Söndagen den 25 februari 2018 - klockan 10:44
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

SM för Patrullhund


Sara Flodin 2017-08-15

Bild: Sara Flodin 12710

Mikael Åberg & Tyska schäferhunden Elmer, \
Bild: Sara Flodin 12710

Mikael Åberg & Tyska schäferhunden Elmer, "Försvarsmaktens Elmer" från Karlsborgs BK på patrullstigen under helgens tävlingar. 

 


<span>Ewa Hollstedts Hadina, \
Bild: Sara Flodin 12717
Ewa Hollstedts Hadina, "Försvarsmaktens Hadina", håller ett vakande öga i väntan på att gå in i uppletanderutan. 

<span>Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.</span>
Bild: Sara Flodin 12718
Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Den camouflageklädda mannen rör sig lugnt och försiktigt. Han stannar till och går ner på knä. Hundens öron vinklas framåt. När kopplet sträcks och hunden vill ut i terrängen konstaterar föraren att hunden har vittring från en person. Han tittar bak och pekar på sin näsa för att göra domaren uppmärksam på detta.

Den som inte går ner på knä då det är lämpligt att skydda sig får avdrag på betyget. Mats Andersson jobbade aktivt på dem biten. Han och Tess,\
Bild: Sara Flodin
Den som inte går ner på knä då det är lämpligt att skydda sig får avdrag på betyget. Mats Andersson jobbade aktivt på dem biten. Han och Tess,"Zetastart noble tezz", fick ihop 459.50 poäng på patrullstigen.

Mats Andersson och Tess på väg in till patrullstigen. Efteråt konstaterade domarna att vi sett en mycket bra hund.
Bild: Sara Flodin
Mats Andersson och Tess på väg in till patrullstigen. Efteråt konstaterade domarna att vi sett en mycket bra hund.

Denna helg har svenska mästerskap i bevakning avgjorts. Ekipaget på patrullstigen är förra årets vinnare, Mats Andersson, tillsammans med Labradoren Tess "Zetastart noble tezz".
Se ett klipp på Mats & Tess från patrullsigen:


Mats och Tess är ett utav 30 st ekipage som tävlat SM i bevakning på Marma skjutfält i Uppland den gångna helgen. Förutom patrulleringen genomförs tester i uppletande av föremål, spår och lydnad. När poängen från helgens arrangemang räknas ihop står Mats och Tess som vinnare av Bevaknings SM för tredje gången i rad.
Lyssna på en längre intervju med Mats på Tidningen Hundetablissemangets poddradio:


 
Eva Söderlund tillhör Kungsbacka Brukshundklubb och tävlar med sin Chodský pes Ester, "Ester Gaviro". Rasen Chodský pes kommer från Tjeckien och 2010 godkände Svenska Kennelklubben den i Sverige. Det är en av våra "nya" brukshundar och Ester importerades från Tjeckien för fyra år sedan. Då fanns endas 20 hundar i rasen i Sverige. I ursprungslandet har de används som gränsbevakare och enligt Eva besitter rasen utmärkta egenskaper som patrullhund.

– De har används som gränsbevakare mellan Tjeckoslovakien och Tyskland så de har en mycket stor vaksamhet och vakt i sig. De ljudar inte alltid, men de vaktar, förklarar Eva som varit aktiv inom bevakningen sedan 2007 och även utbildat en Schäfer.

<span>Eva Söderlund och Ester, \
Bild: Sara Flodin 12714
Eva Söderlund och Ester, "Ester Gaviro", samlade ihop poäng så de till slut hamnade på en 10:e plats på årets SM för försvarsmaktshundar.

Eva Söderlund skickar här ut Ester på det första slaget i uppletandemomentet. SM-general Ola Eriksson berättade att momentet är till för att hunden skall visa att \
Bild: Sara Flodin 12713
Eva Söderlund skickar här ut Ester på det första slaget i uppletandemomentet. SM-general Ola Eriksson berättade att momentet är till för att hunden skall visa att "den har näsa".

Eva är kontrakterad inom försvaret och tillhör Göteborgs södra bataljon. Hon är en av 19 000 personer som skall delta i Aurora, den militära övning som genomförs i slutet av september.

– Övningen går från Göteborgs hamn till Gotland. Vi vet att allt kan hända och vi har redan fått indikationer på att det kan vara demonstranter och liknande. Vi har inte fått våra exakta uppgifter, men vi ska bevaka de skepp som kommer in. Det är sådant som vi behöver träna på. Jag tror inte att vi kommer springa i skogen om det blir krig utan snarare skapa bevakningsuppgifter. Våra övningar har varit inriktade på terrordåd och att stoppa dem som vill förstöra något. Vi var med på den stora övningen i Skåne i våras och det var jättenyttigt.

– Där hade vi uppgiften att bevaka och försena trupperna som skulle komma. Vi fick mycket beröm av yrkessoldaterna som hade lagt upp övningen efterom vi lyckades försinka dem med sex till åtta timmar. Det var Esters första skarpa övning som hon var med på och hon skötte sig galant.

Eva tycker att jobba nära ihop med hunden är det bästa i bevakningsträningen.

– Att lösa en uppgift tillsammans med hunden är det bästa som finns och Ester tycker verkligen att det är "hon och jag". Jag tror de tycker träningen är jätterolig. De får jobba med det de är skapta med; nos och öron och de jobbar gladeligen, förklarar Eva.

<span>Marie Mattiasson och blandrastiken Ziba kom slutligen på 5:e plats. I Ziba finns Schäfer, Labrador, Border Collie och Golden Retriever.</span>
Bild: Sara Flodin 12716

Marie Mattiasson och blandrastiken Ziba kom slutligen på 5:e plats. I Ziba finns Schäfer, Labrador, Border Collie och Golden Retriever.Ola Eriksson är general för försvarsmaktsmästerskapet. Han berättar om nyttan att tävla i bevakning.

– De här hundarna används inom hemvärnet för patrullering och bevakning, men de används även av polis för eftersök av försvunna personer. Därför är det viktigt att ekipagen håller hög status. Hit kommer folk från i stort sett hela landets distrikt och det här är ett sätt att mäta statusen på dem.

<span>Ewa Hollstedts Hadina, \
Bild: Sara Flodin 12717

Ewa Hollstedts Hadina, "Försvarsmaktens Hadina", håller ett vakande öga i väntan på att gå in i uppletanderutan. Att tävla i bevakning har många likheter med att tävla bruks, men skillnader finns.

– Detta är avsett för utbildade tjänstehundar och i bruks kan vem som helst ställa upp som har en lämplig ras. I det här fallet har rasen ingen betydelse. Det går även bra med blandraser så länge de uppfyller kravspecifikationerna med lämplig päls och en viss storlek. En bevakningshund måste vara uthållig. De ska kunna jobba åtta timmar. Det går inte att skicka iväg en hund på eftersök efter en bortsprungen fyraåring som inte orkar jobba mer än en halvtimme, man måste kunna lita på hunden, konstaterar Ola och lägger till att hunden bör gilla folk och vara lätta att belöna med stort föremålstintresse samt bra kondition.

Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.
Bild: Sara Flodin 12718
Anders Emgård och Kenneth Brorsson dömde patrullstigen och satt bland annat betyg på ekipagens taktik.

Längs patrullstigen skall hunden markera figurant som den både hör ljud ifrån och känner vittring av. Innan själva patrulleringen läggs hunden plats och när föraren satt upp hunden avlossas ett par skott.

Helgens patrullerande dömdes av Kenneth Brorsson och Anders Emgård.

– Vi har blivit bättre på att utbilda hundarna och även blivit bättre på att ta tillvara hundarnas kapacitet, tycker Kenneth som har sysslat med bevakningshundar sedan 80-talet.

Helgens tävling arrangerades av Upplandsdistriktet.

Klicka HÄR för att se hela resultatlistan.

Skriv utPodd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Siccaro, Work in team
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Facebook
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
75 % rabatt
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Nyheter, webb-TV


Inte bara vackra Pudlar

På Pudelnationalen har Pudlar ställts ut, men även tävlat i lydnad, agility och rally. Utställningsdomaren Bruno Nodalli från Italien konstaterade att Pudlarna höll hög kvalité.

Läs mer
Podd-radio

Mediumvinnaren om agilityvinsten


Lyssna på Alice Abramsson som vann mediumklassen med mellanpudeln Svea. Hon håller med om att de nya SM-reglerna var till hennes fördel.

Läs mer
Nyheter


VM-vinnare knep guldet

En av helgens vinnare blev Emma Svensson och hennes Malinois Magi som tog hem segern i högsta klassen på lördagens mondioringtävling.

Läs mer
Nyheter

Årets Pudelnational


Mellan onsdag och torsdag pågår Pudelnationalen. Då tävlar 220 hundar om att bli Sveriges vackraste pudel 2017. Dessutom koras årets pudel i olika dicipliner.

Läs mer
Reportage


Flydde stan till lugnet

Isabelles hundar var stressade i Stockholm. Därför flyttade hon och hennes pojkvän med hundarna till Skinnskatteberg. Nu är alla mer harmoniska.

Läs mer

Resultat från VM

Finland vann i år VM i lydnad som avgjordes i Belgien i helgen. Sveriges lydnadslandslags prestationer räckte till en sjunde plats för laget.

Läs mer
Nyheter

Agilityns mästerskap

I helgen har SM i agility avgjorts och här kan du läsa vilka som hamnade på prispallen individuellt och vilka lag som tog hem guld-medaljerna.

Läs mer
Helgtips!

Mondioring till Sverige

Denna helg kör Enköpings brukshundklubb Sveriges första Mondioringtävling. Tävlingsformen innehåller skyddsmoment, lydnad och hopp, men nästan allt kan hända.

Läs mer
Nyheter

Skotsk Terrier vinnare


Den Skotska Terriern från Ryssland blev utnämnd till Nordisk Vinnare på MyDog.

Läs mer
Nyheter:

Årets SBK-hund utsedd

SBKs lista med årets hundar är utsedd och kallas nu för Årets SBK-hund.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget