sjunde plats för laget.

Läs mer
Nyheter

Agilityns mästerskap

I helgen har SM i agility avgjorts och här kan du läsa vilka som hamnade på prispallen individuellt och vilka lag som tog hem guld-medaljerna.

Läs mer
Helgtips!

Mondioring till Sverige

Denna helg kör Enköpings brukshundklubb Sveriges första Mondioringtävling. Tävlingsformen innehåller skyddsmoment, lydnad och hopp, men nästan allt kan hända.

Läs mer
Nyheter

Skotsk Terrier vinnare


Den Skotska Terriern från Ryssland blev utnämnd till Nordisk Vinnare på MyDog.

Läs mer
Nyheter:

Årets SBK-hund utsedd

SBKs lista med årets hundar är utsedd och kallas nu för Årets SBK-hund.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget