Tisdagen den 16 januari 2018 - klockan 14:12
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Vad är det svåraste med hundträning?


Sara Flodin 2018-01-05


Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Samma personer fick även svara på vilken insikt som gett dem mest när det gäller hundträning. Det svaret går att läsa för alla prenumeranter: KLICKA HÄR!

Lotta Nilsdotter är hundpsykolog samt ägare av Lerkulans Hundcenter och jobbar bland annat med <span>besiktningshund för viltskadecenter.</span>
Bild: Sara Flodin
Lotta Nilsdotter är hundpsykolog samt ägare av Lerkulans Hundcenter och jobbar bland annat med besiktningshund för viltskadecenter.

 Lotta Nilsdotter:

"En fråga som inte är så enkel att svara på. Jag har funderat och kommit fram till att det måste bli ett personligt svar gällande mig som hundtränare med mina hundar. Jag tycker att en av de svåraste sakerna är att följa min stegringsplan, oavsett vad jag tränar, och se att vi landat i alla steg. Inte vara för länge på ett steg och heller inte gå vidare innan hunden är klar för nästa steg. Att vara klar innebär för mig både rent tekniska bitar, tex. en liten detalj i en markering eller en del av greppandet av apporten, men det är också den känslomässiga delen, att jag ser att hunden är med på vad vi gör och har för uppgiften vad jag kan tolka, en bra känsla.

Varför ser jag det som viktigt då? Jo sitter inte det tekniska så kommer det alltid att vara en belastning för progression. Det blir som att bygga någonting med en dålig grund, till slut även om jag försökt kompensera bygget längre upp med olika fiffiga tekniker och material så kommer det att falla. Likaså med känslan, är den inte bra så är det lätt att få in frustration i uppgiften och frustration har en tendens att bli större och gör prestationen sämre. 

Det här är en del jag tycker är viktigt med hundträning, men sen finns ju massor med andra saker jag skulle kunna nörda loss i."


Bild: Sara Flodin 13651
Frida Binette tävlar och dömer freestyle. Hon har bland annat varit med och vunnit lagsilver på EM och guld på NM i freestyle. 2015 vann hon SM och 2010 MN i sporten. Den som vill höra Frida berätta om freestyle och HTM kan klicka på bilden. 

 Frida Binette:
"När jag utbildar och tränar min hund lär jag känna den ännu mer på djupet. Med det får jag också insikt i vilken typ av träningsmetod och belöning som passar bäst just för den hunden och som med det ger den bästa framgången. Det kan skilja sig åt i olika sammanhang. Det är något jag upptäcker med resans gång, svårt att veta i början och många gånger sätter starten djupa spår i träningen."

<span>Eva Bodfält är hundpsykolog, föreläsare och författare. </span>
Bild: Pressbild
Eva Bodfält är hundpsykolog, föreläsare och författare. 

Eva Bodfält:
"Det svåra är att veta på vilken nivå man möter hundägaren. Ofta vill de något som kanske inte överensstämmer med vad jag ser. Medan jag upplever att hundägaren behöver utveckla ett bättre belöningsystem alternativt träna grundfärdigheter som saknas vill hen hellre få snabba lösningar på ett problem. En tennisspelare nöter sin backhand, en musiker spelar sina skalor, en hundtränare måste träna grundfärdigheter. annars uteblir resultaten."

Niina & Kenth Svartberg:
"Det var en svår fråga! Just ordet svårt ställer till det. Får vi byta ord så finns det många utmaningar i hundträning, och oftast är det det som är mest spännande. En av de tydligaste är att förstå hunden som individ. Vilka egenskaper den har, hur lätt den har för olika beteenden och känslor. Hur den tänker och lär sig. Sådana frågor följer en hela vägen under hundens träning. Träffar man inte rätt i sin träning blir ofta resultatet därefter, så det gäller att jobba på att försöka förstå sin hund. Hitta rätt i belöningarna, hur man ska lägga upp träningen, hur länge och ofta man ska träna och hur snabbt man kan och bör gå fram är exempel på sådant vi försöker hitta rätt i. 


Bild: Sara Flodin
Kenth och Niina Svartberg är instruktörer/coacher och driver kursverksamhet. Både Kenth och Nina har bland annat tävlat för lydnadlandslaget med flera hundar, men också bruks, agility (Kenth), Heelwork to Music (Niina) och vallning (Kenth). Kenth är etolog och forskar i hundens beteende medan Niina har djuplodat i mental träning och tävlingspyskologi.  
De är författare till ett flertal hundböcker. Den som vill läsa mer om Kenth kan klicka på bilden. 


En extra utmaning är att hunden brukar förändras med åren. Det beror på att den mognar men också på att det man jobbar på ger resultat. Det gör att den lugna, lite svårbelönade hunden efter något års kampanjande kan bli alltför het om man inte ser upp. Eller tvärtom, att hunden som man sett som en hetsporre börjar lugna sig och kanske behöver mer peppande träning.

Git Jering är författare, instruktör samt ägare av Alfa Hundcenter. Hon har deltagit i 7 SM med 4 olika hundar och vunnit SM i sök. Erövrat titlar som årets sök- & brukshund. Git förklarar att hon brinner för att kunna läsa och förstå samspelet mellan hund och människa.
Bild: Patrik Bergenstav
Git Jering är författare, instruktör samt ägare av Alfa Hundcenter. Hon har deltagit i 7 SM med 4 olika hundar och vunnit SM i sök. Erövrat titlar som årets sök- & brukshund. Git förklarar att hon brinner för att kunna läsa och förstå samspelet mellan hund och människa.

En annan stor utmaning är att hänga med i hundens utveckling. Vi är vanedjur, och det är lätt att träna vidare på det som hunden redan kan, och inte gå vidare och jobba på nästa steg. Hundträning är ju lite som att göra en resa. Från att träna små delar med många repetitioner och belöningstillfällen till där hunden förhoppningsvis kan sina uppgifter i långa kedjor och i rätt störande situationer. I alla fall är det så man vill att det ska vara ☺ Men, som sagt, det gäller att anpassa träningen så att man hjälper sin hund på den resan. Att inte fastna i vanor och hela tiden uppdatera sig om var krutet behöver läggas är de allmänna råden."

Git Jering:
"Att hitta specifika bra och hållbara lösningar för varje individ. Det kräver fingertoppskänsla, lång erfarenhet, kunskapstörst och ödmjukhet."

<span>Cilla Danielsson är hundinstruktör, -psykolog, coach samt grundare & ägare av Hundens Hus.</span>
Bild: Privat
Cilla Danielsson är hundinstruktör, -psykolog, coach samt grundare & ägare av Hundens Hus.

Cilla Danielsson:
"Att ge mig själv tiden…"

Staffan har tillsammans med sin Border Collie Quintus deltagit på sju raka SM i sök. De har även deltagit på 2 NM med en 3e plats som bäst samt vinst i lagtävlingen i sök. De har lyckats ta ett 40-tal cert & Quintus har blivit årets sökhund.
Bild: Sara Flodin
Staffan har tillsammans med sin Border Collie Quintus deltagit på sju raka SM i sök. De har även deltagit på 2 NM med en 3e plats som bäst samt vinst i lagtävlingen i sök. De har lyckats ta ett 40-tal cert & Quintus har blivit årets sökhund.

Staffan Ståhl:
"Det svåraste är att behålla sitt lugn och inte tappa humöret (bättre att skratta åt missförstånden). Samt att inte stegra snabbare än att hunden hänger med."

Bild: Sara Flodin
Maria Brandel har vunnit SM i lydnad tre år i rad, ingår i lydnadslandslaget och jobbar som hundinstruktör. Maria har även deltagit på Bruks SM och vunnit VM i räddning. Den som vill läsa mer om Maria kan klicka på bilden.

Maria Brandel:
"Att det handlar så mycket om individer och att kunna anpassa sig och hitta rätt vägar fram med respektive hund. De erfarenheter man har från tidigare hundar både hjälper och stjälper av just den anledningen."

Memea Mohlin är hundägarcoach, hundpsykolog och författare till ett flertal hundböcker.
Bild: Pressbild
Memea Mohlin är hundägarcoach, hundpsykolog och författare till ett flertal hundböcker.

Memea Mohlin: 
"Eftersom jag har haft hundträning som mitt yrke i 30 år tycker jag inte att det är något särskilt som är extra svårt är lära hundar. Det handlar mest om att få till många träningstillfällen så hunden förstår vad det är jag önskar av den. Många situationer kan man lätt arrangera själv, men när omgivningens hjälp behövs för att få till träningen kan det bli svårare att få till önskvärd frekvens."

Skriv utReportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Siccaro, Work in team
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Facebook
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
75 % rabatt
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Nyheter, webb-TV


Inte bara vackra Pudlar

På Pudelnationalen har Pudlar ställts ut, men även tävlat i lydnad, agility och rally. Utställningsdomaren Bruno Nodalli från Italien konstaterade att Pudlarna höll hög kvalité.

Läs mer
Podd-radio

Mediumvinnaren om agilityvinsten


Lyssna på Alice Abramsson som vann mediumklassen med mellanpudeln Svea. Hon håller med om att de nya SM-reglerna var till hennes fördel.

Läs mer
Nyheter


VM-vinnare knep guldet

En av helgens vinnare blev Emma Svensson och hennes Malinois Magi som tog hem segern i högsta klassen på lördagens mondioringtävling.

Läs mer
Nyheter

Årets Pudelnational


Mellan onsdag och torsdag pågår Pudelnationalen. Då tävlar 220 hundar om att bli Sveriges vackraste pudel 2017. Dessutom koras årets pudel i olika dicipliner.

Läs mer
Reportage


Flydde stan till lugnet

Isabelles hundar var stressade i Stockholm. Därför flyttade hon och hennes pojkvän med hundarna till Skinnskatteberg. Nu är alla mer harmoniska.

Läs mer

Resultat från VM

Finland vann i år VM i lydnad som avgjordes i Belgien i helgen. Sveriges lydnadslandslags prestationer räckte till en sjunde plats för laget.

Läs mer
Nyheter

Agilityns mästerskap

I helgen har SM i agility avgjorts och här kan du läsa vilka som hamnade på prispallen individuellt och vilka lag som tog hem guld-medaljerna.

Läs mer
Helgtips!

Mondioring till Sverige

Denna helg kör Enköpings brukshundklubb Sveriges första Mondioringtävling. Tävlingsformen innehåller skyddsmoment, lydnad och hopp, men nästan allt kan hända.

Läs mer
Nyheter

Skotsk Terrier vinnare


Den Skotska Terriern från Ryssland blev utnämnd till Nordisk Vinnare på MyDog.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget