Måndagen den 22 juli 2019 - klockan 16:44
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Känsla för hunden


Sara Flodin 2016-12-22

Bild: Sara Flodin 11579

Kjellaug övertränar sin hund Ludvig med Synnöve som störning. För att göra det extra svårt ligger den rätta vittringsapporten under konen.
Bild: Sara Flodin 11580
Kjellaug övertränar sin hund Ludvig med Synnöve som störning. För att göra det extra svårt ligger den rätta vittringsapporten under konen.

<span style=\
Bild: Sara Flodin 11581
Norska Synnöve Matre och Kjellaug Selsaas har tränat hund tillsammans i 25 år. Lika många gånger har de representerat Norge internationellt.

Synnöve Matre spelar den ambitiösa hundföraren som är så fokuserad på att vinna att hon inte lägger märke till hur hunden, spelad av Kjellaug Selsaas, uppfattar situationen. När Synnöve och Kjellaug håller clinic lockar de till skratt och eftertänksamhet då många känner igen sig i deras skådespel.
Bild: Sara Flodin 11579
Synnöve Matre spelar den ambitiösa hundföraren som är så fokuserad på att vinna att hon inte lägger märke till hur hunden, spelad av Kjellaug Selsaas, uppfattar situationen. När Synnöve och Kjellaug håller clinic lockar de till skratt och eftertänksamhet då många känner igen sig i deras skådespel.

Hundens känsla är något som framgångsrika Kjellaug Selsaas och Synnöve Marte lägger stort fokus på.

Hur ofta sätter du dig in i hur hunden uppfattar situationen när du tränar och tävlar? Detta är något som är viktigt för Kjellaug Selsaas och Synnöve Marte, vars mål är en trygg och harmonisk hund som kan prestera långt över elitens lydnadsmoment. Kjellaug Selsaas och Synnöve Matre från Norge har tränat hund ihop närmare 30 år. De har representerat Norge internationellt 25 gånger och samlat på sig många fina meriter. Kjellaug har bland annat två VM guld i lydnad och Synnöve har erövrat två guldmedaljer i de Norska mästerskapen. De tränar mest lydnad men även, bland annat, agility, jakt och bruks. Paret ser sig som två trygga ledare som tar vara på sin flock. Hundens respekt är inget du varken kan skrämma eller truga dig till, enligt dem. De tycker föraren skall ta ansvaret och skydda hunden från skrämmande och farliga saker, som till exempel, aggressiva hundar, obehagliga människor och traumatiska upplevelser. 

– Om min hund blir angripen av en schäfer så är det jag som brustit i mitt ansvar, förklarar Kjellaug, som menar att hundens respekt är något du förtjänar genom att vara trygg och ansvarsfull.
Hon drar paralleller till den viktiga tiden mellan vecka tre och tolv då den lilla valpen får omsorg av tiken och knyter an till människorna som därefter skall ta över och ge hunden trygghet. 

– Det handlar om att hunden blir trygg och ”sedd” av den som har ansvar över den, betonar Kjellaug. 

 

 Förväntningar

När Synnöve och Kjellaug tränar och tävlar sina hundar ligger ett stort fokus på hur hunden upplever situationen. Byt perspektiv och fundera på hur hunden uppfattar det, tipsar Kjellaug. Vilka förväntningar har din hund till dig, sig själv samt de olika övningarna ni utför och de situationer ni hamnar i? Tror hunden att den klarar av det du vill att den ska göra? 

 

– Om hunden lyckas får den en positiv upplevelse av träningen och ett misslyckande påverkar ekipaget i motsatt riktning, förklarar Kjellaug. 
Paret förklarar att ingen tjänar något på att, i tävlingssituationen, besviket säga till hunden ”nog kan du bättre” för att övertyga domare och publik att så är fallet. Hunden kan då läsa av förarens besvikelse och påverkas negativt, men detta kommer knappas få domaren att ändra sitt betyg. De tipsar istället om att berömma hunden. Då lyfter föraren hunden och kanske, kanske kan även domaren påverkas positivt.

– Allt handlar om vilka förväntningar jag har. Jag har aldrig upplevt att jag är på jättebra humör och har massor av energi och att hunden då går dåligt. Med min positiva energi så går han bra. Vi har ett avtal emellan oss att vi inte ska säga ett enda negativt ord då vi är på tävling eftersom det påverkar. Vi fokuserar bara på det positiva och det är väldigt effektivt att ha ett sådant avtal. Det är inte så att man är född positiv eller negativ utan det är något man måste jobba med. Det är faktiskt en träningssak, förklarar Synnöve.


Överansträngd hund

Även den hund som ”tar sig själv i nacken” och presterar utöver sin förmåga och får goda betyg på tävling kan trots detta hamna i ett tillstånd som påverkar hundens förväntning negativt i nästa tävlingssituation. 

– En hund som är överansträngd har mist sig själv och den tror sig inte klara av att leva upp till förväntningarna. Hunden måste få ”komma tillbaka” och få det enkelt igen, förklarar Kjellaug.

Hon tycker det bästa är att inte utsätta hunden för att bli överansträngd, men att man kan ”reparera” detta med att låta den göra sådant som den behärskar. Den hund som blivit överansträngd får utföra något som den klarar av för att få självförtroende och ”komma tillbaks till tryggheten”. Om du tror hunden upplevt något otrevligt på tävling tipsar Synnöve om att åka till en tävling och bara vara där utan att tävla för att boosta på hunden med massa positiv energi i en sådan situation. Hon fyller i att många som tävlar med fina poäng och vinner den ”stora pokalen” inte förstår att tävlingen kan varit en stor ansträngning för deras hund. Även föraren kan vara psykiskt överansträngd. Den föraren har för mycket press på sig inför tävling. Med en överansträngd förare mister hunden sin trygga bas eftersom den förare som mist förmågan att klara av sin uppgift tappar pondus, något som självklart smittar av sig på hunden. 

Minnesbilder
Hunden får en dålig minnesbild av situationen om du tvingar den att göra rätt efter ett misslyckande då du tränar.

– Om du bara pressar på tills hunden klarar momentet, till exempel rutan, och när den gör rätt tänker att ”ja nu lärde du dig detta”. ”Är det rutan så är det rutan”. Då tror jag att hunden får en minnesbild av att rutan är svår. Den minnesbilden kan sedan komma fram på tävling när du är lite osäker och stressad. Hunden blir då mer sårbar och det värsta scenariet kan då inträffa. Det blir ytterligare en faktor som bidrar till att hunden inte gör rätt på tävling, enligt Synnöve.

Synnöve berättar om ett misstag hon gjorde då hon tränade apportering med dirigering. När hon kommenderade ”apport” från konen sprang hunden mot rutan.


– När hunden sprungit halvägs mot rutan ropade jag ”neeej! Kom hit din idiot!” Sen gjorde vi om och han kom in med rätt apport, men i många år och efter tusentals av rutskick kunde hunden stanna halvvägs till rutan och det var under tävling. Plötsligt var vi en i en situation som gjorde att han mindes den gången. Han trodde ju att han skulle springa till rutan och så skrek jag ”neej, din idiot”! Han sprang inte till rutan för att han trodde det var fel, utan för att han trodde det var rätt, berättar Synnöve som nu insett sitt misstag och tar på sig hela ansvaret för konsekvenserna som följde.

 

Överträning

För att hunden inte bara ska klara momenten under gynnsamma förhållanden, utan även när förutsättningarna att lyckas inte är de bästa, övertränar paret momenten. Överträning gör hunden tillräckligt robust att även klara situationer som den uppfattar som krävande. 


– Det är jätteviktigt. Vi gör då momentet svårt men med hjälp, förklarar Kjellaug.

Som exempel nämner hon att hunden kan få springa ut till en ruta som är placerad nära några personer, så som det kan vara på tävling. För att hjälpa hunden kan då en target läggas i rutan. Målet med överträningen är att hund och förare skall uppfatta tävlingssituationen som lätt. När jag övertränar hunden så blir den mentalt belastad och jag får även då göra enkla övningar som blir som ”salva på såren”, tillägger Synnöve.

 

 

Fakta Kjellaug Selsaas

Född: 1964

Tränat hund: Sedan 80-talet

Bor: Nedre Vats, Norge

Arbetar med: Lärare i hundstudier / socionom på Tveit High School

Familj: Man och tre söner. Ca 90 får, 2 hästar, 3 hundar och en katt.

Tränat: räddningshund, vallning, viltspår, bruks, agility och Lydnad.

Meriter: 2 VM guld och 1 EM guld i Lydnad.

Intressen förutom hund: Natur, hästar, skidåkning och att ständigt lära mig något nytt.

Synnöve om Kjellaug: Kjellaug är oerhört rättvis mot sina hundar. Hennes främsta egenskap att sträva efter ett mål och ta fram det som behövs mest den dagen, därav tre internationella mästerskapssegrar. Hon är också en god lagspelare som tar hand om både 2- och 4-benta runtomkring.

 

Fakta Synnöve Marte

Född: 1970

Tränat hund: sedan 90-talet

Bor: Sandeid, Norge

Arbetar med: systemutvecklare i projektet Autostore som arbetar för att utveckla ett robotkontrollerat automatiskt lagersystem.

Familj: Man, 2 barn födda 1996 & 1998. Totalt 4 hundar och 1 katt.

Tränat: Jakt, bruks, agility och Lydnad.

Meriter: 2 guld i Lydnad i norska mästerskapen.

Intressen förutom hund: Fotografi och jag tycker om att läsa. Finns det tid över så gillar jag faktiskt också att sticka.

Kjellaug om Synnöve: Bra hund tränare, skicklig organisatör, trevligt att vara med, duktig att laga mat, effektiv, har temperament och är engagerad.
 


Skriv utHundfolk


Dille på halsband

Sofia Sandin har över 60 stycken hundhalsband att välja på fast hon egentligen inte samlar på dem.

Läs mer
Lydnad

Alltid i topp


”Blir man inte bättre blir man sämre", så säger Maria Brandel som ständigt utvecklas ihop med sina hundar. 

Läs mer
Lydnad

Lek dig till elit

Sivs hand berättar för hunden gör rätt eller fel då hon tränar omvänt lockande.

Siv Svendsen menar att det ska vara kul att träna och att vägen till elit i lydnad är lättare än man kan tro.

Läs mer
Draghundsport


Kick med draghund

Anna-Carin Lönn brinner för dragsporten och tävlar både Nordisk-, släd- och barmarksstil med sina fem hundar.

Läs mer
Lydnad

Dokumenterad framgång

SM-debutanterna Carin Bengtsson och Vallhunden Lyxa under momentet fritt följ i finalen. Ekipaget arbetade då upp sig från en sjätte till en andra plats.

Bakom Carin Bengtsson & Lyxas framgångar står ett medvetet arbete som utvärderats in i minsta detalj.

Läs mer
Hundkunskap


Lyssna på din hund

Du är duktigare på att läsa hunden än du tror. "Lita på att din hund har något att säga", råder professor Per Jensen.

Läs mer
Hundkunskap


Lär känna din hund

Utmärkande drag finns för olika hundraser men först och främst är hundar individer, menar etologen Kenth Svartberg.

Läs mer
Hundträning


Känsla för hunden

Hundens känsla är något som framgångsrika Kjellaug Selsaas och Synnöve Marte lägger stort fokus på.

Läs mer
Nyheter

Bagge hjälper hundar

<span>Anders Bagges hjärta brinner för hundar och han är själv på väg att skaffa sig en till hund. </span>

I det nya TV-progammet hjälper Anders Bagge Hundstallet att hitta familjer till hemlösa hundar och tittarna får följa hundarnas resa.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen


SM för agilityhundar


2019 års vinnare av SM i lydnad & rally


Vidare i lydnadsfinal


Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget