Måndagen den 24 juni 2019 - klockan 14:14
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Träna hunden privat


Sara Flodin 2017-07-07

Bild: Sara Flodin 12600

Lotta gör tummen upp för Mizars fjärrdirigering. Mizar heter \
Bild: Sara Flodin 12601
Lotta gör tummen upp för Mizars fjärrdirigering. Mizar heter "Akinnaz Xcellent Mizar" i stamtavlan.

<span>När ekipaget kommit längre i sin utveckling blir det mer analyser och samtal på en privatlektion. Lotta och Susan diskuterar lösningar på Mizars apporteringsproblem.</span>
Bild: Sara Flodin 12603
När ekipaget kommit längre i sin utveckling blir det mer analyser och samtal på en privatlektion. Lotta och Susan diskuterar lösningar på Mizars apporteringsproblem.

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Lotta Linusson utbildade sig till instruktör 1989 och har levt på att vara hundtränare under tio år. Hon har kursverksamhet men även privatlektioner för cirka 20-30 olika tävlingsekipage och tycker att intresset för dessa ökat. Lotta har själv tävlat aktivt och en av hennes hundar, Hovawarten Spraka, "Chefka's Anytime Baby", var både Svensk och Finsk lydnadschampion. Spraka och Lotta har dessutom tävlat på SM 2009 och 2010. Hon har även tävlat tre SM med Hovawarten Tindra, "Gårdvarens II Innerligt Sinne". Mellan 2009 och 2015 var Lotta ledare för lydnadslandslaget och samtidigt ansvarig för talangtruppen och har även tillhört utskottet för prov och tävling. 

– Folk är mer inriktade på att få det de behöver. Det har väl blivit så i samhället i stort att man går till en specialist när man vill ha hjälp med något, tror Lotta och förklarar fördelen med att någon ser hunden utifrån.

Lotta gör tummen upp för Mizars fjärrdirigering. Mizar heter \
Bild: Sara Flodin 12601
Lotta gör tummen upp för Mizars fjärrdirigering. Mizar heter "Akinnaz Xcellent Mizar" i stamtavlan.

– När man tränar sin egen hund ser man bara vad hunden gör, men när jag tittar på ett ekipage ser jag hela ekipaget och hur de samarbetar, vilket är den stora skillnaden. Det kan man aldrig göra när man tränar själv. Det behöver inte vara hunden som gör fel. Det kan vara så att en förare gör något som utlöser ett felbeteende. Att föraren, till exempel, inte fullföljer en rörelse med axeln som gör att hunden sätter sig fel, konstaterar Lotta.

Perfektion
Denna dag träffar Lotta Susan Hanserkes. Hon har två hundar och tävlar lydnad i högsta klassen. Förutom att Susan tränar hemma åker hon till brukshundklubben i Vällingby cirka tre gånger per vecka och träffar Lotta ungefär en gång per månad. Även Susans dotter Lovisa är med för att ta privatlektion ihop med sin Pumi Alice. De brukar vara 2-3 personer som bokar Lotta tillsammans och de varvar med att träna sin hund en halvtimme i taget.

– Jag gillar perfektion och Lotta är bättre än brukshundklubben för hon är lite "petigare".  Första kursen gick jag för vanliga SBK-instruktörer. Det var bra i början. Annars hade jag nog inte kommit ut och tävlat över huvud taget, men när jag tränar med Lotta tittar hon bara på mig. I en grupp måste instruktören anpassa sig till alla. Det är också svårt för instruktören att veta hur "petig" den kan vara med olika personer som har olika målbild. En sådan grupp blir väldigt splittrad, tycker Susan.

– Susan är uppe i klass III, tidigare eliten, och då kan man vilja jobba igenom vissa delar och ta ett större grepp när det finns tid. På en kurs har hon kanske endast några minuter på sig, fyller Lotta i.

Susan förklarar att hon under dagens lektion behöver hjälp med ställandet efter rundningen av konen i nya klass III-momentet "sändande runt en kon, positioner, apportering och hopp över hinder".

– Mizar har inte så snabba ställanden och om jag ger kommandot då jag borde kommer han alldeles för nära mig. Då tar han apporten fel och missar hoppet, förklarar Susan och frågar Lotta om hon tycker det är bättre att stanna honom tidigare och ta det poängavdraget. 

– Vi börjar med att se vart det fungerar någonstans och om vi kan pusha den gränsen lite om det behövs. Annars är det bättre att ha ett snyggt ställande lite för tidigt än att ha en dåligt ställande lite för sent, svarar Lotta.

Mycket snack
Susan och Lotta går ut på en stor gräsplan. Den ligger en bit ifrån Haninge rackerthall i Jordbro industriområde och platsen är perfekt för den som vill träna hund. De börjar att prata en stund och de bestämmer sig för att se över apporteringsdirigeringen. Mellan apporteringarna diskuterar de momentet och eventuella förändringar. Lotta förklarar att ju längre en person kommit desto mindre praktisk träning och mer diskussioner innehåller träffarna. 


När ekipaget kommit längre i sin utveckling blir det mer analyser och samtal på en privatlektion.
Bild: Sara Flodin 12603
När ekipaget kommit längre i sin utveckling blir det mer analyser och samtal på en privatlektion.

Mizar har lite svårt att ta vänster apport och vill springa till mittenapporten. Lotta undrar om Susan vill förstärka gripandet eller att han springer emot henne, vilket avgör när hon ska säga sitt belöningsord. Susan bestämmer sig för att hon vill belöna då Mizar griper rätt apport och de konstaterar att det går jättebra när han är koncentrerad.

Mizar hämtar rätt apport lekande lätt och de problem som matte Susan haft verkar som bortblåsta.
Bild: Sara Flodin 12602
Mizar hämtar rätt apport lekande lätt och de problem som matte Susan haft verkar som bortblåsta.

Lotta placerar ut apporterna. En service som naturligtvis ingår för den som tränar privatlektion.
Bild: Sara Flodin 12604
Lotta placerar ut apporterna. En service som naturligtvis ingår för den som tränar privatlektion.

– Han slarvade jättemycket på rutan förut när han tyckte det var enkelt. Han trodde att han kunde utan att koncentrera sig. Vi gjorde det svårare genom att sätta in rutan mellan containrar eller bilar och ställde ut saker runtomkring, förklarar Lotta och fortsätter:

– Det är därför man först måste ta reda på om det är en kunskapsbrist eller en koncentrationsbrist. Är det en koncentrationsbrist gör man övningen svårare och när det är en kunskapsbrist gör man momentet lättare. Ofta är det så att hunden börjar slarva om det är för lätt, men man ska vara lite försiktig med detta om hunden är osäker. När jag, till exempel, lär hunden rutan så måste den kunna alla tekniska grejer, men jag lär även hunden vilket mått av koncentration den behöver ha för att momentet ska bli bra. Om hunden inte har det måttet av koncentration så blir det inte bra. Om hunden presterar bra, men jag känner att hunden inte har full koncentration, vilket även hunden känner, säger jag mitt felkommando. Jag vill att hunden ska veta när något är lite svårt och när den måste koncentrera sig.

Kontinuitet
Lotta tycker det ger ett värde då hon instruerar samma ekipage genom hundens olika åldrar och faser som löp, skendräktighet och andra perioder. 

– Absolut. Det som är så roligt när man får följa dem länge, och kanske från en tävlingsinriktad valpkurs, är att man vet bakgrunden och vart hunden befinner sig. Jag vet att Mizar är jättebra tränad men också att han har lite brister med sig från början i grundträningen. Jag vet vad hunden kan och när föraren vill göra det lättare kan jag säga ifrån och istället försvåra för hunden. En okänd hund vet jag inte hur den är grundtränad och om det finns någon substans i kunskapen. Jag vet inte heller vad som föraren provat innan och vad som har fungerat. Det är ju så med hundträning att ibland måste man köra på trygghetsvägen en stund och ibland måste vi utmana dem. Ibland är vi noggranna och ibland jobbar vi med attityden. Det är ju lättare att sätta dessa vägar om man känner hunden, bakgrunden och vad de kan och så är det är ju så kul att se när de blir bättre och bättre. Jag säger alltid till dem som börjar gå för mig att "du betalar mig för att jag ska titta på er och jag kommer tala om för dig allt som jag ser är bra, men också de svagheter jag ser. Sen är det upp till dig om vi ska göra något åt det." Det är alltid förarens beslut. Jag känner att jag lurar folk om jag inte talar om de brister jag ser. 

Susan berättar att Mizar är hennes första hund och att hon inte hade en susning om vad hon höll på med när hon tränade honom i början. Hon tror att det är en anledning till att han inte har samma grunder som Spejja. 

– Jag började träna honom när han var tre år och gjorde precis som han ville. När Spejja var liten gick vi valpkurs med henne hos Lotta. Då gick vi varje vecka, men när hunden är valp så händer det så mycket varje vecka. Nu händer det inte lika mycket och då hinner man träna emellan träffarna, säger Susan och lägger till att hon hade haft lite bekymmer i träningen innan denna träff. 

– Nu känns det jättebra! Jag var lite deprimerad över mina hundar häromdagen när det inte gick så bra, men nu gjorde han inga av de där tokigheterna som har gjorde då. Det är bra att Lotta påminner mig om hur det var för ett par månader eller år sedan. Det är så lätt att leva kvar i det som inte inte går bra. Det kanske gick bra för två veckor sedan, men det glömmer jag om det gått dåligt på senaste träningen. Då är det bra att Lotta påminner mig. 

Lotta menar att det är jättejobbigt för den som tränar hund att ha ett felbeteende som den inte får något grepp om och att det är mycket roligare att jobba med ett problem om man har en plan. Då blir man inte så frustrerad. Då är det bra att en erfaren person kan hjälpa en och se möjligheterna. Det är också väldigt sorgligt när ekipage hela tiden missförstår varandra. 

– Jag har tränat sådana personer som inte ens vet hur man tränar in ett "sitt" och sedan har de kommit upp till elit. Mycket beror på vilket mål personen har. Jag har inget problem med att ta nybörjare, men det är ingen ide att gå till en kvalificerad tränare om man sen inte är beredd att göra jobbet för tränaren gör ju inte jobbet. Jag har även folk som inte vill tävla men vill träna med sina hundar och lära dem saker. Då kan man lika gärna lära dem runda en kon, hoppa ett hinder eller hämta en apport. Sedan går endel ut på tävlingsbanan endå. 

När Susan och Mizar har tränat sin halvtimme är det dax för Lovisa och Alice att träna. De vill ha tips på hur de ska träna in fritt följ. Denna träning kan du som är medlem hos Tidningen Hundetablissemanget se film på via denna länk. (Avdelningen öppnar i slutet av året)


Med extern belöning hjälper Lotta Lovisa att träna Alice i fritt följ.
Bild: Sara Flodin 12605
Med extern belöning hjälper Lotta Lovisa att träna Alice i fritt följ.

Ärlig
När träningen är över undrar Susan hur Lotta hanterar de som inte är justa åt sin hund. 

– Det säger jag faktiskt till dem. Oftast är de det av okunskap, inte för att de är "dumma". Då går det lätt att förklarar att det där är orättvist, så kan du inte göra på grund av att hunden inte förstår eller vad det nu kan vara. Många har ju problem med sina hundar när de inte har kunskap. Då gäller det att förklara att det finns sätt att kommunicera vad som är rätt och vad som är fel och inte hamnar i det här gamla: "hunden gör fel - slå den!" Det blir inte rätt för det. Jag vill att hunden ska förstå och man ska inte lura den, det tycker jag är jätteviktigt. Vi ska ha ett klart och tydligt språk. Om jag säger det här ordet ska det utlösa den här handlingen, då har du chans på den här belöningen. Om jag säger ett visst ord ska hunden veta vad som förväntas av den och vad som händer om den inte gör det, att den blir av med belöningen. Eller så kommer en konsekvens. Om jag säger "tokigt" till min hund vet den att det den gjorde inte var rätt och hunden får prova att göra något annat. Jag behöver inte skrika till min hund för det. Hundar gör inte fel för att jävlas utan antingen har den missförstått eller för att jag lagt för lite värde i det så det inte finns någon vits för hunden att göra det. Det är upp till mig att analysera varför det inte blir rätt.

Susan <span>Hanserkes dotter Lovisa tränar Pumitjejen Alice. Alice heter egentligen Akinnaz X-Ray Alice.</span>
Bild: Sara Flodin 12606
Susan Hanserkes dotter Lovisa tränar Pumitjejen Alice. Alice heter egentligen Akinnaz X-Ray Alice.

Lotta tipsar den som vill träna privat att boka in en timme hos olika instruktörer och på så sätt hitta någon passande att ta privatlektion för, men inte stirra sig blind på priset. Hon tycker man måste känna efter hur mycket man litar på den personen och även fast man inte ser några framsteg direkt så kan man tro att de finns bakom hörnet. En bra tränare måste också kunna se om en övning inte fungerar. Det finns ju inte bara en övning som leder till samma mål, det finns hur många som helst. 

– Oftast sprider sig ett rykte om att någon är bra, men man vet ju aldrig om personkemin stämmer och att det passar ens hund. Det finns ju många olika sätt att träna hund. Oftast är inget sätt "rätt" eller "fel", men man har kanske olika ingång som instruktör. Hur man säger saker och hur man lägger upp träningen. Googla på nätet och se vad folk skriver om personen, tipsar Lotta. 

Susan förklarar att hon är glad och nöjd efter dagens privatkurs. Hon förklarar att det passar utmärkt för henne att gå på privatträning för hon ska kunna få ihop allt i vardagen med familjen. Något ytterligare datum är ännu inte inbokat, men efter semestern skall hela höstens träffar planeras in.

Lovisa Hanserkes tillsammans med Alice.
Bild: Sara Flodin 12607
Lovisa Hanserkes tillsammans med Alice.

På Tidningen Hundetablissemangets låsta sida för medlemmar kan du se ett filmklipp om hur Lotta jobbar med extern belöning för att träna in fritt följ. Där berättar Lotta hur hon går tillväga och du kan även se en film som visar själva träningen. 

Skriv utPodd-radio:

Överlägsna segrare i SM


Hör Åsa Skog berättar om rallymästerskapet i Hundetablissemangets podd-radio. Hon blev årets vinnare av SM i rally. Tidningen har även talat med lydnadsvinnaren Sarah Karlsson.

Läs mer
Facebook
Nyheter:


Starkt Blågul på SM

Kennel Blågul tog fem kvalplatser till rally-SM. Uppfödaren Hanna Nilsson hade själv kvalat in tre hundar och vann kvaltävlingen med full pott.

Läs mer
Webb-TV:


Färre BC på lydnads-SM

På SM för lydnadshundar är Border Collien den vanligaste rasen, men har i år tappat 11% jämfört med övriga raser. Den Australiensiska Kelpien är uppstickaren som stärkt sin position.

Läs mer
Nyheter, Poddradio:


Ledarhundens framtid

Internationella ledarhundsdagen uppmärksammas den sista onsdagen i april. Möt ledarhundsföraren Annika Östling i podd-inslaget där hon även kommenterar regeringens...

Läs mer
Reportage & Webb-TV:


Hundkramaren var rädd

Förut gick Mia Wallerud en omväg när hon såg en hund. Nu kallas hon för "hundkramaren" & vill hälsa på alla hundar hon möter.

Läs mer
Reportage:

Bota din hundfobi


Kattis Eriksson är legitimerad sjuksköterska och jobbar som terapeut på Kbt-verkstan. Hennes tips hjälper den som har hundfobi att komma över sin rädsla.

Läs mer
Tipsruta
Nyheter:

SM i rally & lydnad 2019


I år avgörs 2019 års SM i lydnad och rallylydnad på Alléhallens idrottsplats i Hallsberg.

Läs mer
Recension:

Enkelt med hund


Cilla Danielsson är huvudperson i föreställningen "Det ska vara enkelt med hund"  Ingela Andersson har recenserat föreställningen som visas på olika ställen i landet. 

Läs mer
Nyhetsreportage:


Sveriges hopp på Crufts

Selma Mårtensson representerar Sverige på Crufts tävling i juniorhandling. Läs om Selma och ta del av hennes utställningstips.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:


En hundhall till klubben

Fagersta Brukshundklubb byggde 2012 en egen hundhall som bidragit till en stark ekonomi, ökat medlemsantal och framtidsplaner.


Ingemar Elfstöm & klubbens ordförande tipsar den klubb...

Läs mer
Guide:

Sveriges hundhallar listade


Antalet hundhallar ökar och numer ser många hundägare det som en självklarhet att träna sin hund i en behaglig miljö även under vintertid. Tidningen Hundetablissemanget har kartlagt Sveriges hundhallar.

Läs mer
Nyheter:


Talangfull hund på TV4

Lisa Browaldh och Schapendoestiken Kummin tävlar med ett freestylenummer på Talang i årets första semifinal.


Kummin har även blivit utsedd till 2018 års Freestylehund....

Läs mer
Nyheter:

Årets Brukshund utsedd

Svenska Brukshundklubben utser varje år den hund som under året tävlat sig till de sammanlagda högsta meriterna. Årets hund vann även förra året.

Läs mer
Nyheter:

DNA-prov gav träff

En av de stulna hundarna.

Ett DNA-prov bekräftar att en av valparna Polisen funnit kommer från den uppfödare som rånades i Önnestad den 9 januari.

Läs mer
Poddradio:


Rånad på valpar

Den 9 januari rånades Eivor Nilsson på fem av sina valpar. I Hundetablissemangets radiopodd berättar hon om händelsen. Även kommisarie Tommy Börjesson & Hans Rosenberg på SKK uttalar sig om de stulna hundarna.

Läs mer
Nyheter:

Stulna valpar funna

Efter en stor polisinsats har polisen funnit några av Eivor Nilssons stulna hundar, enligt Kristianstadsbladet. 

Läs mer
Webb-TV & Reportage:


Bäst på räddning

En räddningshund är utbildad att söka rätt på människor i rasmassor. Mia Lindbloms Putte är räddningshundarnas svenska mästare.

Läs mer
Panel:

Tidningens panel


Tidningen Hundetablissemanget presenterar här första medlemmen av tidningens panel. Ingela Andersson är först ut och en av tidningens recensenter av böcker. Första boken hon recenserat är "Bäst Var-Dag".

Läs mer
Nyheter:

Utbilda räddningshund

Den som vill ingå i den nationella räddningsstyrkan kan nu utbilda sin hund till räddningshund, men får vara beredd på mycket träning & hårda prov.

Efter en tid där Sverige varken haft nationella eller internationella räddningshundar finns nu chans att utbilda sin hund till nationell räddningshund.

Läs mer
Nyheter:

Inga slädhundar på SVT

Angelica Saur tog täten på combinedtävlingarnas masstart under SM-veckan 2017. Sedan trasslade det till sig. Se nedan, på Tidningen Hundetablissemangets Webb-TV-inslag, vad som hände under loppet. Angelica kommer även tävla på årets SM-vecka, men då i lina eftersom varken släde eller combinedtävlingar kommer avgöras då.

Under SM-veckan i Sundsvall kommer SVT:s sändningar sakna slädhundar. Samma helg tävlar nämligen Sveriges främsta ekipage på VM i Frankrike.

Läs mer
Nyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.


Årets Svenska Mästerskap i fårvallning...

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter:


Deklarera för hunden

Det börjar bli dax att lämna in Årets deklaration. Yngve Gripple på Skatteverket ger information till hundbranschen.


Texten har uppdaterats med nya siffror & information 12...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen

2019 års vinnare av SM i lydnad & rally


Vidare i lydnadsfinal


Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget