Måndagen den 22 juli 2019 - klockan 16:34
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Lek dig till elit


Sara Flodin 2016-12-28

Sivs hand berättar för hunden gör rätt eller fel då hon tränar omvänt lockande.
Bild: Sara Flodin

Sivs hand berättar för hunden gör rätt eller fel då hon tränar omvänt lockande.I Sivs grundinlärning ingår bland annat att lära hunden runda ett föremål.
Bild: Sara Flodin

I Sivs grundinlärning ingår bland annat att lära hunden runda ett föremål.Siv Svendsen menar att det ska vara kul att träna och att vägen till elit i lydnad är lättare än man kan tro! Hennes koncept bygger på fem grundfärdigheter som hon sen använder för att ”bygga ihop” alla moment. 

 

Och hur blir det då kul att träna hund?

– Jo, genom att man leker mycket med hunden, säger Siv.

Därför smyger hon in många delar av lydnadsmomenten i leken. När hunden kan de olika delarna sätts de ihop till hela moment. Leken använder Siv för att värma upp hunden och för att den ska få rätt ”gnista”. Efter prestationen ser hon det som att hon ger hunden mer energi och fyller på ”bensin” då hon leker med hunden.


 – Desto hårdare hunden arbetat, desto bättre belöning ska den ha. Får hunden en bra belöning så är förutsättningarna bättre vid nästa träningstillfälle, förklarar Siv.

Siv lär först in några olika grunder som hon sen har nytta av då momenten sätts ihop. De fem grunderna Siv jobbar med i sin träning är:

*klara, färdiga, gå! 

*Stolen

*Bytesleken

*Indianleken

*Varsågod!

Kan hunden dessa övningar är förutsättningarna goda för att ni lyckas ta er till elit då du har möjlighet att bygga ihop lydnadsmomenten genom att kombinera dessa grundfärdigheter. 


Klara, färdiga gå!

Detta är ett sätt att ”ladda hunden” för att få fokus fram och mycket energi att springa ut för att hämta ett föremål, som vid t.ex. apportering. Siv visar hur hon håller hunden i halsbandet, kastar en leksak, peppar hunden med ”klara...färdiga” och släpper hunden på ”gå” då den har fokus rakt fram. För att få hunden ännu snabbare kan man tävla med hunden ut till föremålet för att på ett lekfullt och lite retsamt sätt knycka prylen ifrån den om den inte anstränger sig tillräckligt. Konkurrensen gör oftast hunden ännu mer taggad och att den springer snabbare ut.

 I stället för att ”pusha och curla” hunden tycker Siv att man ska använda omvänd psykologi för att motivera och sporra sin hund. 


– Med glimten i ögat säger du åt hunden att den inte får ta leksaken och då vill den ha den desto mer. Håll hunden i halsbandet och när den är som mest laddad så får den gå, säger Siv och tar tag i halsbandet på sin egna hund som mycket riktigt har fullt fokus rakt ut.

Senare kommer hunden associera att du tar i halsbandet med fokus rakt ut, vilket kan vara till nytta vid t.ex. skick till rutan förklarar Siv vidare.

 
Stolen

Att lära hunden runda ett föremål kan vara till nytta då du vill öva upp farten i apporteringar och inkallning. Hunden utgår från föraren och rundar, till exempel, en stol och springer tillbaka till föraren. På detta sätt främjas tempot både ut och in. På vägen in kan du t.ex. träna på att hunden gör ställande och lägganden som i elitens inkallning eller så ställer föraren hunden längst bort, vid rundningsföremålet, likt ställandet inför skicket mot elitens ruta. Hunden kan också träna fart och snygga apporteringsingångar genom att den håller apporten hela sträckan ut och in. Börja förövningarna nära stolen och utöka sedan avståndet.


Bytesleken

Börja träningen med två likadana leksaker i handen. För att få hunden att släppa den saken den har i munnen blir du aktiv med leksaken du har i den andra handen. Så småningom börjar du kasta iväg ett föremål som hunden får springa iväg och hämta. När den kommer tillbaka med föremålet leker du med föremålet som du har i andra handen. Allt eftersom förlänger du avståndet. På detta sätt lär sig hunden att byta föremål, vilket främjar en bra relation i leken och överlämnande. Det ger fart både ut och in i apporteringarna och att hunden gör snabba, fina upptag, menar Siv. 


Indianleken
– Stadga och fart tränas in på ett kul sätt genom ”indianleken”, förklarar Siv.

 För att illustrera detta på ett kul sätt placerar hon en indianskrud i färggranna kulörer på sitt huvud. Sätter sin hund och smyger därifrån med en leksak i handen och ett öga på hennes hund som aktivt sitter still med full fokus. Om den håller fokus får den komma, men om den tjuvstartar eller gör något annat ”tok” går den miste om leksaken och allt det roliga. En förövning till indianleken är att hunden kan sitta still trots att en leksak presenteras framför den. Se till att hunden aldrig får tag på leksaken om du inte gett den tillåtelse till detta. Plocka bort leksaken eller dölj den med handen om hunden försöker ta den innan du sagt att den får göra detta.


– När du sedan tävlar kan du påminna hunden att vara still genom gå lite ”smygande” ifrån och vända upp lite långsamt innan inkallningen, tipsar Siv. 


”Varsågod”

I varsågod-leken belönas hunden för att visa kontakt och för att vilja ”vara med” föraren, vilket den ska göra frivilligt. Siv kastar ett föremål framför hunden som är i koppel. Därefter backar hon. Då hunden är följsam och sluter upp intill henne så får den springa och ta leksaken.

 
Omvänt lockande & ”klossen”
– Ytterligare två övningar som jag inte kan vara utan är förutom lekövningarna omvänt lockande och ”klossen”, säger Siv och förklarar att fördelen med omvänt lockande är att det blir tydligt för hunden när den gör rätt och när den gör fel då du tränar stadga.

 

Det är när Siv vill lära hunden att frysa en position hon använder omvänt lockande. Hon håller en godis i handen och för den mot hunden som till exempel står. Siv vill att hunden tittar på handen och inte i förarens ansikte för att den ska få information om när den gör fel. När hunden försöker ta godiset stänger Siv kvickt handen. 


– När hunden flyttar ett ben i ställandet får den information när den ser på handen och den stängs. Detta avslöjar att den gjort fel. Så länge handen är stilla vet hunden att den gör rätt. Unga vimsiga hundar blir hjälpta att hålla fokus då de ser på handen, fortsätter Siv förklara.

I nästan alla moment finns frysta positioner som blir stärkta om du använder omvänt lockande. För att hunden inte ska "rulla över" på sidan i platsliggningen, för att få stadga i fjärrdirigeringen och ”zetat”, men även i moment som inkallning och dirigeringsapportering finns delar där hunden ska frysa sin position och där omvänt lockande kan användas. 


Klossen

Klossen ger kontroll på bakbenen. Den lär hunden motoriken till fina ingångar i fotposition, men Siv använder den även för att träna stegförflyttningar och få bättre vänstersvängar. 


– Ta en liten pall och lär först hunden att sätta upp frambenen på klossen eller pallen. När hunden står säkert börjar du klicka för varje litet steg den tar med bakbenen. Då hunden väl förstått vad det hela går ut på kan du öka kriteriet för hur många steg hunden ska ta, instruerar Siv.


”Gladvåld”

”Gladvåld” är enligt Siv utfört ”i bästa välmening”. Du kanske hojtar lite högt eller tappar något i backen i leken för att hunden ska tåla att något händer i omgivningen framöver. Detta i kombination med leken gör att det ”hör till” och hunden blir då mindre känslig för vad som händer runtomkring den.

 
– Då ”loggar de inte ut” utan fortsätter att jobba den dagen det på riktigt händer något i närheten, avslutar Siv.

 


Skriv utHundfolk


Dille på halsband

Sofia Sandin har över 60 stycken hundhalsband att välja på fast hon egentligen inte samlar på dem.

Läs mer
Lydnad

Alltid i topp


”Blir man inte bättre blir man sämre", så säger Maria Brandel som ständigt utvecklas ihop med sina hundar. 

Läs mer
Lydnad

Lek dig till elit

Sivs hand berättar för hunden gör rätt eller fel då hon tränar omvänt lockande.

Siv Svendsen menar att det ska vara kul att träna och att vägen till elit i lydnad är lättare än man kan tro.

Läs mer
Draghundsport


Kick med draghund

Anna-Carin Lönn brinner för dragsporten och tävlar både Nordisk-, släd- och barmarksstil med sina fem hundar.

Läs mer
Lydnad

Dokumenterad framgång

SM-debutanterna Carin Bengtsson och Vallhunden Lyxa under momentet fritt följ i finalen. Ekipaget arbetade då upp sig från en sjätte till en andra plats.

Bakom Carin Bengtsson & Lyxas framgångar står ett medvetet arbete som utvärderats in i minsta detalj.

Läs mer
Hundkunskap


Lyssna på din hund

Du är duktigare på att läsa hunden än du tror. "Lita på att din hund har något att säga", råder professor Per Jensen.

Läs mer
Hundkunskap


Lär känna din hund

Utmärkande drag finns för olika hundraser men först och främst är hundar individer, menar etologen Kenth Svartberg.

Läs mer
Hundträning


Känsla för hunden

Hundens känsla är något som framgångsrika Kjellaug Selsaas och Synnöve Marte lägger stort fokus på.

Läs mer
Nyheter

Bagge hjälper hundar

<span>Anders Bagges hjärta brinner för hundar och han är själv på väg att skaffa sig en till hund. </span>

I det nya TV-progammet hjälper Anders Bagge Hundstallet att hitta familjer till hemlösa hundar och tittarna får följa hundarnas resa.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen


SM för agilityhundar


2019 års vinnare av SM i lydnad & rally


Vidare i lydnadsfinal


Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget