Onsdagen den 16 januari 2019 - klockan 22:21
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Vanlig hund som älskas


Sara Flodin 2018-12-09

Bild: Sara Flodin

<span>Peter Söderbergs bruna Labradorer Siv, \
Bild: Sara Flodin
Peter Söderbergs bruna Labradorer Siv, "Colas Siv" och dottern Ester, "Colas Ester" tillsammans med Therese Girenstams svarta Leija, "Colas Leila" i vimlet utanför rasmontern på Stockholm hundmässa.

Mia Dahlgren och Victoria Lindgart myser med Peter Söderbergs hund Siv, \
Bild: Sara Flodin
Mia Dahlgren och Victoria Lindgart myser med Peter Söderbergs hund Siv, "Colas Siv", som gärna delar ut pussar.

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Under Stockholm Hundmässa visas runt 170 raser upp på det traditionella rasklubbstorget. Utanför Labradorklubbens monter är trängseln stor. Många vill klappa någon av hundarna som representerar rasen och som generöst pussar beundrarna.

Mia Dahlgren och Victoria Lindgart sitter på huk intill montern och myser med hundarna. 

– Jag kommer nog skaffa en Labrador längre fram, säger Mia och lägger till att hon gillar storleken och rasens "will to please".

Peter Söderberg
Peter Söderberg

Vid montern står även Peter Söderberg. Han berättar att han har fött upp 235 labradorer och suttit som ordförande i Labradorklubben, östra under 21 år. Peter är även viltspårdomare och har tidigare haft en plats i eftersökskommitén. Han tycker att Labradoren är en bra familjehund som är alloround med "will to please". Att hundrasen vill jobba och att den är trogen sin förare. 

– Jag går både på utställning och jaktprov, viltspår och jagar praktiskt med mina Labradorer. De har allt, konstaterar Peter som håller med om att det är en "snäll" ras, men tillägger:

– Man ska veta att de behöver stimulans och använda huvudet. Annars kan de bli väldigt jobbiga.

Peter håller med om att en Labrador är miljöstabil och att de kan fokusera på sitt arbete. Han påpekar även att de ofta är skottfasta.

Peter Söderbergs bruna Labradorer Siv, \
Bild: Sara Flodin
Peter Söderbergs bruna Labradorer Siv, "Colas Siv" och dottern Ester, "Colas Ester" tillsammans med Therese Girenstams svarta Leija, "Colas Leila" i vimlet utanför rasmontern på Stockholm hundmässa.

Peter ser Labradorens intresse för mat som en fördel, men att det även kan vara en nackdel då den lätt kan bli tjock. 

– Du har möjlighet att träna hunden med godis som belöning, vilket gör den lätt att motivera, men det är jobbigt att de alltid är hungriga, erkänner Peter. 

Delad ras
För ungefär tio år sedan var utställningschampionatet koppat till arbetsmeriter, vilket togs bort. Detta har påverkat rasen i två olika riktningar. Man talar nu om "jakt-" eller "utställningslabradorer". Peter uppskattade det tidigare upplägget, men tror inte att det går att vrida tillbaka klockan.

– Det har nu gått så långt att det tyvärr är två skilda raser, säger Peter.

Peter berättar hälften av de Labradorer som föds är av utställningstyp och hälften av jakthundsmodell. Han menar även att den senare är mer känslig än de som avlats för att gå på utställning. 

– Skickar du ut dem i arbete så springer de 30-40 meter och vänder sig sedan om och tittar på husse eller matte, de är lite mer osäkra. Nackdelen med de andra är att de kan vara alltför självständiga. De tycker att de kan fixa allt utan husse eller matte. De är en trygg hund eftersom de kan bäst själv, men det kan vara jobbigt att träna en alltför självständig hund, tycker Peter som dock ser fördelar med en självständig hund i spårarbetet då denna sällan släpper spåret.

Innan köpet
I rasmontern finns även Katarina Ramberg som är före detta ordförande i Labradorägarnas rasklubb. Hon påtalar att det är mycket viktigt att labradorägaren har gott om tid. 

– Det är viktigt är att man tänker sig för innan man skaffar sig en labrador. Du kan inte lämna en labrador ensam så speciellt länge, det är ett flockdjur.

Katarina säger att hon personligen uppskattar Labradorens anlag för apportering och att dessa egenskaper inte får avlas bort. Det är anledningen till att hon gärna ser att Labradorägaren är insatt i denna aktivitet.

– Det är viktigt att inte straffa den Labrador som kommer bärandes på dina finaste skor eftersom den är avlad för att bära, säger Katarina och lägger till att:

– Den gillar att arbeta och är en apporterande fågelhund, men dess mångsidighet har gjort den användbar till så mycket mer. Du kan till exempel gå på lydnad, rallylydnad eller nose work, men det är a och o att aktivera sin hund, annars får du problem. 

Under 2017 stärkte Labradoren sin populäritet då det gjordes 2 654 nyregistreringar i Svenska Kennelklubben, vilket är 5,3% fler än 2016. (siffror från SKK.se).

Skriv utNyheter

Årets populäraste artiklar


Dessa artiklar & inslag är de som intresserat Tidningen Hundetablissemangets läsare mest & fått flest klick under året.

Läs mer
Facebook
Nyhetsreportage:


Lyx med lugn på nyår

Många är beredda att betala tusentals kronor för att få en lugn nyårsnatt ihop med sin hund. Denna helg har 320 hundar bott med sina ägare i Clarion Hotell på Arlanda.

Läs mer
Podd-radio:

Tycho offer för smällare

Tycho skrämdes på nyårsnatten, flydde i panik och hittades död i ett stenrös tre dygn senare.

Under nyårshelgen har många hundar skrämts av fyrverkerier, vissa har rymt och för Tycho ledde smällarna till hans död.

Läs mer

Flest registrerade Labbar


Labrador Retriever stärker sitt grepp med flest nyregistreringar hos Svenska Kennelklubben. På 10-i-topp-listan försvinner Fransk Bulldog & ersätts med Dansk-Svensk gårdshund.

Läs mer
Nyheter:

BIS från Japan & Hjo

<span>Anne Tove Strande var gruppdomare av terriers under Nordic Dog show.</span>

På MyDOG har dubbla utställningar avgjorts & två BIS-vinnare korats. De vackraste av närmare 9000 hundar var båda terriers. Texten har uppdaterats!

Läs mer
Nyheter

Guld till Sverige i lydnad

Svenska landslaget tog hem guldet i de nordiska mästerskapen i Lydnad som i år avgjordes i Värnamo.

Läs mer
Tipsruta
Reportage


Vanlig hund som älskas

Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras. På Stockholm Hundmässa förklarar några dedikerade varför de gillar rasen.

Läs mer
Reportage & Webb-TV:

Diplomathund till hjälp

<span>Kicki Fellstenius med sina arbetskamrater Oskar och Tage. Oskar är en sjuårig Engelsk Setter och </span>Tage en tre år gammal Beagle. 

Diplomathunden är utbildad för att hjälpa hundar som gör utfall eller är socialt osäkra mot andra hundar. Läs om diplomathunden & vilka hundar som passar att bli detta.

Läs mer
Nyheter & Podd-Radio

Exklusiv tävling på slott


De första Nose Work-tävlingarna i klass 3 har nu kommit ut i SNWKs kalender. Den första avgörs i september & på Vadstena slott arrangeras en exklusiv tävling för ett fåtal.

Läs mer
Webb-TV:


Pulin Zala vackrast

Det blev slutligen Pulihannen Zala som i år tog hem BIS-titeln på Stockhlm Hundmässa. Se en intervju med Zalas matte på Hundetablissemangets Webb-TV.

Läs mer
Nyheter:

Söndagens BIG-vinnare


Innan söndagens BIS-final på Stockholm Hundmässa avgjordes de återstående fem gruppernas BIG-final. Se resultatet här!

Läs mer
Nyheter:

Snyggast i Stockholm


Stockholm Hundmässa pågår & under dagen har utställningarnas domare gallrat fram hälften av de hundar som skall delta på söndagens final.

Läs mer
Helgtips!

NM i lydnad i Sverige

Under helgen avgörs Nordiska Mästerskapen i Lydnad i Värnamo hundarena. 

Läs mer
Helgtips!


Fårvallning i Skåne

Under helgen vallas får på Ekholmens gård i Skåne då Svenska Mästerskapen i fårvallning avgörs.

Läs mer
Biopremiär

Kvinna med luktsinne


I filmen Gräns, med biopremiär på fredag, har filmens huvudrollsinnehavare Tina ett utvecklat luktsinne som underlättar hennes jobb som tulltjänsteman.

Läs mer
Nyheter


Deklarera för hunden

Årets deklaration bör vara inlämnad, men har du bokfört och deklarerat din kennel- eller hundverksamhet rätt? Yngve Gripple på Skatteverket...

Läs mer
Nyheter

Försvarsministern till Gävle BK


I dag besöker Peter Hultqvist Gävle Brukshundklubb för att ta reda på mer om försvarsmaktshundar.

Läs mer
Helgtips!

Jakthundens dag

Drevern används bland annat vid rådjursjakt.

På söndag, den 22 april, firas återigen Jakthundens Dag i Varberg. Förra året drog arrangemanget in drygt
89 000 kronor kronor till välgörenhet.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


SM för skolans hundar

Den 18 april avgörs skolhunds SM. Där tävlar de som har hund som tillvalsämne på gymnasiet. Möt Lilly Röök Sahlin som ingår i ett av lagen.

Läs mer
Podd-Radio

Intervju med årets brukshundsförare


Kristina Fornsteds Micc är utsedd till Årets Brukshund och årets spårhund. Förutom bruksspår tävlar paret i lydnad och sök.

Läs mer
Reportage


Vad är det svåraste med hundträning?

Ett flertal av Sveriges mest kända hundtränare har svarat på frågan vad som är svårast med att träna hund. Läs deras svar här!

Läs mer
Nyheter

Håll hunden från isen


Ett flertal hundar har denna vinter gått genom isen och några har även drunknat. Vid milt väder kan bärande isar bli svaga på någon timme.

Läs mer
Helgtips!

Dragtider på SVT


Draghundarna har tävlat på SM-veckan, vintertid, sedan 2013 och många uppskattar sporten som visas live på SVT-play. Här finner du sändningstiderna som gäller.

Läs mer
Nyheter!


Tidningen blir ett!

Den 1 april 2017 startade Tidningen Hundetablissemanget på webben & i dag firar tidningen ett år! 

Läs mer
Nyheter

Lös hund kan avlivas

Den som har kursverksamhet kan söka tillstånd att ha lös hund i skog & mark även mellan 1 mars och 20 augusti.

Från och med 1 mars till 20 augusti får inte hundar springa lösa i skog och mark, men den som har kursverksamhet med lösa hundar kan beviljas dispens från lagen.

Läs mer
Nyheter

Bli domare i Nose Work


Nu finns en ny chans för den som vill bli tävlingsdomare i Nose Work att gå en utbildning.

Läs mer
Webb-TV


Drag-Mästerskap på SVT

Under mars avgörs VM för polarhundar i Sveg och i slutet av månaden sänds tävlingar med draghundar på SVTs sändningar från SM-veckan. Möt Pär & Annika Jansson som kvalat in till de båda tävlingarna.

Läs mer
Reportage, Webb-TV
<span> </span>
 

Mästare på vallning

Barbro Klingborg blev i år Svensk Mästare i fårvallning. Tidningen Hundetablissemanget har gjort ett besök på hennes gård i Närke.

Läs mer
Nyheter, Podd-Radio

Rusning till hundrum


De som vill bo på Arlanda för att skydda sin hund från fyrverkerier under nyår bör vara på hugget under Alla Hjärtans dag.

Läs mer
Podd & Webb-TV

Hemsk natt anmäls


Nyårsnatten firas av vissa, men Johannes Persson i Varberg tänker polisanmäla kommunen för brott mot djuskyddslagen.

Läs mer
Helgtips

Hundfest i fyra dagar

Carina Berglund är ordförande i Miniature American Shepherdklubben och matte till Cola, \

Under fyra dagar arrangeras MyDog med nordisk och internationell hundutställning. Ett par raser ställs för första gången i Sverige denna helg.

Läs mer
Webb-TV & Enkät


God Jul alla tomtehundar!

I Arboga finns ett gäng som promenerar varje lördag oavsett högtid. På julafton ses de även i Köping.

Läs mer
Reportage


Sund hund på utställning

Svenska Rashundutställningsklubben, SRUK, är en förening sprungen ur SHK och målet för klubben är att premiera den sunda utstä...

Läs mer
Helgtips!


SM i barmark

Den 20-22 oktober pågår SM i barmark på Lugnet i Falun. Tävlingarna inleds vid lunch och först ut i banan är de som tävlar med hundspann.

 

Läs mer
Reportage


En till Svensk hundklubb

Få känner till Svenska Hundklubben som bland annat arrangerar lydnadstävlingar, har prov i sök & spår samt ett eget sommarläger.

Läs mer
Nyheter


Bruks-SM är avgjort

Denna helg avgjordes Svenska Mästerskapen i Bruks. Tidningen Hundetablissemanget har varit på plats under arrangemanget.

Läs mer
Nyheter

Bästa polishundarna

Den gångna helgen avgjordes polishunds SM. Glenn Andersson och Charlie Hedberg stod som slutgiltiga vinnare. Hör Glenn berätta i podden.

Läs mer
Helgtips! 

Rosa hundpromenader

Aylin Caglipamuks hund Charlie iklädd rosa.

Denna helg arrangeras ett flertal hundpromenader med insamling till cancerfonden i samarrangemang med rosa bandet.

Läs mer
Nyheter

Älgjakt i hela landet

<span>Peter Hermansson med Jämthunden Grim. Numer jagar Peter med </span><span>Norsk &Auml;lghund Svart.</span>

Från andra veckan i oktober pågår älgjakt i hela landet. Peter Hermansson som skall jaga med sina hundar berättar om hur jakten har förändrats.

Läs mer
Nyheter


Många medaljer på SM

Under helgen har SM för barmark avgjorts och 118 medaljer har delats ut i de olika klasserna i dragsporten som växer.

Läs mer
Nyheter


Kritik ställde in domarutbildning

Den planerade utbildningen av Svenska Brukshundklubbens bruksdomare till Nose Work-domare har ställts in efter kritik på sociala medier.

Läs mer
Nyheter


Agilityns NM-resultat

Stockholm Hundsportcentrum fylldes av agility denna helg då Sveriges starka landslag bland annat vann guld i small-klassen.

Läs mer
Helgtips! Webb-TV

Webb-TV: NM i Agility


Denna helg avgörs det nordiska mästerskapet i agility. Se en intervju med landslagsledaren och en av Sveriges representant på webb-TV.

Läs mer
Nyheter, Bildreportage


Löploppet för hunden

Över 375 hundar hade i år anmälts till Hundlöpet. Vann gjorde förra årets segrare som verkar vara oslagbara.

Läs mer
Nyheter


SM för Patrullhund

Under helgen har patrullhundar tävlat i bevakning för att kora nationens bästa ekipage. Förra årets vinnare segrade även i år.

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Specialsök med prispott

En arrangör av specialsöktävlingar tror det kommer bli vanligare med pengar på hundtävlingar. Lyssna på podden!

Läs mer
Nyheter, Podd-radio

Nose Work i förändring


20 augusti firades internationella Nose Work-dagen. Samtidigt planeras nya domarutbildningar & först i kön står SBKs domare.

Läs mer
Reportage


Träna hunden privat

Vad är vitsen med att ta privatlektion hos en hundtränare? Vi följde med på en lektion för att höra vad man tjänar på att ta dessa.

Läs mer
Nyheter, Webb-TV


Rasläger för riesen

Denna vecka pågår riesenlägret. Se webb-TV med SM-aktuella ledaren Eva Rosborg & läs om paret som gillar lägret, men inte har riesen.

Läs mer
Copyright: TidningenHundetablissemanget