Fredagen den 24 maj 2019 - klockan 09:29
Mest lästa

« Föreg. Nästa »

Väldokumenterad framgångssaga


Sara Flodin 2016-12-29

SM-debutanterna Carin Bengtsson och Vallhunden Lyxa under momentet fritt följ i finalen. Ekipaget arbetade då upp sig från en sjätte till en andra plats.
Bild: Sara Flodin 12236
SM-debutanterna Carin Bengtsson och Vallhunden Lyxa under momentet fritt följ i finalen. Ekipaget arbetade då upp sig från en sjätte till en andra plats.

Träningen med Lyxa är väl dokumenterad eftersom Carin Bengtsson älskar siffror och struktur.
Bild: Sara Flodin 12237
Träningen med Lyxa är väl dokumenterad eftersom Carin Bengtsson älskar siffror och struktur.

Grafik: Sara Flodin<br />Carin Bengtsson använder sig av SWOT-analysen när hon utvärderar sin hundträning.
Grafik: Sara Flodin
Carin Bengtsson använder sig av SWOT-analysen när hon utvärderar sin hundträning.


Carin Bengtsson drivs av glädjen i att träna med sin border colliehund Lyxa, men bakom deras framgångar står dock ett målmedvetet arbete som planerats och utvärderats in i minsta detalj.

 

 Vallhunden Lyxa och matte Carin Bengtssons framgångar tycks vara hämtade ur fablernas värld. Redan innan Lyxa fyllt tre var hon lydnadschampion och samma år tog paret en silvermedalj i lydnads sm. Ett par år senare har paret erövrat ytterligare ett andrapris i lydnads sm och även representerat Sverige i lydnadslandslaget. Förra året presterade ekipaget så bra att de hamnade på sjätte plats både på VM och Nordiska mästerskapen. Imponerande resultat av unga Lyxa och Carin som är en förhållandevis orutinerad förare.

– Jag gick med i SBK 2007 och innan dess hade jag inte varit i hundvärlden. Det var egentligen min sambo som köpte Yezzie emot min vilja för jag tyckte inte jag hade tid. Då hade jag ingen aning om att man kunde tävla i varken lydnad eller bruks, avslöjar Carin.

Tyvärr visade det sig att Yezzie, eller ”Moonstruck the Love Bite”, hade en njursjukdom och Carins nyfunna intresse drev henne att köpa en till hund att träna och tävla med. Därför blev border colliehunden Lyxa hennes.  

– Allt är fortfarande väldigt nytt för mig och jag har inte färgats av andra utan skapat mitt eget sätt att träna. Jag har förstått att jag till viss del infört nytänkande inom hundträning och att det inte endast handlar om själva träningen utan om det som händer innan och efter, samt hur viktigt det är med individanpassning för att lyckas.  Detta träningssätt passar självklart inte alla, men det handlar också om att man ska vara mogen för nytänk och våga vidga sina vyer, förklarar Carin.


SWOT som hjälpmedel

SWOT är ett planeringshjälpmedel som underlättar för företag att göra en strategisk översyn. Genom SWOT analyseras svagheter och hot men även styrka och möjligheter. Carin har jobbat med SWOT i sitt jobb som civilekonom och använder nu densamma i sin hundträning.


 – Jag tycker om struktur och att jobba med modeller. När jag skulle sätta mina mål tänkte jag att jag behövde en grund för detta. Jag har anpassat min SWOT till hundaktiviteterna och jag reviderar den löpande efter mitt behov. Jag jobbar med SWOT på olika sätt, dels rent generellt med våra styrkor och svagheter, men jag har även en förenklad SWOT per moment.


PGA-modell
PGA-modellen har Carin själv skapat. PGA står för planera, genomföra och analysera. Hon förklarar att hennes sammanlagda tid delas upp mellan 15% till planering, 60% att genomföra träningen och 25% av tiden läggs på analysering. I PGA-modellen styckar hon upp lydnadsmomenten i delar på egenhändigt gjorda exellsidor. Med Färgkoder dokumenterar Carin hur de ligger till i momentets olika delar och sedan sköter automatiken resten. Carin avslöjar att hon älskar siffror.

 
– Jag trivs väldigt bra om jag kan följa ett mönster där jag känner mig trygg. Just det här med dokumentation och aktivitetsplaner, som även gäller visioner, tycker jag är fantastiskt kul, säger Carin övertygat.

 Carin förklarar att strukturen gör att hon kan lägga ner mer tid på sin hundträning och att hon spar mycket tid eftersom hon kan använda sitt utfall från analysen då hon planerar nästa träning.

Eftersom jag har väldigt mycket dokumenterat så har jag en databas med användbar statistik. Framförallt är det jätteroligt att sitta och titta på vår utveckling. Ett sätt att boosta sig själv, erkänner Carin. 

 

Lyckas direkt
En av Carins grundvärderingar är att Lyxa ska lyckas på första försöket i allt hon gör. Carin lägger ribban lite högre än förra gången, men inte så högt att hunden gör fel. 

– Jag tror att det här med självförtroende är jätteviktigt. Det har genomsyrat hela vår träning. Jag vill att Lyxa lär sig genom att göra rätt. En del vill få fram felbeteenden för att berätta för hunden att det inte är rätt, men jag tränar inte på det sättet utan vill att hunden lär sig genom att göra rätt. Vid inlärning tar vi det steg för steg. Genom mitt sätt att dokumentera så vet jag vart vi låg sist vi tränade. I träningen använder Carin inga "felkommandon" utan om någonting blir knasigt i träningen är det enda som händer att belöningen uteblir. 


– Lyckas vi inte på första försöket så tränar jag någonting annat innan vi provar igen. Jag står inte och nöter eftersom jag vill att vi ska lyckas på första försöket. Tränar jag en kedja och det blir något fel i mitten så är det inte alls säkert att jag bryter, utan fortsätter med de andra momenten. Allt beror på vad som händer, menar Carin.  


Rätt förutsättningar
Carin ser alltid till att skapa rätt förutsättningar för sin träning. Innan hon och Lyxa startade deras första inomhustävling hade de varit runt på drygt tio inomhustävlingar i både Sverige och utomlands för att miljöträna. 

– För mig är det jätteviktigt att ge hunden och mig själv rätt förutsättningar. I minsta lilla del eller aktivitet vill jag att vi ska lyckas och då måste vi ha rätt förutsättningar, säger Carin som tycker att detta är hennes ansvar.

 

 Hemliga mål
Carin vill helst hålla sina mål för sig själv och förklarar att hon inte har några resultatmål utan endast uppgiftsmål.

 – Jag tänker inte tävling utan älskar att träna. Jag tycker det är fantastiskt kul! Ett av mina mål från början var att vi verkligen skulle knyta an till varandra och få harmoni i vårt samarbete, avslöjar dock Carin.

Trots att Carin och Lyxa kvalificerade sig bland topp tre till årets lydnads sm bestämde Carin sig för att avstå.

 – Jag ville göra något annat än lydnad och tog en paus därifrån. Eftersom jag drivs väldigt mycket av utveckling och nyinlärning har vi nu börjat med agility. Jag har begränsat med tid och hinner inte satsa på landslaget, sm och även hålla på med nyinlärning.

 

Analysera
När Carin analyserar sina tävlingar och mästerskap tittar hon på deras samarbete och de uppgifter hon och Lyxa genomfört. Hon utvärderar också om hon lyckats med att få rätt förutsättningar. Men tanke på deras prestationer inser hon att det inte är mycket hon hade kunnat göra annorlunda.  

– Jag känner mig jättenöjd. Våra utförande har varit på topp. Jag har lyckats med grundarbetet och med att ge oss rätt förutsättningar. Både jag och Lyxa har självförtroende och mental balans så vi kan gå in och fokusera på att utföra uppgifterna när vi väl står på startlinjen, konstaterar Carin.  


Skriv utHundfolk


Dille på halsband

Sofia Sandin har över 60 stycken hundhalsband att välja på fast hon egentligen inte samlar på dem.

Läs mer
Lydnad

Alltid i topp


”Blir man inte bättre blir man sämre", så säger Maria Brandel som ständigt utvecklas ihop med sina hundar. 

Läs mer
Lydnad

Lek dig till elit

Sivs hand berättar för hunden gör rätt eller fel då hon tränar omvänt lockande.

Siv Svendsen menar att det ska vara kul att träna och att vägen till elit i lydnad är lättare än man kan tro.

Läs mer
Draghundsport


Kick med draghund

Anna-Carin Lönn brinner för dragsporten och tävlar både Nordisk-, släd- och barmarksstil med sina fem hundar.

Läs mer
Lydnad

Dokumenterad framgång

SM-debutanterna Carin Bengtsson och Vallhunden Lyxa under momentet fritt följ i finalen. Ekipaget arbetade då upp sig från en sjätte till en andra plats.

Bakom Carin Bengtsson & Lyxas framgångar står ett medvetet arbete som utvärderats in i minsta detalj.

Läs mer
Hundkunskap


Lyssna på din hund

Du är duktigare på att läsa hunden än du tror. "Lita på att din hund har något att säga", råder professor Per Jensen.

Läs mer
Hundkunskap


Lär känna din hund

Utmärkande drag finns för olika hundraser men först och främst är hundar individer, menar etologen Kenth Svartberg.

Läs mer
Hundträning


Känsla för hunden

Hundens känsla är något som framgångsrika Kjellaug Selsaas och Synnöve Marte lägger stort fokus på.

Läs mer
Nyheter

Bagge hjälper hundar

<span>Anders Bagges hjärta brinner för hundar och han är själv på väg att skaffa sig en till hund. </span>

I det nya TV-progammet hjälper Anders Bagge Hundstallet att hitta familjer till hemlösa hundar och tittarna får följa hundarnas resa.

Läs mer
Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen

Nytt rekord för Jakthundsdag
Grattis Hundetablissemanget

Lös hund kan avlivas


Bok om sociala tjänstehundar


Bäst Var-Dag


Länk till SVT:s dragsändning


SM i Nose Work
Till VM i dragAnnons

MyDOG i Göteborg

Hundmässa i StockholmMånga vinnare i helgen
Följ SM-resultaten

Isle of Dogs


Ormen vaken igenHelgtips
Cruft's livesändningar


Häftig SM-vinst

Facebook
Drag SM
Copyright: TidningenHundetablissemanget