Träff med lydnadslandslaget


Sara Flodin 2017-05-20

Bild: Lydnadslandslagets privata bilder

Fyra veckor innan VM samlades lydnadslandslaget i Kil för att hitta den rätt känslan. Landslagsledaren Heidi Billkvam berättar vad som krävs av den som vill ingår i lydnadslandslaget och hur du kan göra för att bli upptäckt. Lyssna även på podden där Heidi bland annat berättar om vad talangtruppens betyder för lydnadslandslaget.

Heidi Billkvam är landslagsledare för lydnadslandslaget. Hennes uppgift är att sköta allt som har med landslaget att göra. Hon tar ut laget, arrangerar läger och samlingar, letar arrangörer till rankingtävlingar och ger stöd till den som har något problem. Det är också hon som har uppgiften att svetsa ihop deltagarna till ett team och berättar om vad de gör innan ett stort mästerskap.

– På denna samling ska vi verkligen ha feelgoodträning och teambildningslekar, så vi har kul. Vi ska ta lite kort och dela ut landslagskläderna. Vi kommer gå igenom det som händer på VM och alla ska även få en pratstund med mig, förklarar Heidi som inte sticker under stol med att de även kommer träna stenhårt.

SM innan
Alla deltagare i landslaget har även kvalat in till lydnads-SM som avgörs två veckor innan VM, den 3-4 juni 2017. 

– Det är väldigt tight, det är det. Det kan vara lite svårt att ladda om, men det är ju ett par veckor emellan. Jag ser det som att det är två separata tävlingar och att SM kan bli ett bra generalprov på hur hundarna ligger i form och kanske hinner förarna göra några små justeringar inför VM. Så jag tror de kommer klara det jättebra då de är hundar med massor av drift och orkar mycket. Förarna är motiverade och duktiga på mental träning så jag tror det kommer gå jättebra, säger Heidi. 

Oavsett vad som händer på lydnads SM kommer ingen av de som nu ingår i landslaget petas från att vara med på VM i Belgien. 

– När man jobbar med hundar, eller djur generellt, så kan det gå sämre en dag och en annan dag gå jättebra. Jag hoppas alla i landslaget kommer göra ett bra SM, men det är små marginaler och lätt att man får en nolla. Det är väligt liten marginal mellan succe och fiasko, påminner Heidi och tillägger att det är lättare att ha "tur" om man tränar mycket. Därför bör den som siktar på att komma till lydnadslandslaget träna mycket.

– Man måste även vara stark mentalt för det är större press att tävla i ett lag kontra att tävla på ett SM då du tävlar individuellt och då är ingen annan är beroende av ditt resultat. Den som kommer in i ett lag kan tänka "hjälp", när andra helt plötsligt påverkas av resultaten. Det kan vara lite jobbigt, men något man måste kunna hantera. 

Heidi förklarar att även hunden behöver vara mentalt stabil för att klara av att träna repetion efter repetion och klara av att resa. Det blir långa dagar och hundarna måste ligga i burar för att sedan vara tillräckligt starka för att gå ut och prestera bland ljud, folk och andra hundar. Det är något som de tävlande redan tränar sina hundar på och Heidi berättar att hon på träning brukar gå med mikrofon för att hundarna ska träna på att höra höga, plötsliga ljud från mikrofon. 

– De allra flesta har gjort grundbitarna, de ligger i botten, och nu gäller det bara att vi syr ihop säcken så vi kan gå in och ta det där "jäkla guldet", skrattar Heidi.  

Åhörarplatser
Tidigare kunde intresserade privatpersoner köpa in sig på åhörarplatser då lydnadslandslaget träffades, men några sådana finns inte på denna samling och inte heller på kommande landslagsläger. För tillfället är det oklart om det konceptet kommer tillbaka. 

– Jag kände efter mitt första år som landslagsledare då vi haft ett läger med åhörarplatser och ett utan att det blev väldigt många personer att förhålla sig till när vi hade med åhörare. Poängen med läger och samling är att vi ska knyta folk ihop för detta är ju en, normalt sett, individuell sport. När vi åker iväg är det viktigt att vi känner varandra och är trygga ihop och alla ska kunna träna på sina saker utan att folk, som man inte känner, är med. Annars blir det otryggt. Det är grunden till att jag gått över till mindre samlingar utan åhörare. Meningen med samlingarna är ju att vi ska få fram det bästa laget och det är deltagarna som ska stå i fokus.

Heidi lägger till att hon gärna sporrar andra att satsa på lydnaden och informerar den som är intresserad av att försöka att söka till talangtruppen i lydnad och att det även går att gå kurs för många av dem som ingår i lydnadslandslaget. 

Trots att det knappt är en månad till VM menar Heidi att det faktiskt går att "rädda" moment om något skulle strula i denna stund. 

– Ja, det gör det faktiskt. Jag hoppas att ingen har några stora problem, men flera gånger har jag varit med om att hundar har något litet problem som löser sig då man koncentrerar sig på det problemet. Det är hundar vi jobbar med och hundar lever i nuet så det är klart att det kan "fixas". Nu är det meningen att alla ska känna att de är bäst och det är klart att man kan känna att självförtroendet är lite skadat om något strular, men med små justeringar så kan man stå där med medaljen i handen. 

Rankingtävlingar
Fyra gånger per år sker rankingtävlingar som tillsammans med SM-resultat ligger till stor del ligger till grund för vilka som tas ut.

– En rankingtävling är ju egentligen inget annat än en helt vanlig tävling, men den följer internationella regler och bedömning. Det är ingen större skillnad förutom att här möts de bästa då många vill vara med och kämpa om rankingpoängen. På en rankningtävling får de tio bästa poäng. Den bästa får tolv poäng, nästa bästa nio, därefter åtta, sju, sex och så vidare. 

Heidi förklarar att det är ett sätt att komma in på den "guldkantade" listan och därmed bli sedd av henne. De tre första på denna lista plockar hon sällan bort, men de kan bli petade från landslaget om det skulle vara något speciellt som gör att hunden inte skulle passa på ett mästerskap. En annan inkörsport till lydnadslandslaget går via talangtruppen, men eftersom många söker dit och endast tolv kommer med trycker Heidi på att möjligheten med rankingtävlingar istället. 

– Att vara på rankinglistan är det första steget till att bli sedd av landslagsledningen och då kan det ju "rulla på". Så ut och vinn en rankingtävlingar om du vill bli sedd! Du måste inte gå via talangtruppen för att komma med i ett landslag, säger Heidi som försäkrar att hon håller på Sverige i lydnad även fast hon är bördig från Norge.

Att ta ett VM-guld är inte det lättaste bland alla duktiga nationer, med Sveriges brons lovar ändå gott. 

– Det blir tufft, det blir det, men de har en chans, men då måste allt klaffa. Jag som landslagsledare åker dit med en känsla av att "denna gången kommer vi ta guld", hoppas Heidi. 

Laget som representerar Sverige:

Reserver: