Onsdagen den 16 januari 2019 - klockan 21:59
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Träff med lydnadslandslaget


Sara Flodin 2017-05-20

Bild: Lydnadslandslagets privata bilder

Fyra veckor innan VM samlades lydnadslandslaget i Kil för att hitta den rätt känslan. Landslagsledaren Heidi Billkvam berättar vad som krävs av den som vill ingår i lydnadslandslaget och hur du kan göra för att bli upptäckt. Lyssna även på podden där Heidi bland annat berättar om vad talangtruppens betyder för lydnadslandslaget.

Heidi Billkvam är landslagsledare för lydnadslandslaget. Hennes uppgift är att sköta allt som har med landslaget att göra. Hon tar ut laget, arrangerar läger och samlingar, letar arrangörer till rankingtävlingar och ger stöd till den som har något problem. Det är också hon som har uppgiften att svetsa ihop deltagarna till ett team och berättar om vad de gör innan ett stort mästerskap.

– På denna samling ska vi verkligen ha feelgoodträning och teambildningslekar, så vi har kul. Vi ska ta lite kort och dela ut landslagskläderna. Vi kommer gå igenom det som händer på VM och alla ska även få en pratstund med mig, förklarar Heidi som inte sticker under stol med att de även kommer träna stenhårt.

SM innan
Alla deltagare i landslaget har även kvalat in till lydnads-SM som avgörs två veckor innan VM, den 3-4 juni 2017. 

– Det är väldigt tight, det är det. Det kan vara lite svårt att ladda om, men det är ju ett par veckor emellan. Jag ser det som att det är två separata tävlingar och att SM kan bli ett bra generalprov på hur hundarna ligger i form och kanske hinner förarna göra några små justeringar inför VM. Så jag tror de kommer klara det jättebra då de är hundar med massor av drift och orkar mycket. Förarna är motiverade och duktiga på mental träning så jag tror det kommer gå jättebra, säger Heidi. 

Oavsett vad som händer på lydnads SM kommer ingen av de som nu ingår i landslaget petas från att vara med på VM i Belgien. 

– När man jobbar med hundar, eller djur generellt, så kan det gå sämre en dag och en annan dag gå jättebra. Jag hoppas alla i landslaget kommer göra ett bra SM, men det är små marginaler och lätt att man får en nolla. Det är väligt liten marginal mellan succe och fiasko, påminner Heidi och tillägger att det är lättare att ha "tur" om man tränar mycket. Därför bör den som siktar på att komma till lydnadslandslaget träna mycket.

– Man måste även vara stark mentalt för det är större press att tävla i ett lag kontra att tävla på ett SM då du tävlar individuellt och då är ingen annan är beroende av ditt resultat. Den som kommer in i ett lag kan tänka "hjälp", när andra helt plötsligt påverkas av resultaten. Det kan vara lite jobbigt, men något man måste kunna hantera. 

Heidi förklarar att även hunden behöver vara mentalt stabil för att klara av att träna repetion efter repetion och klara av att resa. Det blir långa dagar och hundarna måste ligga i burar för att sedan vara tillräckligt starka för att gå ut och prestera bland ljud, folk och andra hundar. Det är något som de tävlande redan tränar sina hundar på och Heidi berättar att hon på träning brukar gå med mikrofon för att hundarna ska träna på att höra höga, plötsliga ljud från mikrofon. 

– De allra flesta har gjort grundbitarna, de ligger i botten, och nu gäller det bara att vi syr ihop säcken så vi kan gå in och ta det där "jäkla guldet", skrattar Heidi.  

Åhörarplatser
Tidigare kunde intresserade privatpersoner köpa in sig på åhörarplatser då lydnadslandslaget träffades, men några sådana finns inte på denna samling och inte heller på kommande landslagsläger. För tillfället är det oklart om det konceptet kommer tillbaka. 

– Jag kände efter mitt första år som landslagsledare då vi haft ett läger med åhörarplatser och ett utan att det blev väldigt många personer att förhålla sig till när vi hade med åhörare. Poängen med läger och samling är att vi ska knyta folk ihop för detta är ju en, normalt sett, individuell sport. När vi åker iväg är det viktigt att vi känner varandra och är trygga ihop och alla ska kunna träna på sina saker utan att folk, som man inte känner, är med. Annars blir det otryggt. Det är grunden till att jag gått över till mindre samlingar utan åhörare. Meningen med samlingarna är ju att vi ska få fram det bästa laget och det är deltagarna som ska stå i fokus.

Heidi lägger till att hon gärna sporrar andra att satsa på lydnaden och informerar den som är intresserad av att försöka att söka till talangtruppen i lydnad och att det även går att gå kurs för många av dem som ingår i lydnadslandslaget. 

Trots att det knappt är en månad till VM menar Heidi att det faktiskt går att "rädda" moment om något skulle strula i denna stund. 

– Ja, det gör det faktiskt. Jag hoppas att ingen har några stora problem, men flera gånger har jag varit med om att hundar har något litet problem som löser sig då man koncentrerar sig på det problemet. Det är hundar vi jobbar med och hundar lever i nuet så det är klart att det kan "fixas". Nu är det meningen att alla ska känna att de är bäst och det är klart att man kan känna att självförtroendet är lite skadat om något strular, men med små justeringar så kan man stå där med medaljen i handen. 

Rankingtävlingar
Fyra gånger per år sker rankingtävlingar som tillsammans med SM-resultat ligger till stor del ligger till grund för vilka som tas ut.

– En rankingtävling är ju egentligen inget annat än en helt vanlig tävling, men den följer internationella regler och bedömning. Det är ingen större skillnad förutom att här möts de bästa då många vill vara med och kämpa om rankingpoängen. På en rankningtävling får de tio bästa poäng. Den bästa får tolv poäng, nästa bästa nio, därefter åtta, sju, sex och så vidare. 

Heidi förklarar att det är ett sätt att komma in på den "guldkantade" listan och därmed bli sedd av henne. De tre första på denna lista plockar hon sällan bort, men de kan bli petade från landslaget om det skulle vara något speciellt som gör att hunden inte skulle passa på ett mästerskap. En annan inkörsport till lydnadslandslaget går via talangtruppen, men eftersom många söker dit och endast tolv kommer med trycker Heidi på att möjligheten med rankingtävlingar istället. 

– Att vara på rankinglistan är det första steget till att bli sedd av landslagsledningen och då kan det ju "rulla på". Så ut och vinn en rankingtävlingar om du vill bli sedd! Du måste inte gå via talangtruppen för att komma med i ett landslag, säger Heidi som försäkrar att hon håller på Sverige i lydnad även fast hon är bördig från Norge.

Att ta ett VM-guld är inte det lättaste bland alla duktiga nationer, med Sveriges brons lovar ändå gott. 

– Det blir tufft, det blir det, men de har en chans, men då måste allt klaffa. Jag som landslagsledare åker dit med en känsla av att "denna gången kommer vi ta guld", hoppas Heidi. 

Laget som representerar Sverige:

  • Anna Hilding & Busy Border Grym (border collie)
  • Emelie Wickström & Eye Dog Glen Keith (border collie)
  • Madelaine Eriksson & Seven (border collie)
  • Maria Brandel & Working Aadi (border collie)
  • Niina Svartberg & Tollarbos Uniqa Xuper As Gun (nova scotia duck tolling retriever)
  • Sarah Eriksson & My Nr One Exxi (border collie)

Reserver:

  • Louise Jonsson & For The Win Snipe (border collie)
  • Jennifer Nilsson & Seasymphony Hot Shot (golden retriever)Skriv utNyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Facebook
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Tipsruta
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget