Måndagen den 22 juli 2019 - klockan 16:41
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Talangfull hund på TV4


Sara Flodin 2019-03-01

Bild: TV4

Lisa Browaldh och Schapendoestiken Kummin tävlar med ett freestylenummer på Talang i årets första semifinal.

Kummin har även blivit utsedd till 2018 års Freestylehund. Paret ingår i Svenska Freestylelandslaget och om en vecka är de i England för att representera Sverige på Cruft. 

Kummin, eller "Kummin av Ulfsäter" som hon egentligen heter, tävlas även i högsta klass i både bruks-spår och lydnad och hon har championat-titlar i både freestyle och lydnad. 


Se första numret som Kummin & Lisa tävlade med i Talang & som tog dem till semifinal:


– Kummin är en väldigt charmerande dam. En trygg och cool åttaårig tik. Hon har glimten i ögat och är en "showgirl" och "dramaqueen" som är social och gillar att vara i centrum. Hon är rolig och positiv att träna med, men jag har fått kämpa för att hitta rätt belöning som hon tyckt vara värt att anstränga sig för. Det gäller att belöna bra för att få bra resultat, påtalar Lisa.


Nytt & hemligt

Paret har tränat mycket efter deras förra uppträdande som tog dem till semifinal. Semifinalens nummer är hemligt och Lisa får inte avslöja något om det.


– Den här perioden har vi åkt till en hundhall varje dag för att träna. Då brukar vi köra två timmar. Eftersom programmet sänds live vet jag först i dag om jag går vidare till finalen om två veckor och det inte är möjligt att sätta ett sådant här program på så kort tid. Mellan dessa två helger ska jag även till England och representera Sverige på Crufts med mitt "Soulman-nummer" så jag har varit tvungen att förbereda för tre nummer på tre veckor. Det har varit extremt mycket träning och jag ska sova en vecka efteråt, säger Lisa med ett skratt och lägger till att Kummin blivit som en elitidrottsman.


Bianca Ingrosso tyckte Kummin och Lisa var fantastiska och gav omedelbart ett ja till att paret skulle gå vidare. Även de övriga i juryn; Alexander Bard, LaGaylia Frazier och David Batra ville se Kummin och Lisa gå vidare.
Bild: TV4
Bianca Ingrosso tyckte Kummin och Lisa var fantastiska och gav omedelbart ett ja till att paret skulle gå vidare. Även de övriga i juryn; Alexander Bard, LaGaylia Frazier och David Batra ville se Kummin och Lisa gå vidare.

Deadline
Lisa tycker att det varit lärorikt att arbeta mot en deadline. 

– Då måste man tänka om ibland. Du kan inte gå i klinch och få en låsning. Du måste "fightas tillsammans med hunden" och tänka kreativt för att komma vidare. Det har varit nyttigt. I bland fastnar vi nördiga hundtränare i teorin och kommer inte framåt. 

Lisa försöker "återanvända" vissa kedjor, men påtalar att det även kan försvåra för hunden med snarlika kedjor.


Varierad träning

Lisa tycker relationen med hunden är viktig och betonar att hon är noga med att styra upp hur den beter sig i vardagen. 

– Hur hunden beter sig i vardagen påverkar din relation med den och därför du kunna vara bekväm med hur den beter sig. Den ska kunna vara med överallt, inte dra i kopplet, springa ifrån mig eller bete sig illa. Det är ett förhållningssätt som är det viktigaste. Allt det andra är cirkuskonster som kommer sen. Om du ser det hunden gör bra och inte det dåliga bygger du upp hunden så den får gott självförtroende. Det ger mycket tillbaka, anser Lisa. 

Kummin får även träna mycket nosarbete. 

– Det är så tillfredställande för hunden. Att bara syssla med tricks eller lydnadsträning blir lite "halvt" tycker jag. Därför måste man få in "skogsarbetet, för hundens skull. 

Uppladdning

Under veckan har Lisa och Kummin laddat upp för framträdandet och hon försöker hålla samma plan som inför en tävling. 

– Vi har vilat, punkttränat i hotellkorridoren och gått promenader. Inför framträdandet ska Kummin vara hungrig och utvilad. 

Lisa medger att miljön är den största svårigheten, men hon känner sig inte särskilt nervös. Hon trodde att det skulle kännas värre. 

–  Jag måste hålla mig på rätt nivå eftersom det inte går att "balla ur" när man jobbar med djur. Kummin är så charmig så bara hon står där och är glad så blir det bra, säger Lisa och skrattar.

Precis innan Lisa och Kummin går in på scen gör de en ritual. 

– I mitt förra nummer kastade jag mikrofonen som hon hämtar och så går vi in på scenen. Även i detta nummer så har jag en sådan "kom igen nu kör vi"-grej som jag gör. Det viktiga är att man gör samma sak varje gång så hunden är med.


Till Alexander Bards förtjusning spelade Kummin synth i sitt första nummer. Läs om hur det gick till när Lisa lärde henne tricket. Texten finns på den prenumererade avdelningen.
Bild: TV4
Till Alexander Bards förtjusning spelade Kummin synth i sitt första nummer. Läs om hur det gick till när Lisa lärde henne tricket. Texten finns på den prenumererade avdelningen.

Sprida freestyle
– Jag hoppas att min medverkan kan göra sporten mer känd bland hundfolk. Jag tror det då jag har fått mycket respons från de som tittat.

På Crufts kommer Lisa köra sitt väl inrepeterade "soulman"-nummer med musik från The Blues Brothers. Den som vill se Lisa och Kummin live, och inte åker till Crufts, kan göra det den 13 april på Rocking Åmål i Åmål och på vårbalen den 27 april i Göteborgs hundarena. Efter dessa tävlingar kommer hon byta nummer och gör därför ett tävlingsuppehåll.

Den 1 mars 2019 klockan 20.00 avgörs Talangs första semifinal på TV4. Finalen sänds den 15 mars 2019. 

Lisa ger massor av tips till den som blivit inspirerad att börja med freestyle i denna artikel. Klicka HÄR för att komma till artikeln. Artikeln kan endast läsa av prenumeranter. 


Bild: Sara Flodin
Tidningen Hundetablissemanget har tidigare skrivit om Freestylesporten i andra artiklar. Lizette Olausson, som även hon tävlar på högsta nivå, tipsar Hundetablissemangets läsare i en artikel och podd-radio. Ta del av hennes tips genom att klicka på bilden.


Skriv utWebb-TV, Podd-radio:


Träna på annan klubb

Vad gäller om man vill träna på en hundklubb utan medlemsskap? Hundetablissemanget har funnit att det råder stora skillnader mellan klubbarna.

Läs mer
Facebook
Helgtips:

SM för agilityhundar

Anne Bucksch och Tervuren Nikita, \

Under veckoslutet avgörs SM i agilityhundar på  i Skåne. Tävlingarna livesänds via webben.

Läs mer
Nyheter:

Sverige Världsmästare


Michelle Holmlund och Peak, "Vallhunden Peak" från Sverige är världsmästare i lydnad 2019 och det svenska lydnadslandslaget tog hem VM-guldet. 

Läs mer
Nyheter:

Dömd för Goldenrån

Den person som låg bakom rånet på sex Golden reterivervalpar i Önnestad har nu dömts till fem års fängelse. Den 9e januari i år rånades Golden...

Läs mer
Poddradio:


Rånad på valpar

Den 9 januari rånades Eivor Nilsson på fem av sina valpar. I Hundetablissemangets radiopodd berättar hon om händelsen. Även kommisarie Tommy Börjesson & Hans Rosenberg på SKK uttalar sig om de stulna hundarna.

Läs mer
Nyheter:

DNA-prov gav träff

En av de stulna hundarna.

Ett DNA-prov bekräftar att en av valparna Polisen funnit kommer från den uppfödare som rånades i Önnestad den 9 januari.

Läs mer
Tipsruta
Nyheter:

Stulna valpar funna

Efter en stor polisinsats har polisen funnit några av Eivor Nilssons stulna hundar, enligt Kristianstadsbladet. 

Läs mer
Podd-radio:

Överlägsna segrare i SM


Hör Åsa Skog berättar om rallymästerskapet i Hundetablissemangets podd-radio. Hon blev årets vinnare av SM i rally. Tidningen har även talat med lydnadsvinnaren Sarah Karlsson.

Läs mer
Nyheter:


Starkt Blågul på SM

Kennel Blågul tog fem kvalplatser till rally-SM. Uppfödaren Hanna Nilsson hade själv kvalat in tre hundar och vann kvaltävlingen med full pott.

Läs mer
Webb-TV:


Färre BC på lydnads-SM

På SM för lydnadshundar är Border Collien den vanligaste rasen, men har i år tappat 11% jämfört med övriga raser. Den Australiensiska Kelpien är uppstickaren som stärkt sin position.

Läs mer
Nyheter, Poddradio:


Ledarhundens framtid

Internationella ledarhundsdagen uppmärksammas den sista onsdagen i april. Möt ledarhundsföraren Annika Östling i podd-inslaget där hon även kommenterar regeringens...

Läs mer
Reportage & Webb-TV:


Hundkramaren var rädd

Förut gick Mia Wallerud en omväg när hon såg en hund. Nu kallas hon för "hundkramaren" & vill hälsa på alla hundar hon möter.

Läs mer
Reportage:

Bota din hundfobi


Kattis Eriksson är legitimerad sjuksköterska och jobbar som terapeut på Kbt-verkstan. Hennes tips hjälper den som har hundfobi att komma över sin rädsla.

Läs mer
Nyheter:

SM i rally & lydnad 2019


I år avgörs 2019 års SM i lydnad och rallylydnad på Alléhallens idrottsplats i Hallsberg.

Läs mer
Recension:

Enkelt med hund


Cilla Danielsson är huvudperson i föreställningen "Det ska vara enkelt med hund"  Ingela Andersson har recenserat föreställningen som visas på olika ställen i landet. 

Läs mer
Nyhetsreportage:


Sveriges hopp på Crufts

Selma Mårtensson representerar Sverige på Crufts tävling i juniorhandling. Läs om Selma och ta del av hennes utställningstips.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:


En hundhall till klubben

Fagersta Brukshundklubb byggde 2012 en egen hundhall som bidragit till en stark ekonomi, ökat medlemsantal och framtidsplaner.


Ingemar Elfstöm & klubbens ordförande tipsar den klubb...

Läs mer
Guide:

Sveriges hundhallar listade


Antalet hundhallar ökar och numer ser många hundägare det som en självklarhet att träna sin hund i en behaglig miljö även under vintertid. Tidningen Hundetablissemanget har kartlagt Sveriges hundhallar.

Läs mer
Nyheter:


Talangfull hund på TV4

Lisa Browaldh och Schapendoestiken Kummin tävlar med ett freestylenummer på Talang i årets första semifinal.


Kummin har även blivit utsedd till 2018 års Freestylehund....

Läs mer
Nyheter:

Årets Brukshund utsedd

Svenska Brukshundklubben utser varje år den hund som under året tävlat sig till de sammanlagda högsta meriterna. Årets hund vann även förra året.

Läs mer
Webb-TV & Reportage:


Bäst på räddning

En räddningshund är utbildad att söka rätt på människor i rasmassor. Mia Lindbloms Putte är räddningshundarnas svenska mästare.

Läs mer
Panel:

Tidningens panel


Tidningen Hundetablissemanget presenterar här första medlemmen av tidningens panel. Ingela Andersson är först ut och en av tidningens recensenter av böcker. Första boken hon recenserat är "Bäst Var-Dag".

Läs mer
Nyheter:

Utbilda räddningshund

Den som vill ingå i den nationella räddningsstyrkan kan nu utbilda sin hund till räddningshund, men får vara beredd på mycket träning & hårda prov.

Efter en tid där Sverige varken haft nationella eller internationella räddningshundar finns nu chans att utbilda sin hund till nationell räddningshund.

Läs mer
Nyheter:

Inga slädhundar på SVT

Angelica Saur tog täten på combinedtävlingarnas masstart under SM-veckan 2017. Sedan trasslade det till sig. Se nedan, på Tidningen Hundetablissemangets Webb-TV-inslag, vad som hände under loppet. Angelica kommer även tävla på årets SM-vecka, men då i lina eftersom varken släde eller combinedtävlingar kommer avgöras då.

Under SM-veckan i Sundsvall kommer SVT:s sändningar sakna slädhundar. Samma helg tävlar nämligen Sveriges främsta ekipage på VM i Frankrike.

Läs mer
Nyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.


Årets Svenska Mästerskap i fårvallning...

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter:


Deklarera för hunden

Det börjar bli dax att lämna in Årets deklaration. Yngve Gripple på Skatteverket ger information till hundbranschen.


Texten har uppdaterats med nya siffror & information 12...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen


SM för agilityhundar


2019 års vinnare av SM i lydnad & rally


Vidare i lydnadsfinal


Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget