Måndagen den 22 juli 2019 - klockan 15:50
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Lyssna på din hund


Veronica Flodin 2017-02-16

Bild: Sara Flodin 11553

Per Jensen bor med sin familj och deras två dansk-svenska gårdshundar Nisse och Majken i Östergötland.
Bild: Sara Flodin 11554/11555
Per Jensen bor med sin familj och deras två dansk-svenska gårdshundar Nisse och Majken i Östergötland.

Idag har vi ett stort utbud med roliga saker att göra tillsammans med sin hund, tycker Per Jensen.
Bild: Sara Flodin 11558/11559
Idag har vi ett stort utbud med roliga saker att göra tillsammans med sin hund, tycker Per Jensen.

Nisse, till vänster, är lite osäker med främlingar. Majken, till höger, är mer bestämd.
Bild: Sara Flodin 11552
Nisse, till vänster, är lite osäker med främlingar. Majken, till höger, är mer bestämd.

Det mesta jag vet om hundar har mina hundar berättat för mig, säger Per Jensen.
Bild: Sara Flodin 11553
Det mesta jag vet om hundar har mina hundar berättat för mig, säger Per Jensen.

Du är duktigare på att läsa hunden än du tror. "Lita på att din hund har något att säga", råder professor Per Jensen.

Vi känner våra hundar bättre än vi ibland tror. Människa och hund är anpassade genom årtusendena att leva tillsammans. Hunden har utvecklats till att bli otroligt observant på våra ansiktsuttryck, ord och gester, men vi har också utvecklats till att kunna läsa av och tolka våra hundar. Det menar Per Jensen, professor i etologi, aktuell med boken ”Hundens språk och tankar”.


Per Jensen bor med sin familj i en idyll, mitt i den östgötska landsbygden.  Det röda trähuset omgärdas av en gärdsgård och innanför finns en prunkande trädgård. Här finns också de dansk-svenska gårdshundarna Majken, bestämd mot nya människor och hundar, och Nisse, mjuk och lite osäker. Per Jensen kliver fram från trädgårdsarbetet och möter vid grinden.


– Många hundägare idag är osäkra i sitt hundägarskap, men till och med forskning visar att vi förstår vår hund bättre än vi ibland tror, berättar Per Jensen.  Det råd jag brukar ge till hundägare är därför, att man ska lita på sig själv och sin magkänsla. Känner man på sig att min hund inte tycker det är roligt att springa slalom på banan, så är det nog så. Det mesta jag vet om hundar, det har därför mina hundar berättat för mig, säger Per Jenssen och ler. Det gäller att ha tilliten till att de har något att säga!


Per Jensen menar att vi till och med kan vara särskilt anpassade till att leva med hundar. Förmågan att förstå hundar och leva med hundar kan ha en genetisk grund. Den subgrupp av vargar som sökte sig till människor erbjöd effektivare jakt, skydd mot rovdjur och skydd mot faror av olika slag. De människor som var bäst på att ta till vara dessa egenskaper överlevde helt enkelt bättre. De blev inte överraskade av anfall och de blev bättre på att jaga. 

– Det är fullt rimligt att tänka sig att samtliga människor på planeten idag, är ättlingar till de som var bäst på att förstå hundar, säger Per Jensen.

Tanken har ett visst stöd, menar Per Jensen, i forskning som visar att människor tycks ha en speciell förmåga att skilja på hundskall, kan klassificera skillnader på ett sätt vi inte kan med andra djur. Människor har dessutom hund överallt, på alla kontinenter, i alla kulturer. Hundar har också en effekt på människor som är svår att förklara utan att det finns någon biologisk orsak bakom; de kan få människor att öppna upp sig och bryta spärrar.

– Jag tror starkt på att vi har haft ett långt samliv och varit ömsesidigt beroende av varandra under lång tid. Var domesticeringen än började, och när exakt den än började,  så började samlivet tidigare. Vi har en lång för-period med löst samliv människa – varg, som också har färgat oss och förmodligen även de vargarna.

Men även om hunden härstammar från vargen, så är hunden inte en varg. Hunden är en egen art, menar Per Jensen. Det är viktigt att särskilja. Många uppfattningar om hur man ska bemöta sin hund, bygger på missuppfattningen att hunden är en varg. 

– Visst har den vargdrag med sig, men den är förändrad så mycket, mer än 10,0000 år av genetiska förändringar, så det är en hund, säger Per Jensen. En del hundar är till och med bättre på att umgås med människor än med andra hundar.


Hunden är ett socialt djur och har lätt att inordna sig i ett socialt sammanhang, lätt för att kommunicera, far illa av att vara ensam. På det sättet bildar hunden flock med människa och har en nära relation, menar Per Jensen. Flock i betydelsen social gruppering och att vi är viktiga för varandra. Men rangordning en annan sak. 

– Det finns inga som helst belägg att man ska vara ledare för sin hund. En period var den dominerande förklaringen till alla problem, att det handlade om bristande ledarskap. Så fort man fick hem sin lilla valp var det viktigt att etablera rangordning. Det är självklart att man har ”sista ordet”.  Men det betyder inte att hunden aldrig får bestämma. Jag tror inte ett ögonblick att det skulle påverka någon slags rangrelation, säger Per Jensen.


 – Det jag själv lärde mig och lärde ut, som hundinstruktör på 70-talet, var mycket vargen som modell. Det har visat sig att det är jätte dumt att ha vargen som modell för hunden. Hunden klarar av saker som vargen inte klarar av.

Hundar kan tänka i flera steg till exempel. De kan fundera och anpassa sitt beteende efter andra. En av de stora skillnaderna mellan hundar och vargar är att hundar söker ögonkontakt. Så fort de ska lösa ett problem söker de ögonkontakt.

– En anledning till att jag slutade med aktivt ”hunderi” på 70-80 talet var att lydnadsträningen gick så tvärt emot hela min magkänsla för hur det funkade, säger Per Jensen.  Jag visste ju att min hund tycker om, att när jag vill att den ska göra något, så ska jag försöka att berätta det för min hund på så många olika sätt som möjligt. Jag använder kropp, tonläge, olika ord och jag pratar. Det man hade att välja på förr, var lydnad, bruksträning med märkliga synsätt. Man fick inte ge dubbelkommandon och man fick inte titta hunden i ögonen. Alla vet ju, som har en hund, att hundar söker ögonkontakt! 

 

– I dag har vi ett stort utbud av olika roliga saker man kan göra med sin hund. Till exempel rallylydnad, som är precis raka motsatsen, där du kan göra precis som du vill bara hunden förstår vad den ska göra. Hunden kan få hitta på egna grejer och lösa problem på sina sätt. Då börjar det bli roligt. Då har vi aktiviteter som bygger på hur vi egentligen är anpassade att leva tillsammans. 

Per Jensens senaste bok, ”Hundens språk och tankar”, handlar om nya rön inom hundforskningen. Kunskapen har fullkomligt exploderat de senaste tio åren, menar Per Jensen. Många gamla etablerade föreställningar om hund, har ställts på huvudet av de nya kunskaperna.

Hundar kan till exempel läsa av ansiktsuttryck och skilja mellan olika sinnesstämningar. Ett glatt mänskligt ansikte jämställer hunden med en hund som har öronen uppåt, tungan hängande utanför. Hunden har också lättare att lyda och lättare att lära saker om den ser förarens ansikte. Om man inte tittar på hunden förstår den sämre och lyder sämre.

– Forskningen har till och med konstaterat att hunden faktiskt kan härma! Det lät ju som rena löjan förr, men det stämmer, säger Per Jensen. Hunden är tillräckligt observant och inkännande, att du kan visa för den vad den ska göra. Man kan själv krypa före genom tunneln, och på det sättet få hunden att fatta: ” ja men då prövar jag också då”.

– Det är viktigt att tänka på att hundar används för olika syften. Vi har tuffa polishundar och vanliga sällskapshundar. Vi kan därför inte använda en och samma mall för hur man beter sig mot hunden, menar Per Jensen. Hundar är så olika! Vad som passar för en ras passar inte för en annan och vi har dessutom variation inom rasen.

Se bara på Majken och Nisse här. Det går ju inte att behandla dem på samma sätt, säger Per Jensen. Det är lätt att tro att Majken är en tuff hund. Men så snart hon känner krav på sig att göra något, sjunker hon ihop. Det gäller att vara glad och peppa. Nisse, velputten, när han kommer ut på en agility plan, så vill han jobba. Det kan man inte se på en gång. De är ju samma ras, nästan samma ålder. Det finns inte en mall, man måste behandla dem som individer, säger Per Jensen.

  

 


Skriv utHundfolk


Dille på halsband

Sofia Sandin har över 60 stycken hundhalsband att välja på fast hon egentligen inte samlar på dem.

Läs mer
Lydnad

Alltid i topp


”Blir man inte bättre blir man sämre", så säger Maria Brandel som ständigt utvecklas ihop med sina hundar. 

Läs mer
Lydnad

Lek dig till elit

Sivs hand berättar för hunden gör rätt eller fel då hon tränar omvänt lockande.

Siv Svendsen menar att det ska vara kul att träna och att vägen till elit i lydnad är lättare än man kan tro.

Läs mer
Draghundsport


Kick med draghund

Anna-Carin Lönn brinner för dragsporten och tävlar både Nordisk-, släd- och barmarksstil med sina fem hundar.

Läs mer
Lydnad

Dokumenterad framgång

SM-debutanterna Carin Bengtsson och Vallhunden Lyxa under momentet fritt följ i finalen. Ekipaget arbetade då upp sig från en sjätte till en andra plats.

Bakom Carin Bengtsson & Lyxas framgångar står ett medvetet arbete som utvärderats in i minsta detalj.

Läs mer
Hundkunskap


Lyssna på din hund

Du är duktigare på att läsa hunden än du tror. "Lita på att din hund har något att säga", råder professor Per Jensen.

Läs mer
Hundkunskap


Lär känna din hund

Utmärkande drag finns för olika hundraser men först och främst är hundar individer, menar etologen Kenth Svartberg.

Läs mer
Hundträning


Känsla för hunden

Hundens känsla är något som framgångsrika Kjellaug Selsaas och Synnöve Marte lägger stort fokus på.

Läs mer
Nyheter

Bagge hjälper hundar

<span>Anders Bagges hjärta brinner för hundar och han är själv på väg att skaffa sig en till hund. </span>

I det nya TV-progammet hjälper Anders Bagge Hundstallet att hitta familjer till hemlösa hundar och tittarna får följa hundarnas resa.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen


SM för agilityhundar


2019 års vinnare av SM i lydnad & rally


Vidare i lydnadsfinal


Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget