Fredagen den 24 maj 2019 - klockan 10:11
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

SM för Patrullhund


Sara Flodin 2017-08-15

Bild: Sara Flodin 12710

Mikael Åberg & Tyska schäferhunden Elmer, \
Bild: Sara Flodin 12710

Mikael Åberg & Tyska schäferhunden Elmer, "Försvarsmaktens Elmer" från Karlsborgs BK på patrullstigen under helgens tävlingar. 

 


<span>Ewa Hollstedts Hadina, \
Bild: Sara Flodin 12717
Ewa Hollstedts Hadina, "Försvarsmaktens Hadina", håller ett vakande öga i väntan på att gå in i uppletanderutan. 

<span>Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.</span>
Bild: Sara Flodin 12718
Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Den camouflageklädda mannen rör sig lugnt och försiktigt. Han stannar till och går ner på knä. Hundens öron vinklas framåt. När kopplet sträcks och hunden vill ut i terrängen konstaterar föraren att hunden har vittring från en person. Han tittar bak och pekar på sin näsa för att göra domaren uppmärksam på detta.

Den som inte går ner på knä då det är lämpligt att skydda sig får avdrag på betyget. Mats Andersson jobbade aktivt på dem biten. Han och Tess,\
Bild: Sara Flodin
Den som inte går ner på knä då det är lämpligt att skydda sig får avdrag på betyget. Mats Andersson jobbade aktivt på dem biten. Han och Tess,"Zetastart noble tezz", fick ihop 459.50 poäng på patrullstigen.

Mats Andersson och Tess på väg in till patrullstigen. Efteråt konstaterade domarna att vi sett en mycket bra hund.
Bild: Sara Flodin
Mats Andersson och Tess på väg in till patrullstigen. Efteråt konstaterade domarna att vi sett en mycket bra hund.

Denna helg har svenska mästerskap i bevakning avgjorts. Ekipaget på patrullstigen är förra årets vinnare, Mats Andersson, tillsammans med Labradoren Tess "Zetastart noble tezz".
Se ett klipp på Mats & Tess från patrullsigen:


Mats och Tess är ett utav 30 st ekipage som tävlat SM i bevakning på Marma skjutfält i Uppland den gångna helgen. Förutom patrulleringen genomförs tester i uppletande av föremål, spår och lydnad. När poängen från helgens arrangemang räknas ihop står Mats och Tess som vinnare av Bevaknings SM för tredje gången i rad.
Lyssna på en längre intervju med Mats på Tidningen Hundetablissemangets poddradio:


 
Eva Söderlund tillhör Kungsbacka Brukshundklubb och tävlar med sin Chodský pes Ester, "Ester Gaviro". Rasen Chodský pes kommer från Tjeckien och 2010 godkände Svenska Kennelklubben den i Sverige. Det är en av våra "nya" brukshundar och Ester importerades från Tjeckien för fyra år sedan. Då fanns endas 20 hundar i rasen i Sverige. I ursprungslandet har de används som gränsbevakare och enligt Eva besitter rasen utmärkta egenskaper som patrullhund.

– De har används som gränsbevakare mellan Tjeckoslovakien och Tyskland så de har en mycket stor vaksamhet och vakt i sig. De ljudar inte alltid, men de vaktar, förklarar Eva som varit aktiv inom bevakningen sedan 2007 och även utbildat en Schäfer.

<span>Eva Söderlund och Ester, \
Bild: Sara Flodin 12714
Eva Söderlund och Ester, "Ester Gaviro", samlade ihop poäng så de till slut hamnade på en 10:e plats på årets SM för försvarsmaktshundar.

Eva Söderlund skickar här ut Ester på det första slaget i uppletandemomentet. SM-general Ola Eriksson berättade att momentet är till för att hunden skall visa att \
Bild: Sara Flodin 12713
Eva Söderlund skickar här ut Ester på det första slaget i uppletandemomentet. SM-general Ola Eriksson berättade att momentet är till för att hunden skall visa att "den har näsa".

Eva är kontrakterad inom försvaret och tillhör Göteborgs södra bataljon. Hon är en av 19 000 personer som skall delta i Aurora, den militära övning som genomförs i slutet av september.

– Övningen går från Göteborgs hamn till Gotland. Vi vet att allt kan hända och vi har redan fått indikationer på att det kan vara demonstranter och liknande. Vi har inte fått våra exakta uppgifter, men vi ska bevaka de skepp som kommer in. Det är sådant som vi behöver träna på. Jag tror inte att vi kommer springa i skogen om det blir krig utan snarare skapa bevakningsuppgifter. Våra övningar har varit inriktade på terrordåd och att stoppa dem som vill förstöra något. Vi var med på den stora övningen i Skåne i våras och det var jättenyttigt.

– Där hade vi uppgiften att bevaka och försena trupperna som skulle komma. Vi fick mycket beröm av yrkessoldaterna som hade lagt upp övningen efterom vi lyckades försinka dem med sex till åtta timmar. Det var Esters första skarpa övning som hon var med på och hon skötte sig galant.

Eva tycker att jobba nära ihop med hunden är det bästa i bevakningsträningen.

– Att lösa en uppgift tillsammans med hunden är det bästa som finns och Ester tycker verkligen att det är "hon och jag". Jag tror de tycker träningen är jätterolig. De får jobba med det de är skapta med; nos och öron och de jobbar gladeligen, förklarar Eva.

<span>Marie Mattiasson och blandrastiken Ziba kom slutligen på 5:e plats. I Ziba finns Schäfer, Labrador, Border Collie och Golden Retriever.</span>
Bild: Sara Flodin 12716

Marie Mattiasson och blandrastiken Ziba kom slutligen på 5:e plats. I Ziba finns Schäfer, Labrador, Border Collie och Golden Retriever.Ola Eriksson är general för försvarsmaktsmästerskapet. Han berättar om nyttan att tävla i bevakning.

– De här hundarna används inom hemvärnet för patrullering och bevakning, men de används även av polis för eftersök av försvunna personer. Därför är det viktigt att ekipagen håller hög status. Hit kommer folk från i stort sett hela landets distrikt och det här är ett sätt att mäta statusen på dem.

<span>Ewa Hollstedts Hadina, \
Bild: Sara Flodin 12717

Ewa Hollstedts Hadina, "Försvarsmaktens Hadina", håller ett vakande öga i väntan på att gå in i uppletanderutan. Att tävla i bevakning har många likheter med att tävla bruks, men skillnader finns.

– Detta är avsett för utbildade tjänstehundar och i bruks kan vem som helst ställa upp som har en lämplig ras. I det här fallet har rasen ingen betydelse. Det går även bra med blandraser så länge de uppfyller kravspecifikationerna med lämplig päls och en viss storlek. En bevakningshund måste vara uthållig. De ska kunna jobba åtta timmar. Det går inte att skicka iväg en hund på eftersök efter en bortsprungen fyraåring som inte orkar jobba mer än en halvtimme, man måste kunna lita på hunden, konstaterar Ola och lägger till att hunden bör gilla folk och vara lätta att belöna med stort föremålstintresse samt bra kondition.

Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.
Bild: Sara Flodin 12718
Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.

Längs patrullstigen skall hunden markera figurant som den både hör ljud ifrån och känner vittring av. Innan själva patrulleringen läggs hunden plats och när föraren satt upp hunden avlossas ett par skott.

Helgens patrullerande dömdes av Kenneth Brorsson och Anders Emgård.

– Vi har blivit bättre på att utbilda hundarna och även blivit bättre på att ta tillvara hundarnas kapacitet, tycker Kenneth som har sysslat med bevakningshundar sedan 80-talet.

Helgens tävling arrangerades av Upplandsdistriktet.

Klicka HÄR för att se hela resultatlistan.

Skriv utNyheter, Poddradio:


Ledarhundens framtid

Internationella ledarhundsdagen uppmärksammas den sista onsdagen i april. Möt ledarhundsföraren Annika Östling i podd-inslaget där hon även kommenterar regeringens...

Läs mer
Facebook
Reportage & Webb-TV:


Hundkramaren var rädd

Förut gick Mia Wallerud en omväg när hon såg en hund. Nu kallas hon för "hundkramaren" & vill hälsa på alla hundar hon möter.

Läs mer
Reportage:

Bota din hundfobi


Kattis Eriksson är legitimerad sjuksköterska och jobbar som terapeut på Kbt-verkstan. Hennes tips hjälper den som har hundfobi att komma över sin rädsla.

Läs mer
Recension:

Enkelt med hund


Cilla Danielsson är huvudperson i föreställningen "Det ska vara enkelt med hund"  Ingela Andersson har recenserat föreställningen som visas på olika ställen i landet. 

Läs mer
Nyhetsreportage:


Sveriges hopp på Crufts

Selma Mårtensson representerar Sverige på Crufts tävling i juniorhandling. Läs om Selma och ta del av hennes utställningstips.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:


En hundhall till klubben

Fagersta Brukshundklubb byggde 2012 en egen hundhall som bidragit till en stark ekonomi, ökat medlemsantal och framtidsplaner.


Ingemar Elfstöm & klubbens ordförande tipsar den klubb...

Läs mer
Tipsruta
Guide:

Sveriges hundhallar listade


Antalet hundhallar ökar och numer ser många hundägare det som en självklarhet att träna sin hund i en behaglig miljö även under vintertid. Tidningen Hundetablissemanget har kartlagt Sveriges hundhallar.

Läs mer
Nyheter:


Talangfull hund på TV4

Lisa Browaldh och Schapendoestiken Kummin tävlar med ett freestylenummer på Talang i årets första semifinal.


Kummin har även blivit utsedd till 2018 års Freestylehund....

Läs mer
Nyheter:

Årets Brukshund utsedd

Svenska Brukshundklubben utser varje år den hund som under året tävlat sig till de sammanlagda högsta meriterna. Årets hund vann även förra året.

Läs mer
Nyheter:

DNA-prov gav träff

En av de stulna hundarna.

Ett DNA-prov bekräftar att en av valparna Polisen funnit kommer från den uppfödare som rånades i Önnestad den 9 januari.

Läs mer
Poddradio:


Rånad på valpar

Den 9 januari rånades Eivor Nilsson på fem av sina valpar. I Hundetablissemangets radiopodd berättar hon om händelsen. Även kommisarie Tommy Börjesson & Hans Rosenberg på SKK uttalar sig om de stulna hundarna.

Läs mer
Nyheter:

Stulna valpar funna

Efter en stor polisinsats har polisen funnit några av Eivor Nilssons stulna hundar, enligt Kristianstadsbladet. 

Läs mer
Webb-TV & Reportage:


Bäst på räddning

En räddningshund är utbildad att söka rätt på människor i rasmassor. Mia Lindbloms Putte är räddningshundarnas svenska mästare.

Läs mer
Panel:

Tidningens panel


Tidningen Hundetablissemanget presenterar här första medlemmen av tidningens panel. Ingela Andersson är först ut och en av tidningens recensenter av böcker. Första boken hon recenserat är "Bäst Var-Dag".

Läs mer
Nyheter:

Utbilda räddningshund

Den som vill ingå i den nationella räddningsstyrkan kan nu utbilda sin hund till räddningshund, men får vara beredd på mycket träning & hårda prov.

Efter en tid där Sverige varken haft nationella eller internationella räddningshundar finns nu chans att utbilda sin hund till nationell räddningshund.

Läs mer
Nyheter:

Inga slädhundar på SVT

Angelica Saur tog täten på combinedtävlingarnas masstart under SM-veckan 2017. Sedan trasslade det till sig. Se nedan, på Tidningen Hundetablissemangets Webb-TV-inslag, vad som hände under loppet. Angelica kommer även tävla på årets SM-vecka, men då i lina eftersom varken släde eller combinedtävlingar kommer avgöras då.

Under SM-veckan i Sundsvall kommer SVT:s sändningar sakna slädhundar. Samma helg tävlar nämligen Sveriges främsta ekipage på VM i Frankrike.

Läs mer
Nyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.


Årets Svenska Mästerskap i fårvallning...

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter:


Deklarera för hunden

Det börjar bli dax att lämna in Årets deklaration. Yngve Gripple på Skatteverket ger information till hundbranschen.


Texten har uppdaterats med nya siffror & information 12...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utställningshunden.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen

Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget