Lista ej "smarta hundar"
Bild: Sara Flodin 12260
Per Jensen är etolog och skeptiskt till att lista hur smarta hundar är. En anledning till detta är att det inte finns något sätt att mäta hur smart ett djur är.
Bild: Sara Flodin 12261
Per Jensen förklarar att hans två hundar är av samma ras men har trots detta oerhört olika mentalitet.
Bild: Sara Flodin 12262
På listan över de smartaste hundarna enligt Stanley Corens bok kom Boxer först på 48e plats.
Den senaste tiden har mängder av tidningar publicerat en lista på de hundraser som enligt Stanley Coren bok sägs vara de smartaste. Etolog Per Jensen tycker det finns faror med sådana listor eftersom de är missvisande och att intelligens hos djur inte är mätbart.
Knappast någon hundintresserad kan ha missat den lista som florerat i media den senaste tiden. Listan baseras på en bok skriven av Stanley Coren. Han har intervjuat hundtränare för att få fram resultatet till boken. Enligt Per Jensen, professor vid Linköpings universitet, finns inget sätt att definiera hur smart en hund är och han tror inte alls på att det går att översätta det mänskliga intelligensbegreppet på hundar.
– Det här med att lista intelligens hos andra djurarter, inklusive hundar, är ganska så döfött eftersom begreppet intelligens över huvud taget är helt meningslöst för andra arter.
Per förklarar att om en hund anses som smart har att göra med ägarens förväntan på hunden. Den hund som skall passa in i familjen har en annan förväntan på sig gentemot den som på egen hand skall lösa uppgifter.
– Eftersom han inte definierat vilken typ av smarthet man är ute efter så blir det oerhört godtyckligt. Förmodligen handlar det om förmågan om att lära sig kommandon och nya beteenden med vanlig betingning men det är ju en begränsning av det de allra flesta skulle kalla intelligens hos en hund.
Per tycker det finns en uppenbar fara med att lista hundar på detta sätt.
– Ja, det är att man inbillar blivande hundägare att det går att mäta intelligens. Sen bortser man ifrån alla de saker som gör hundar olika och som inte passar in på denna definition. Man listar väldigt gärna raser och säger att en Border collie eller Pudel är väldigt smarta hundar, men då bortser man ju ifrån att hundar är individer och variationen mellan en ras är oftast betydligt större än vad den är mellan raser. Även om genomsnittspudeln kanske förstår lite snabbare om man försöker lära den något enkelt, som till exempel inkallning, så betyder det inte att alla Pudlar är på det sättet. Många utav dem kan vara betydligt svårare att träna än till exempel en Afganhund som ofta hamnar i botten på en sådan lista. Faran är just att man fokuserar för mycket på en väldigt begränsad del av hundens mentala egenskaper, tycker Per.
På frågan om att vara lydig är samma som smarthet svarar Per så här:
– Det är en typ av smarthet. Hunden har funnits hos människan i 15000 år och under denna långa period har människor avlat hunden så den ska fungera väldigt bra ihop med människor och det tyder väl på att människor vill ha hundar som är samarbetsinriktade och det handlar om att hunden ska vara lyhört och göra som vi säger, det vill säga, i någon form vara lydiga kanske, men det är väl inte smarthet direkt.
Per förklarar att forskning visar att hundens lydighet har uppnåtts på bekostnad av hundens förståelse av hur världen fungerar.
– Hundar är normalt notoriskt dåliga på att förstå orsak och verkan i sin omvärld. Hur fysiska saker påverkar varandra. Det är därför de inte kan hämta en pinne och peta fram bollen under soffan på egen hand utan de springer och hämtar en människa istället. Så hundarna är egentligen inte smarta på sin omvärldsförståelse, men de är inriktade på att vara med oss. Jag vet inte om det är "smarthet", säger Per och tillägger att det beror på om hundägaren drömmer om en perfekt hund som alltid följer ägaren minsta vink eller om ägaren är ute efter en mer självständig hund.
– Många är oerhört begeistrade av titta på hundar när de löser saker på egen hand. De hundarna är ju inte speciellt lydiga i den vanliga föreställningen om en "lydig hund". Det här är hundar som i stor del struntar i oss människor och fixar saker på egen hand.
Per tycker därför att alla bör fokusera på hundens mentala egenskaper i ett större perspektiv isället för att stirra sig blind på hur "smart" hunden eventuellt är. Han tillägger också att det finns många forskargrupper runt omkring i världen som forskar kring hundens mentalitet, men ingen som seriöst påstår att de är ute efter att mäta hundens intelligens. De är mer intresserade av hundens totala mentala profil.