Måndagen den 22 juli 2019 - klockan 15:42
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Kick med draghund


Hundetablissemanget 2016-12-29

Bild: Anna Svensson 10647

Anna-Carin Lönn ihop med riesenhannarna Timmy, Deen’s Timo, och Ebbe, Dinafix's Twin Peak, framför cykeln.
Bild: Anna Svensson 10647
Anna-Carin Lönn ihop med riesenhannarna Timmy, Deen’s Timo, och Ebbe, Dinafix's Twin Peak, framför cykeln.

Anna-Carin Lönn brinner för dragsporten och tävlar både Nordisk-, släd- och barmarksstil med sina fem hundar.

Anna-Carins draghundar är av raserna Riesenschanuzer samt cocker- och springer spaniel, en ovanlig mix som minst sagt väckt uppmärksamhet på tävlingsbanorna.

– Adrenalinkicken som jag får när jag kör tillsammans med hundarna kan jag inte få någon annanstans. Det är hög fart och samtidigt krävs precision. Det går inte att köra hund om du inte har kontroll eftersom det går i 25-30 km/h och ekipaget ska igenom korsningar och göra vägval. Då måste man ha en relation med hunden och det tycker jag är så häftigt, säger Anna-Carin.

Anna-Carin har sammanlagt tio pallplaceringar i SM. Av dessa är sju guld i stilarna barmark-, slädhunds- och nordisk stil. År 2013 deltog hon även i landslaget under VM i bikejoring. Då tävlade Anna-Carin och riesenschnauzerhannen Deen's Timo, Timmie, med A-hundarna och kom trots detta på sjuttonde plats. Paret var då det snabbaste B-hundsekipaget. Anna-Carin har även lyckats ta guldmedalj i pulka, nordisk stil under SOC (Scandinavian Open Championships). Allt detta fast Anna-Carin börjat tävla så nyligen som för fem år sedan med sin första riesen, Deen's Palle, även kallad Liam. 

 

Prova på drag

Om man vill testa dragsporten tycker inte Anna-Carin att man behöver någon dyr utrustning. Då fungerar det bra med en vanlig Y-fronts-sele på hunden och ett par joggingskor. På så sätt kan man testa om hunden gillar att dra över huvud taget. 


 – Då ser du också om du själv tycker att det är roligt. Det är ju ingen katastrof om man har en felaktig sele när man provar draget, men sen är det bra att ha en som passar hunden. Om selen är så stor runt halsen att den åker ner på skuldrorna kan inte hunden ta ut steget, vilket ger fel belastning. Om den är för lång eller kort kan den skava i armhålorna. Selen ska sitta tightare än vad man tror, förklarar Anna-Carin.

Dessutom bör man ha ett bekvämt midjebälte med benremmar så det inte åker upp i armhålorna. Midjebältet kan även användas då du cyklar. Alternativt använder du då en ”dragantenn” vid cykelstyret att fästa linan i. Längden på linan beror på vilken klass du ska tävla i, men den ska ha en expanderdel och för träning rekommenderar Anna-Carin en lina som är 2,5 meter.

 

Lära hunden dra

Liksom det finns många olika sätt att, till exempel, lära in ett fotgående förklarar Anna-Carin att det finns många olika sätt att lära in draget.

 
– Jag brukar tänka att hunden ska tycka att det är roligt hela tiden och tränar korta pass för att den inte ska tröttna. Även om man har en vuxen hund, som är något så när grundtränad, är det ganska jobbigt för den att dra. Hunden använder helt andra muskelgrupper jämfört med när den springer lös i skogen.

Därför är det bäst att börja träna korta sträckor. Det kan vara allt från 500 meter till två kilometer. Sedan kan du öka på sträckan ganska snabbt. Tänk på att även i starten lägga in någon vilodag för hunden. Anna-Carins hundar får lära sig att dra utan att någon  springer före och agerar ”hare”.

 
– Jag tränar in draget individuellt. Även fast jag har en flock så kör jag dem en och en i korta pass. Jag jobbar bara med positiv förstärkning och så fort de gör minsta lilla tendens att dra i selen så får de beröm. Jag går ganska nära och ”fiskar” mig fram i kopplet mot hunden för att klappa om den. Hunden ska inte vända upp mot mig eftersom man vill ha fokus framåt.

Kommandon som draghunden bör kunna är ”stanna”, ”sakta”, ”öka”, ”höger”, ”vänster” och ”fram”.


 – Det lär jag in när hundarna är unga. Jag går en promenad och när vi kommer till en korsning säger jag ”vänster” samtidigt som jag svänger vänster och nöter på så sätt in kommandot.


Varierad träning

Anna-Carin kör även cykel med hundarna lösa och de springer ofta fritt i terrängen.


 – När de hoppar över stock och sten tränar de både balans och koordination. Dessutom skrittränas de på löpband ett par gånger per vecka. När sjön håller rätt temperatur får de simma, berättar Anna-Carin som tyvärr inte har den ekonomiska möjligheten att låta sina hundar simma på vintern.

Anna-Carin stretchar endast hundarna när detta ordinerats på grund av skada, men inte annars. Däremot masserar hon sina hundar och ibland låter hon en hundfysoterapeut gå igenom dem.


Fysisk vila

Runt april-maj brukar gänget trappa ner på draget och ta en viloperiod. I en månads tid går de då mest bara skogspromenader. 

 
– Jag tycker det är viktigt både för mig och hundarna att vi gör något helt annat. Då får de vila både i huvudet och kroppen. Risken är annars att de får förslitningar. Viloperioden är till för att kroppen ska återhämta sig och få chans att läka eventuella bristningar. Det är många som kör agility som har fysiska vilopauser och det kan även en lydnadshund behöva, tror Anna-Carin.


Tossor på tassarna
Hundarna har tossor när de ska dra, men även för att undvika köldkramp då det är riktigt kallt.

 
– Nu har vi haft minusgrader och ingen snö så alla vägar är som sandpapper. Då har de tossor på tassarna. Det ska man även ha när det är nysnö. Snökristallerna är då vassa som rakblad. Det blir mikroskopiska skärsår som gör att hundarna kan få ont i trampdynorna. Jag använder tossor i corduraväv och när det är barmark använder jag hållbara sockor eller skor med gummibeläggning, förklarar Anna-Carin.

 
Olika raser och styrkor

Riesenhannarna Timmy och Ebbe, Dinafix's Twin Peak, köptes endast för draget, men tränas ibland i bruks och lydnad medan Anna-Carin köpte sina spaniels för att träna lydnad och agility. Det har dock blivit så att hon nästan bara kör drag även med de små.

 
– Jag är uppvuxen med cockerspaniels så det blir liksom fel med ett hus utan en spaniel, avslöjar Anna-Carin och jämför sina raser:

 
– Fördelen med riesen är att den naturligtvis är mycket starkare på grund av storleken. Riesenhundens långa ben kan täcka mer mark än vad en spaniel kan. På en flack bana går det nästan lika snabbt, men uppför går det fortare med en riesen. Jag tycker nästan att spaniels orkar mer just för att de är lättare. Kör man på snö får de vara riktigt bra preparerade spår för att en riesen inte ska gå igenom medan en spaniel kan springa ovanpå skaren. Hundarna tycker det är lika roligt oavsett storlek, men har man en tävlingsdjävul i sig och verkligen vill vinna så får man tänka på att det blir jobbigare med en mindre hund. 


Fakta
Namn: Anna-Carin Lönn

Ålder: 28

Tävlar för: Svenska Riesenklubben

Bor: På gården Karlsberg i Molkom

Arbetar som: Undersköterska inom hemtjänsten

Hundraser: En Springer Spaniel och en Cocker Spaniel av jakttyp samt tre Riesenschnauzrar.

Hobby förutom hundar: Renovering av den egna gården

Första egna hund: Cocker Spanieln Westerners Happy Hangover, Hoover, som köptes 2006.

Hemsida: www.lillaliam.se


Skriv utHundfolk


Dille på halsband

Sofia Sandin har över 60 stycken hundhalsband att välja på fast hon egentligen inte samlar på dem.

Läs mer
Lydnad

Alltid i topp


”Blir man inte bättre blir man sämre", så säger Maria Brandel som ständigt utvecklas ihop med sina hundar. 

Läs mer
Lydnad

Lek dig till elit

Sivs hand berättar för hunden gör rätt eller fel då hon tränar omvänt lockande.

Siv Svendsen menar att det ska vara kul att träna och att vägen till elit i lydnad är lättare än man kan tro.

Läs mer
Draghundsport


Kick med draghund

Anna-Carin Lönn brinner för dragsporten och tävlar både Nordisk-, släd- och barmarksstil med sina fem hundar.

Läs mer
Lydnad

Dokumenterad framgång

SM-debutanterna Carin Bengtsson och Vallhunden Lyxa under momentet fritt följ i finalen. Ekipaget arbetade då upp sig från en sjätte till en andra plats.

Bakom Carin Bengtsson & Lyxas framgångar står ett medvetet arbete som utvärderats in i minsta detalj.

Läs mer
Hundkunskap


Lyssna på din hund

Du är duktigare på att läsa hunden än du tror. "Lita på att din hund har något att säga", råder professor Per Jensen.

Läs mer
Hundkunskap


Lär känna din hund

Utmärkande drag finns för olika hundraser men först och främst är hundar individer, menar etologen Kenth Svartberg.

Läs mer
Hundträning


Känsla för hunden

Hundens känsla är något som framgångsrika Kjellaug Selsaas och Synnöve Marte lägger stort fokus på.

Läs mer
Nyheter

Bagge hjälper hundar

<span>Anders Bagges hjärta brinner för hundar och han är själv på väg att skaffa sig en till hund. </span>

I det nya TV-progammet hjälper Anders Bagge Hundstallet att hitta familjer till hemlösa hundar och tittarna får följa hundarnas resa.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen


SM för agilityhundar


2019 års vinnare av SM i lydnad & rally


Vidare i lydnadsfinal


Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget